Защо се получава сърбеж в слабините при мъжете?

Сърбеж в слабините при мажете

Обикновено зачервената и раздразнена зона придружена със сърбеж в слабините е засегната от гъбична инфекция – tinea cruris.Причина може да бъде и гъбичката, причиня­ваща атлетично стъпало (tinea pedis), когато инфек­цията се разпространи към слабините. Проблемът може да се дължи и на дру­ги гъбички, на бактерии или на кожно възпаление. В слабините често е налице влага и триене на кожата, затова проблемите там са почти неизбежни.

сърбеж в слабинитеКога да потърсим лекарска помощ при сърбеж в слабините?

  • Ако сърбежът в областта на слабините не отшуми до няколко седмици или е съпроводен от ситни ме­хурчета, трябва да се кон­султирате с лекар – симпто­мите може да са свързани с алергична реакция към дразнещ агент в облеклото (например латекса в елас­тичното бельо) или праха за пране, който използвате. В единични случаи сърбе­жът в областта на слабини­те насочва към заболява­ния като захарен диабет или рак.
  • Ако имате сърбеж в аналната област и забеле­жите отделяне на кръв или секрет или установите на­личие на удебелена тъкан, незабавно се обърнете към лекар. Това може да са признаци на сериозно за­боляване.

 

Поддържайте участъка чист и сух, това е основната мярка за лечение на сърбежа:

  • Ако се изпотите, не стойте с влажните дрехи. Веднага взе­мете душ и се преоблечете с чисти дрехи. Своевременно сме­няйте мокрия бански костюм.
  • Винаги изпирайте спортния екип, преди да го облечете от­ново.
  • Ако страдате от гъбички по ходилата, обувайте чорапите си преди бельото. В противен случай заразата може да се разпро­страни и в областта на слабините.
  • Гъбичките се размножават във влажна и тъмна среда, така че никога не използвайте хавлиените кърпи, които вече сте от­делили за пране.
  • След вана подсушете слабините със сешоар, включен на най-ниската степен.
  • За да унищожите бактериите, третирайте засегнатия кожен участък с антисептична вода за уста.

 

Само за мъже

  • За да поддържате кожата суха, при всяка смяна на бельото по­ръсвайте слабините с талк или бебешка пудра. (Внимание: Счи­та се, че при жените употребата на талк в областта на слабините може да предизвика злокачествени заболявания на яйчниците.)

 

Телесно тегло

  • Поддържайте оптимално телесно тегло. Тъй като гъбичките най-често засягат местата, където е налице повишена влажност и триене на кожата, хората с наднормено тегло по-често стра­дат от този проблем.

 

 

Анален сърбеж…ами сега!?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *