Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С какво са опасни постите?

Великденските пости са по-строги (риба се позволява само на Благовещение и Цветница) и по-дълги от Коледните

пости

Най-напред се изключва месото, а седмица по-късно животинските продукти (мляко и млечни продукти, масло, яйца). Макар и ограничена, хранителната програма може да запази своето разнообразие. Пресните салати от зеле, репички, марули, моркови инжектират организма с витамини, фибри и целулоза. Белтъчините могат да се набавят по естествен път от бобови храни (боб, леща, грах, соя, леблебия). Но за да се усвоят пълноценно растителните белтъчини и да се постигне оптимален аминокиселинен баланс, бобовите храни трябва да се комбинират със зърнени – пшеница, ръж, ечемик, ориз. Най-препоръчителен е пълнозърнестият хляб заради по-високото му съдържание на минерали и витамини от групата В, пише вестник „Всичко за семейството“.

Здравословните рискове от постите диетолозите виждат единствено в продължителното им прилагане. Отсъствието на животински протеини (белтъчини) лишава човек от незаменими аминокиселини и от достатъчно количество желязо и калций.

„Когато организмът дълго време не е обработвал животински белтъчни храни, последващото натоварване на храносмилателните жлези, отговорни за разграждането на белтъци и мазнини, може да провокира възпаление на стомаха, червата или панкреаса -предупреждава от страниците на вестник „Всичко за семейството известната диетоложка проф. д-р Донка Байкова. – Освен това съществува опасност евентуалното възпаление на един орган да рефлектира върху друг. Именно затова е особено важно плавното и умерено захранване.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *