Икономическата криза е полезна за здравето!

Ако се вярва на кубинския опит, може да се окаже, че икономическата криза и произтичащите от нея трудности са полезни за здравето!

cubaНаселението на Куба през 90-те години на миналия век отслабнало средно с по 5 кг на човек, което рязко подобрило показателите на смъртност от диабет и болести на сърдечно-съдовата система.
Учени от испанския University of Alcala достигнали до тези изводи, изследвайки отражението на кошмарната криза в Куба след разпадането на СССР и социалистическия лагер. При тези обстоятелства Куба се лиши от главния си търговски партньор и валутните приходи, припомнят от medikforum.ru. Населението почувства кризата чрез глада: започна период на хранителен дефицит и енергиен колапс.

Трудните събития обаче предизвикаха промени, за които е трудно да си дадеш сметка на празен стомах! Кубинците започнаха да ядат по-малко, а заради горивната криза – да ходят повече пеш. Според изследователите това е довело до тотално стопяване на теглото – на всеки кубинец се падат средно по 5 кг по-малко “живо тегло”. При това положение смъртността от сърдечно-съдови болести в Куба е била съкратена с една трета, а от диабет втори тип – наполовина.

Авторът на проекта – професор Мануел Франко коментира, че това е живо доказателство за една от най-разпространените теории за националното здраве. Тя визира връзката между социално значимите заболявания и затлъстяването на нациите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *