ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Енергичното ходене спасява от хипертония и диабет

Енергичното ходене намалява риска от диабет и хипертония – при това дори по-добре, отколкото тичането.

hodeneТова твърдят американски учени в публикация в престижното списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Изследователски екип от Националната лаборатория “Лоурънс” в Бъркли са достигнали до това заключение, изследвайки здравето на 33 000 практикуващи бягане, и 15 000 привърженици на спортното ходене. Тяхното заключение било, че енергията, изразходвана за ходене със средна интензивност – и за енергичното тичане, тази енергия води до еднакво намаляване на риска от хипертония, диабет, от високите показатели на холестерина и исхемичната болест на сърцето.
Изследователите направили сравненията си на базата на изминаваните разстояния, а не на използваното време, отбелязват от ria.ru. Паралелно с това били отчитани всички случаи на здравословни отклонения – хипертензии, хиперхолестеринемии, диабет, исхемична болест на сърцето.
Изводът: тичането съкращава риска от първична хипертония с 4.2%, а бързото ходене – със 7.2%. В кръвта на бегачите високият холестерин се диагностицира с 4.2% по-рядко, а на енергично ходещите – със 7% по-рядко. Бягането и ходенето почти еднакво редуцират опасността от диабет – с около 12%. Бегачите намаляват опасността от исхемична болест на сърцето с 4.5%, а бързоходците – с 9.3%.
Ходенето може да се окаже по-приемлив вариант от бягането за много хора – въпреки, че бегачите успяват да преодолеят по-големи разстояния, коментира ангажираният с проучването д-р Пол Уилямс. Очевидно това е по-достъпно за мнозина, а резултатите могат да се окажат дори по-добри!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *