Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са причините за високото кръвно налягане?

Повишаването на налягането, упражнявано от циркулиращата кръв върху артериалните стени, е нормална реакция при стрес и физическо натоварване. Но ако остане високо за дълго време, то може да затрудни работата на сърцето и артериите и да доведе до атеросклероза, инфаркт и инсулт.

От хипертония страдат повече мъже, отколко­то жени, и заболяването се среща предимно у хора над средна възраст. При 90% от засегнати­те не се открива причината за високото кръвно налягане (есенциална хипертония).

Тъй като протича без симптоми, проблемът често се установява едва при медицински пре­глед. На него трябва да се гледа сериозно, за­щото увеличава риска от инсулт, микроинсулт (преходно нарушение на мозъчното кръвообра­щение – НМК), инфаркт и други заболявания, например бъбречни увреждания.

Причини

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло, заседналият начин на жи­вот и стресът са рискови фактори за високо кръвно налягане. То се проявява също като ре­зултат от втвърдяването и загубата на еластич­ност на артериалните стени с течение на годи­ните и вследствие на определени съдови забо­лявания. Хипертонията по време на бремен­ност (прееклампсия) е предпоставка за високо кръвно налягане в по-късен етап от живота. Влияние оказват и генетичните фактори.

Ако по време на бременност жената не спазва правилен хранителен режим, възниква опасност от високо кръвно налягане и за пло­да поради увреждане на еластичността на него­вите артерии и раждането му с тегло под нор­мата. Такива деца с напредването на възрастта са по-предразположени към хипертония, над­нормено тегло, повишено ниво на мазнините в кръвта и свръхчувствителност към инсулин (което може да предхожда появата на диабет). Всички симптоми, взети заедно, са известни като метаболитен синдром (синдром X).

Профилактика

За да снижите вероятността да заболеете от хи­пертония, е необходимо да сведете до минимум рисковите фактори.

  • Редовно се занимавайте с физически упраж­нения.
  • Не пушете.
  • Хранете се здравословно.
  • Избягвайте злоупотребата с алкохол.
  • Пазете се от затлъстяване.

Отслабването е особено важно, ако пълнее­те предимно в областта на талията, а не по бед­рата и задните части. При талия над 94 см при мъжете и над 81 см при жените е налице риск от хипертония, а при обиколка съответно над 100 и над 88 см този риск става още по-голям.

Повишеното ниво на адрена­лин вследствие на гняв, тревога или стрес увеличава артериалното налягане, затова се научете да се справяте със стреса и да запаз­вате самообладание. Радостта и чувството за щастие нормализират кръвното налягане.

Как се измерва кръвното налягане

Кръвното налягане се измерва, като се отчитат 2 стойности: на систоличното (налягането, упраж­нявано от кръвта, изтласкана от сърцето в аортата) и на диастоличното (налягането при отпуснати сърдечни камери между 2 удара). За нормално обикновено се смята налягане с показатели под 140/90. Но то зависи от възрастта на чо­века и в най-общи линии се прие­ма, че горната граница (систолич­ното налягане) може да се изчис­ли грубо, като се прибави 100 към годините, на които сте. Освен това налягането се влияе и от други фактори като хранителен режим и тегло, степен на активност и емо­ционално състояние в момента на измерването му.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ… Според изследва­нията хората с домашни любимци имат по-ниско кръвно налягане от оста­налите.

 

 

Какво още може да направим за здраво сърце?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *