Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изплакваме за година една чаша сълзи!

Какво са сълзите? Слабост ли е, ако плачем от болка или от радост? Защо природата ни е дала възможността да плачем?

dropsВсички тези въпроси, които задават деца и възрастни, имат своите научни отговори. Още в първите минути от раждането си човекът започва да плаче, отбелязва Pravda.ru. Това действие привлича вниманието към плачещия и той получава помощ, съчувствие, ласка. Плачът не е само реакция на болка, на обида, на прашинка в окото, но и механизъм, чрез който можем да въздействаме на други хора, дори да ги манипулираме.
Но защо всъщност плачем? Защо се смята, че е полезно да роним сълзи?
Химическият анализ на сълзите сочи, че това не са просто капки от солена течност. Това е един от най-важните функционални елементи на организма ни. Основната съставка на сълзите е водата, а съставът на останалите вещества е подобен на онзи, който има кръвта.
Компонентите в състава на сълзите постоянно променят пропорциите си в зависимост от състоянието на организма. Така например при всяко премигване слъзните каналчета изпускат в окото хранителни вещества, които действат като смазочен материал на очната ябълка. Така се изпълнява защитната функция на сълзите. Честото премигване увеличава дозата на тази хранително-миеща течност, ако в окото попадне чуждо тяло, и сълзите го изхвърлят.
Когато човек плаче, съставът на сълзите е съвършено различен. Различен е и когато окото е зачервено от инфекция или е наранено. В сълзите се появяват множество ферменти. Най-важният фермент е лизоцим – той въздейства върху вредните бактерии, като стопява клетъчните им обвивки. Благодарение на този фермент е възможно да се ускори заздравяването на малки драскотини и ранички върху кожата.
При нормални функции на слъзните жлези всеки човек изработва до един милилитър сълзи за денонощие. За една година “изработваме” средно по една водна чаша сълзи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *