ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диня и пъпеш за здраве и тонус

Финият аромат на тези благоуханни плодове загат­ва изключителната им хранителна стойност. Те предпазват от акне, сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, дихателни проблеми и загуба на зрение.

диня, пъпеш, здравословно хранене, Полезни вещества

Бета-каротин – Заради оранжевия цвят пъпешът е сред най-богатите източници на това полезно оранжево-жълто багрило, предпаз­ващо от акне, някои видове рак и загуба на зрение. (Една чаена чаша пъпеш съдържа 3 мг бета-каротин или 38% от необходимото дневно количество.)

Витамин С – Пъпешите и дините набавят този антиоксидант, който укрепва имунната система и оказва благоприятен ефект при различ­ни дихателни инфекции.

Зеаксантин – Този каротиноид е важен градивен елемент в ретина­та на окото. Предпазва от пораженията на ултравиолетовите лъчи и така предотвратява загуба на зрение. Сортът „Медена роса“ е най-ценният източник на зеаксантин.

Калий – Пъпешите са богати на този жизненоважен минерал, който понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. (В една чаена чаша от тези плодове се съдър­жат около 360 мг калий.)

Ликопен – Според учените хранителен режим, богат на ликопен, по­нижава риска от сърдечносъдови заболявания и рак (особено на простатата). Дините са с високо съдържание на този пигмент с антиоксидантни свойства, който отговаря за червеникавия цвят на месес­тата част.

Пектин – Спада към групата на разтворимите влакнини и спомага за понижаване нивата на холестерола.

За максимална полза

За да запазите полезните хранителни вещества, купувайте цели плодове (на па­зара се предлагат половинки, четвъртинки и дори по-малки парчета). Някои от съдържащите се в тях хранителни вещества, най-вече витамин С, се губят под въздействието на въздуха.

Порция здраве

Тези плодове са отличен избор, ако желаете да отслабнете. Те са с добра хранителна (и водна) плътност и една чаена ча­ша от тях съдържа средно около 50 калории и 0,5 грама мазни, осигурява обилно количество влакнини и достатъчно сладост, която да задоволи апетита.

 

 

Качествена храна без излишно оскъпяване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *