Преди депресията: Помогнете си сами, преди да се срещнете с психиатър или психолог

Английски професор ни съветва да приложим комбинация от древна медитация и съвременна самотерапия

депресия

Психолозите предупреждават, че празничните дни изострят депресивните състояния. Зачестилите празници, а и днешният ден, който е 2 в 1 – едни празнуват Денят на влюбените, другите – Трифон Зарезан, са добро доказателство. Двете „масови самоубийства“, както ги нарекоха специалистите, ни стреснаха и разтревожиха. Какво се случва в главите ни? Явно болестите на душата са по-страшни от чисто физическите. Подложени на все по-голям стрес, изтощени от непрекъснатите усилия да поддържаме дори привидно фасадата на живота си, не осъзнаваме как затъваме в самосъжаление, неудовлетвореност, липса на радост от живота.

Има ли начин да се спасим от суровия съдник вътре в нас, който вечно ни кара да се чувстваме недоволни от себе си и от постигнатото? Как да се научим да живеем в мир със себе си? Отговор на тези въпроси ни дава английският професор по клинична психология от Кеймбриджкия университет Марк Уилямс. Заедно с журналиста Дани Пенман той описва в книга своята когнитивна терапия за осъзнатост.

Резултатите от приложението й са толкова впечатляващи, че тя официално се препоръчва от Националния здравен институт на Великобритания като изключително успешен начин за лечение на депресията. Програмата на проф. Уилямс, описана подробно в книгата „Осъзнатост“, съчетава древните източни практики на медитацията със съвременната психология. Авторът предупреждава и за признаците, които ще ни подскажат, че сме изпаднали в депресия:

• Все по-задълбочаващо се мрачно настроение или раздразнителност.
• Стесняване на периметъра на социалния живот
или нежелание за срещи с хора.
• Липса на желание да се извършват ежедневни дейности – прибиране на пощата, лична хигиена или връщане на телефонни обаждания.
• Лесна умора.
• Изоставяне на физическите упражнения.
• Промяна на навиците за сън (прекалено късно или прекалено ранно ставане).
• Промяна на хранителните навици (склонност към преяждане или обратно -към гладуване).

Програмата на проф. Уилямс продължава 8 седмици и постепенно ни запознава с механизмите на ума, които водят до хронично нещастие и умора, учи ни да постигнем баланс и да успокоим трескавото си съзнание, пише вестник „Всичко за дома“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *