ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чрез масаж се постига физическо и емоционално благополучие

Сред най-старите природолечебни методи е използването на масаж за постигане на физическо и емоционално благополучие.

Той включва различни видове поглаждания с ръце за повишаване тонуса на мускулите или тяхното отпускане, подобряване на кръвообращението и ускоряване на ле­чението на множество заболявания. Методът е подходящ за прилагане в комбинация с ароматерапията, тъй като втриването на етерични масла в кожата оказва ползотворен лечебен ефект.

Осезанието е едно от основните човешки сети­ва, което изпитва дори бебето в утробата на майката. Китайските лекари използват масажа от хилядолетия и той е част от източната ме­дицина, която включва и акупунктурата. Лека­рите в Древна Гърция и Рим също го прила­гат, но през Средните векове на Запад този вид лечение загубва популярност. Масажът се въз­ражда отчасти благодарение на дейността на шведа Пер Хенрик Линг, който в началото на XIX в. разработва система за лечение, извест­на като шведски масаж.

През XX в. се появяват различни видове масаж. Някои се основават на работата на Линг, а други възникват под влияние на хиля­долетната китайска и японска медицина. Всич­ки те оказват благотворно влияние върху мус­кулите – напрегнатите се отпускат, а отпусна­тите повишават тонуса си. Освен това масажът подпомага циркулацията на кръвта и лимфата в организма.

Според китайските лечители тази техника стимулира притока на жизнена енергия (ци) по мрежа от канали (меридиани) до всички части на тялото и затова се справя с различни заболя­вания. Един от специализираните методи на ле­чебен масаж, шиацу, се основава на принципи­те на японския масаж, който въздейства имен­но на точки (или енергийни канали), за които се смята, че са разположени близо до повърх­ността на кожата. Счита се, че така се регулира енергийният поток в организма.

 

Консултация със специалист

Когато се запишете при професионален маса­жист, вероятно ще ви посъветват да не употре­бявате алкохол в уречения ден и да се въздър­жате от хранене около два часа преди масажа.

Видът на масажа се подбира според заболя­ването. Той се съсредоточава върху определена част от тялото или е цялостен. Процедурата обикновено не е болезнена, но е възможна по­явата на неприятни усещания в схванатите мус­кули. В края на сеанса масажистът може да ви „заземи“, като подържи краката ви за около 20 секунди. След това ви дава време да полежи­те на спокойствие.

След сеанса ще се почув­ствате или отпуснати, или изпълнени с енер­гия. Възможно е да усе­щате известно напре­жение в мускулите, особено ако преди това са ви болели. В такъв случай е пре­поръчително вкъщи да полежите за 30 минути в топла вана. След то­ва разтрийте енергично тялото си с хавлия.

 

 

Плъзгащи се ръце

Професионалният маса­жист използва специални лубрикантни масла или лосиони, за да се плъзгат ръцете му леко по кожата. Ако е запознат с ароматерапията, прибягва до употребата на смес от етерични масла, съоб­разени със съответно­то заболяване, която преди втриването й за­топля върху ръцете си.

 

Лечебен сеанс

Ефикасният масаж зависи от усещането за спокойствие, създавано от непринудената обста­новка и доверието в маса­жиста и в неговите способности. Има обаче още една техника за лечебен масаж, която спира болката и умората по тялото и е изключително достъпна за всички. СТОП ПЕЙН (STOP PAIN) е универсален уред за премахване на болката, който работи на принципа на акупресурния масаж и възпроизвежда множество малки електрически импулси. Това помага да се засили кръвообращението на засегнатото болно място и бързо да се намали възпалителният процес.

 

Естествени методи на лечение на болката с масаж

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *