Как да променим живота си, ако страдаме от депресия?

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Хранете се здравословно. Придържайте се към добре балансиран режим, включващ много плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати  пълнозърнести продукти (хляб, зърнени закуски, макаронени изделия и кафяв ориз). Сложните въглехидрати увеличават отделянето на серотонин в мозъка. Стремете се да си осигу­рите достатъчно белтъчини под формата на млечнни храни, тофу, нетлъсти меса и риба. Протеините са важни за производството на невротрансмитери.
  • Риба за вечеря. Изследователи от Финландия установи ли, че хората, които консумират риба по-рядко от веднъж в седмицата, имате 31% по-голям риск да проявят лека до тежка форма на депресия от хората, които ядат риба по-често. Според тях това се дължи на важните вещества в рибата – омега-3 полиненаситени мастни киселини.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Спортувайте. Аеробните упражнения подобряват настроението, като увеличават отделянето на ендорфини, вещества, които са естествени антидепресанти, и намаляват стреса. Някои изследвания показват, че аеробните упражнения постигат ефекта на антидепресантите при лека форма на депресивно разстройство. Те могат да предотвратят дори появата на депресия. Спортувайте поне 45 минути 5 пъти седмично или колкото е въз­можно повече. Добър избор на спорт са бързото ходене, плуването, бягането, колоезденето.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Научете се да релаксирате. Йогата, тай-чи и медитацията ще ви помогнат да се отпуснете, да съсредоточите мислите си, да контролирате дишането и да станете по-гъвкави. Старайте се да отделяте 30-60 ми­нути на ден за една от тези техники, за да се отпуснете и да подобрите настроението си.
  • Избягвайте недоспиването.

Опитайте се да си създадете режим на лягане и ставане и избягвайте да подремвате през деня, което нощния ви сън.

  • Знамението на общуването. Връзката с други хора ще ви помогне да не изпадате в състояние на депресия. Поддържайте социалния си живот, като съхраните връзката те приятели, включете се в доброволна благотворителна дейност или в група.
  • Вземете си домашен любимец. Грижите за куче, котка или птица ще прогонят черните мисли от съзнанието ви и ще изпьлнят живота ви със смисъл.

 

Всички пенсионери ли страдат от депресия?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *