Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е заболяване на централната нервна система, което се дължи на недостатъчното производство от мозъчните клетки на веществото допамин.

 

Този невротрансмитер играе ключова роля за предаването на сигналите между невроните, които отговарят за извършването на плавни, координирани движения от мускулите. Болест на Паркинсон настъпва, когато клетките, произвеждащи допамин (разполо­жени в малък участък от мозъка, известен като субстанция нигра), започнат да уми­рат. В ранните фази на оплакванията симптомите са леки и често се отдават на остаря­ването. В момента на поставянето на диагнозата повечето хора вече са изгубили над половината си клетки, произвеждащи допамин, и симптомите са вече много силно из­разени. Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване, чиито симптоми значи­телно се влошават с течение на времето и затова лекарите го наричат „дегенеративно заболяване“. Най-често се среща при хора над 55 години, макар че и младите не са за­страховани.

Учените все още не са открили причината, поради която мозъчните клетки спират да произвеждат допамин и умират, но фактори като околна среда и наследственост играят известна роля. Все още няма ефикасно лечение за болестта на Паркинсон и не е открит метод за установяването й на ранен етап, преди появата на оплакванията.

Ако се появят симптоми, отидете на преглед. Най-вероятно ще ви се назначи ком­пютърна томография или ЯМР, за да се изключат други възможни причини като на­пример мозъчен тумор, който протича със същите оплаквания. Лекарят ще ви попита какви лекарства приемате, тъй като симптомите могат да се дължат на странично дей­ствие на някой медикамент. Безобидното състояние, наречено „доброкачествен есенциален тремор“ също протича с тремор, но няма връзка с болестта на Паркинсон.

 

Кои са симптомите на болестта на Паркинсон:

  • Тремор на ръцете, краката, главата и гласа, особено когато се намирате под стрес.
  • Скованост на муску­лите, най-вече на краката и ръцете и забавени движения.
  • Загуба на координа­ция и равновесие.
  • Походка с влачене на краката и малки стъпки.
  • Безпокойство, депре­сия, загуба на памет­та и в напреднал ста­дий -деменция.
  • Запек и инконтиненция.
  • В по-късен стадий лицето придобива застинало израже­ние с широко отворе­ни очи и уста.

 

ФАКТ

Пушачите са по-малко застрашени от болест­та на Паркинсон, защо­то никотинът стимули­ра производството на допамин. Но това не оз­начава, че трябва да разработват лекар­ство, което ще симули­ра положителното въздействие на нико­тина при болестта на Паркинсон.

 

Живот без токсини!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *