Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Несигурните деца днес са неуверени възрастни утре

Подрастващите възприемат болезнено всяка една по-рязка промяна в отношението

Психологическо проучване сред тийнейджърите на възраст 12-15 години, преживели стресови събития (например развод или безработица на родителите), показа, че някои от тях проявяват нужната гъвкавост, за да продължат да се справят успешно, докато на други това им струва неимоверни усилия и невинаги завършва с успех.

Определящ фактор, според психолозите, е мирогледът на подрастващите. При оптимистите е отчетено по-ниско ниво на стреса и депресията и по-висока степен на самоувереност. Дори когато стресът, налаган от събития извън техния контрол, е висок, положително настроените не мислят за себе си в негативна светлина, даже и да се провалят.

Как се изгражда положителен мироглед и как се възпитава оптимизъм? Съветите на американския детски психолог Пол Колман, чиито книги са издавани и у нас, ще ви помогнат да си отговорите на този въпрос.

За да бъде човек оптимист или да притежава положителен мироглед, трябва да вярва, че са налице всички предпоставки нещата да бъдат изведени до успешен край. Тези предпоставки могат да бъдат в самата личност -талант и мотивация например, или да идват отвън (вярата, че родителите, семейството или Бог се грижат всичко да е наред).

Децата и подрастващите с оптимистичен мироглед смятат себе си за способни и надарени, а света – за относително сигурно място. Така, ако се провалят на изпит или бъдат предадени от приятел, поражението ще е временно. Те ще вярват в своите възможности и талант, дори нещата да не се получат така, както очакват, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *