ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво помага при анемия?

За да произвежда червени кръвни телца, наред с всички други хранителни ве­щества, организмът има нужда и от желязо, фолат и витамин В12.

При желязо-дефицитна анемия е препоръчително да консумирате продукти, богати на же­лязо както „свързано с хема“, така и „несвързано с хема“. Желязото, свързано с хема, което се усвоява по-ефективно в сравнение с другия тип, се съдържа в свинското, говеждото и птичето месо, рибата и морските дарове. Любопитен факт е, че когато двата типа желязо се консумират едновременно, хема-желязото повишава абсорбцията на желязото, несвързано с хема, наба­вяно чрез други храни. За вегетарианците е важно да приемат по-го­леми количества продукти, богати на желязо, несвързано с хема (съ­държащо се в определени растителни храни), както и храни с висо­ко съдържание на витамин С (това благоприятства усвояването на не-хема желязото).

Витамин С подобрява абсорбирането на фолат, което е важно за ле­чението на фолиеводефицитна анемия. Организмът се нуждае от фолат заради метаболизма на аминокиселините, както и за образу­ването на здрави червени кръвни телца. Храните, богати на този ви­тамин от групата В, трябва да се консумират редовно, тъй като фолатът е водоразтворим и тялото не може да го съхранява в достатъчни количества.

Вегетарианците (както абсолютните, така и умерените) са изложени на риск от развитие на пернициозна анемия, която възниква в резул­тат на хроничната липса на витамин В12. Добре е също така да се консумират храни, богати на бета-каротин, понеже в организма този каротиноид се превръща във витамин А, който способства мо­билизирането на желязото, съхранявано в черния дроб. Храните, съдържащи големи количества витамин В6, участващ в образуването на хемоглобина, също са полезни. Преди да пристъпите към промяна на храни­телния си режим, за да излекувате анемията, се консултирайте с лекар.

Aспержите, боба, цикорията и лещата съдържат фолат. Заедно с други хранителни вещества фолатът е важен за производството на червените кръвни клетки. Достатъчният прием на този витамин от групата В може да предотврати развитието на фолиеводефицитна ане­мия. Алкохолиците и хората с лош хранителен режим са изложени на риска от това заболяване.

Амаранта, мидите стридите, киноата и тофуто съдържат желязо. Желязото е необходимо за образуването на хемогло­бина, който пренася кислорода от червените кръвни клетки към органите и тъканите. Усещането за немощ, слабост и умора, свързано с желязодефицитната ане­мия, се дължи на недостиг на червени кръвни телца и произтичащия от това ограничен приток на кислород към клетките.

Мидите, скумрията, обезмасленото кисело мляко, сардините и пъстървата съдържат витамин В12. Необходим е за производството на червени кръвни телца и предотвратява онези типове анемия, от които често страдат абсолютните вегетарианци или хората с лоши хранителни навици и еднообразен хранителен режим.

Броколите, цитрусовите плодове, чушките и ягодите съдържат витамин С.  Фолатът и желязото се усвояват най-добре, когато са придружени от храни, богати на витамин С.

 

 

Скритата заплаха на име анемия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *