Как се лекува розацея?

Розацеята е състояние, за което е харак­терно леко зачервяване на лицето, нали­чие на обриви и малки червени ивици от разширени кръвоносни съдове.

Не пред­ставлява здравословен проблем, но ня­кои хора го приемат като козметичен де­фект. В най-тежките случаи червенината се концентрира в областта на носа, който подпухва и загрозява лицето. Причини­те за това състояние са неизвестни. По­явява се обикновено във възрастта меж­ду 35 и 50 години. Розацеята може да се лекува с антибиотици под формата на крем или таблетки. След спиране на ле­чението обаче симптомите могат да се появят отново.

За да не се възобнови процесът, трябва да избягвате излагането на пряка слънчева светлина и козметичните про­дукти, съдържащи аромати, алкохол, хамамелис, ментол, ментово и евкалиптово масло.

Ограничете храните и напитките, които предизвикват разширяване на кръвоносните съдове: алкохол, лютиви подправки, кофеин и горещи напитки. Намалете до минимум стреса. Ето и ня­кои природни методи, които могат да ви помогнат.

Облекчете състоянието с омега-3 маст­ни киселини, съдържащи се в тлъстата риба (скумрия и сьомга), лененото се­ме и маслото от вечерна иглика. Прие­майте 1000 мг масло от вечерна иглика 3 пъти дневно или по 1 супена лъжица масло от ленено семе.

Приемайте достатъчно количество витамин А, който въздейства добре на кожата. Препоръчителната доза е 600 мг на ден за жените и 700 мг – за мъжете. Някои специалисти препо­ръчват хранителна добавка с вита­мин А за овладяване на внезапните зачервявания на кожата при розацея.

Витамините от групата В също са от голямо значение, тъй като при хо­рата с розацея често се среща недости­гът им.

 

5 проблема на кожата. Какво съветват лекарите?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *