Всяко стъпало се нуждае от специално внимание

Компютърна диагностика и моделиране на индивидуални стелки за всеки крак

През живота си извървяваме около 160 000 км, което се равнява на повече от 3 и половина обиколки на земното кълбо! Ако се грижим за краката си, включително като им направим подходящи стелки, може да изминем леко и при­ятно още 100 000 км.

Превенцията е по-доброто решение от леку­ването

Не е нуждо да имаме проблем или да чувстваме дискомфорт при ходене или продължително стоене прав, за да се обърнем към специалист и да се посъветваме кое е най-доброто решение за нашите стъпала. Тъй като всяко човешко стъпа­ло е различно, то си има и своите индивидуални нужди. Задачата на специалистите по подология е да подобрят комфорта при ходене и да допри­несат за цялостното здраве и за доброто каче­ство на живот. Фирма Плантограф-ООД работи с една революционна система за диагностика на заболявания на ходилото, тяхната профилактика и лечение.

 

Какво включва системата?

Първият етап е да се направи диагностика. Паци­ентът стъпва на една тензометрична платформа, която измерва натоварването върху стъпалото както в статика, така и в динамика (една крачка). Това дава детайлна представа дали правилно разпределяме тежестта си и съществуват ли ня­какви проблеми. Ако е необходимо диагностика може да се направи и чрез поставянето на дина­мични стелки в обувките, които подобно на холтер запис на сърцето записват натоварването върху стъпалото при по-продължително ходе­не, бягане, скачане и т.н. След като се установят резултатите, пациентът стъпва върху 3D скенер, чрез който се получава 3D образ на ходилото. Следва софтуерна обработка на резултатите и компютърно моделиране на индивидуалните стелки. Последният етап е изработването на ин­дивидуалните стелки – чрез фреза. Използват се материали с различна плътност в зависимост от проблема.

 

Системата намира широко приложение:

  • при ортопедични заболявания: спаднал надлъжен/напречен свод, криви ходила, други деформации на ходилото, скъсяване на крайници, болест на Morton и др.
  • при диабетици – за диагностика, профилакти­ка и лечение на диабетното стъпало
  • при ревматични заболявания – ревматоиден артрит и свързана с него деформация на ходи­лото
  • при хора с наднормено тегло и спадане на свода във връзка с излишните килограми
  • при бременни жени – за профилактика на спаднал свод
  • при кожни заболявания на ходилото – мазоли, кокоши трън
  • при професии, свързани с продължително стоене прав (стоматолози, лекари-хирурзи, сервитьори, фризьори, строителни работници)

Трябва ли да чувстваме диском­форт, за да си направим индивидуални стелки?

Не е задължително! Сега навсякъде по света се „проповядва“ ПРОФИЛАКТИКА – профилактика на диабетичното стъпало, профилактика при активно спортуващи, профилактика на пробле­ми със ходилата при наднормено тегло или при професии, свързани с продължително стоене прав, профилактика на спаднал свод при бре­менни жени отново във връзка с наддаване на килограми и т.н. Целта е да предотвратим поява­та на проблеми, като се погрижим своевременно за стъпалата си.

От какво се правят индивидуалните стелки?

Стелките се изработват от микропорест мате­риал с различна плътност. Изборът се прави въз основа на теглото на пациента, неговата физи­ческа активност и неговото заболяване.

За колко време става изработката им?

Три дни, което се обуславя от технологичния цикъл. В изключителни случаи (при пациенти от провинцията) изработването им може да стане в един ден при пълен ангажимент от страна на пациента.

Ще паснат ли стелките на всичките ни обувки?

Ние изработваме стелки за всякакъв тип обувки.

Може ли да се поставят на обувки с ток?

Да

Могат ли да се перат индивидуалните стелки?

Да, стелките могат да се перат, което позволява да се поддържа добра хигиена на краката.

Какъв е животът на тези стелки? Колко дълго можем да ги използваме?

Животът на стелките се определя от умората на материала, което обуславя оптимално ползване в рамките на една година.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *