Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 стъпки към здрави крака

1. Движете краката си при всеки удобен момент

Когато вашата работа изисква продължително седене или сто­ене прав, правете кратки по­чивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни дви­жения с краката. При продъл­жителни пътувания с кола, влак или самолет раздвижването на краката и късите разходки на равномерни интервали от вре­ме оказват благотворно влияние върху венозното оттичане.

2. Изберете подходящ спорт

Редовното ходене с подходящи обувки е най-доброто упражнение за движението на кръвта във вените. Спортувайте – плуване, бягане, каране на колело, танци. Спортове като тенис, хандбал, баскетбол не се препоръчват, тъй като водят до разширяване на вени­те и забавят венозното връщане.

3. Избягвайте продължителното излагане на топлина

Топлината предизвиква разширение на вените. Поради това, продължи­телното излагане на слънце, използва­нето на топла кола маска, горещите вани и сауни трябва да се избягват.

4. Завърш­вайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката

Завършването на тоалета със студен душ на краката от долу на горе в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.

5. Прео­долей­те запека и намалете излишните килограми

Запекът и над­норменото тегло причиняват по­вишено веноз­но налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (око­ло 1,5 л вода на ден) и ограничен прием на мазни­ни, тлъсто месо, кафе, алкохол.

6. Носете свободни дрехи

Тесните притискат вените и препятстват венозното оттичане.

7. Носете обувки с подходяща височина

Избягвайте равната под­метка, както и токчета­та над 5 см.

8. Спете с поставени на високо (10-15 см) крака

Тази поза намалява венозния застой и благоприятства венозното оттичане към сърцето.

9. Масажирайте краката си често

Започвайте от ходилата и продължавайте във възходяща посока.

10. Посещавайте редовно вашия лекар

При болка й тежест в краката, подуване на гле­зените или видими вени на краката, посетете личния лекар, за да може ХВБ (хронична венозна недостатъчност) да се диагностицира рано и да се вземат своевременно превантивни мерки и лечение. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозни­те симптоми. Уведомете лекаря, ако сте бременна или сте на хормонална терапия, тъй като венозните симпто­ми могат да се влошат. Редовното проследяване на състоянието ви е ва­жно за вашето здраве и избора на лечение.

Когато се налага оперативна намеса…

За нея рядко се говори и когато пациентът разбере, че тя е наложителна, обикновено не знае какво го очаква.

Клинична пътека

При дискомфорт в краката незабавно посетете личния си лекар. Той ще ви даде направление за съдов хирург, който ще провери поставената диагноза и ще назначи използването на дуплекс доплер – ехограф, установяващ степента на проходимост и засегнатост на вените. След това лекарят ще прецени как да се отстранят разширените вени.

Видове интервенции

Склерозиране – във вената се инжектира специално вещество, предизвикващо слепване на нейните стени.

Хирургично отстраняване – проблемните участъци се изрязват и премахват. При стандартната хирургична процедура (стрипинг) вената и нейните клонове се отстраняват чрез метална или синтетична нишка.

Лазерна аблация на вените – с убождане или през малък разрез в тунела на голямата подкожна вена се вкарва специален катетър, който изгаря вътрешната й стена. Настъпва слепване на вената и изключването й от кръвообръщението.

Период на възстановяване

Пациентът може да се движи няколко часа след операци­ята, но обикновено остава под лекарско наблюдение една нощ. До седмица се отстраняват конците, а на работа може да се върне 10 дена след интервенцията. Месец-два се носят еластични чорапи или бинт. Най-добре е опера­цията да се направи през есента или зимата.

Колко струва операцията?

По клинична пътека тя е според ценоразписа на Здравна­та каса за болничен престой. Единствено при операцията с лазер цената е около 1000 лв., необходими за закупуване­то на катетъра, с който се извършва интервенцията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “10 стъпки към здрави крака

  1. Pingback: Всяко стъпало се нуждае от специално внимание | Лекува нет

  2. Pingback: Профилактиката при венозните заболявания е много важна! | Лекува нет

  3. Pingback: Всичко за разширените вени | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *