Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хроничната венозна недостатъчност – Болестта на съвременната цивилизация

Обездвижване, затлъстяване, професионално обременяване… това са фак­торите, които водят до появата на разширените вени. Хроничната венозна недоста­тъчност (ХВН) е една от най- раз­пространените болести у нас. И една от най-омаловажаваните – всеки трети българин страда от нея, но 3/4 от болните не взимат никакви мерки…

Какво представлява заболяването?

Вените са съдовете, по които кръвта се дви­жи към сърцето. Когато настъпят смущения в кръвоносната система, се нарушава венозния отток в долните крайни­ци. Това може да доведе до появата на разширени вени (варикозна болест), усложнения като венозна тромбоза и др.

Кои са причините за възникване на венозната болест?

Основната е нарушение на нормалното функци­ониране на венозните клапи. Това предизвик­ва задържане на кръвта в кръвоносните съдове, което, от своя страна, причинява разтягане на венозните стени.

То се дължи на някол­ко фактора: намалената двигателна активност, следствие от заседна­лия начин на живот; наследствена предразпо­ложеност, при която се наблюдава слабост на съединителната тъкан; бременност, тъй като на­растването на плода притиска дълбоките ве­нозни съдове и създава сериозно препятствие за венозния отток; профе­сията – при хора, работе­щи през повечето време изправени; прекомерно излагане на топлина и злоупотреба с алкохол.

Какви са симптомите?

Те зависят от стадия на заболяването. Първите признаци са отоци и те­жест в краката в края на деня. След това се появя­ват силни болки, чувство за затопляне и нощни спазми на мускулите. Мо­гат да се появят и външ­ни изменения на съдовете под формата на „звездич­ки“, както и варикозни вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към трав­ми. Своевременната кон султация с лекар помага да се избегне развитието на трофични язви.

Как се лекува?

Преди всичко е необходи­ма среща с лекар, който ще ви назначи подходящо лечение. Страдащите от венозна болест трябва да носят дълги или три-четвърти еластични чорапи, или да използват специ­ални еластични бинтове. Съществуват съвремен­ни и ефективни методи за противодействие на болестта. Под формата на медикаменти те имат за цел да укрепят веноз­ната стена, да подобрят оттичането на лимфата и да защитят системата на микроциркулация на кръвта. Заедно с това значително намаляват болката, чувството за те­жест в краката, отока и спират прогресирането на заболяването.

Кога се налага хирургична намеса?

Когато възможностите за други лечения са из­черпани. Тя се състои в отстраняване на вари козните вени. Правилно проведената операция гарантира излекуване. След операцията в про­дължение на 2 месеца е необходимо да се използ­ват еластични превръзки и да се приема венотоничен медикамент.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Хроничната венозна недостатъчност – Болестта на съвременната цивилизация

  1. Pingback: 10 стъпки към здрави крака | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *