Малко релакс в натовареното ежедневие

Понякога всичко ви идва в повече? В работата е стрес, вкъщи е лудница. Иска ви се да зарежете всичко. Ето как да се справите и без скъпи СПА процедури или пътувания.

Ако трябва да изключите от всекидневния стрес:

Седнете удобно и започнете силно да разтърсвате ръце. Оставете стреса да се плъзне по краката и надолу.

Вземете си кратка почивка

Затворете вратата, седнете удобно с изправен гръб. Затворете очи и с лек натиск масажирай­те слепоочията си. Опитайте се да изключите и да забравите ежедневието. Действа особено добре, ако намажете пръстите с малко мен­тово масло.

Концентрирайте се върху дишането

Отпуснете се, затворете очи и дишайте дълбоко. Концентрирайте се върху ди­шането, почувствайте как дъхът ви си проправя път през тяло то ви. За няколко минути се отдайте на това пълно отпуска­не. След това стресът почти не се усеща.

Масаж на ръцете

Лесен начин за релакс в ежедневието. Седнете на леглото по турски, гърбът да е изправен. Масажирайте по няколко минути всеки пръст. Използвайте приятно ухаещ крем за ръце, това ще сти­мулира духа ви. Допрете дланите на ви­сочината на гръдната кост, така че между тях да се образува кухина. Изпънете средните три пръста и вдишвайте няколко пъти дълбоко. Кратка пауза и пак повтаряте. Това упражнение от йога активира телесната ви енергия.

Ето и няколко съвета как да не се стресирате през работно време

Планирайте деня си

Много е важно в напрегнатото ежедневие да планирате времето си. Още от предната вечер или по време на закуската решете кога с какво ще се занимавате през работния ден. Така ще избегнете постоянното усещане, че не знаете как ще се справите с планината от задачи.

Правете паузи

В плана за деня включете непременно кратки паузи. Ще можете да се откъснете мислено от ангажимента си. Най-добре излезте на чист въздух. Разходете се малко или просто заста­нете на прозореца и дишайте.

И Моцарт помага

Музиката е чудесен начин да се отпуснете . След работа седнете удобно или полегнете на канапето и си пуснете класическа музика. Редица изследвания потвърждават благотвор­ното й въздействие върху тялото и душата.

Ритуали

Ако имате нужда от повече време, за да се от­пуснете след работа, създайте си свой собствен всекидневен ритуал за начало на свободната вечер. Скоро той ще ви стане сигнал за от­пускане.

Разходка за по-добро настроение

По-доброто настроение е още един от положителните резултати от физи­ческата активност. Дори само 20 минути на седмица имат осезаем ефект върху емоционалното състояние на човек, показ­ват резултатите от британско изследва­не. Шотландски учени са интервюирали и обобщили данните от над 19 000 мъже и жени, като наблюдението продължило 6 години, физическата активност без съм­нение помага да се управлява и намалява стреса, твърди Марк Хамър от Лондон­ския университетски колеж. Всъщност тя е най-лесният начин да се подобри бързо настроението. Чувството на потисна­тост ни прави по-лениви, но с малко усилия човек може да обърне посоката на фак­торите и да получи много срещу малко. И това действа независимо от въз­растта, пола, соци­алното положение, теглото, наличието на някакви хронич­ни заболявания, пушенето и други фактори.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Техники за релакс – Автогенен тренинг

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *