ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Техники за релакс – Автогенен тренинг

Това е специфичен начин да се разтова­рим и отпуснем, нещо толкова необходимо в напрегнатото ни ежедневие.

Наричат го йогата на Запада. За разлика от източ­ната форма на медитация тук няма толкова движение, мо­жете да тренирате и на стола си. Ефектът обаче е сходен – лечение чрез разтоварва­не. Човек изпада в състояние, влияещо на духа и тялото. Ав­тогенният тренинг предлага многообразни начини на въз­действие- лекарите го препо­ръчват при т.нар. болести на цивилизацията като астма, мигрена, страхове, високо кръвно налягане, смущения на съня и алергии.

Авторът на метода, не­врологът Йоханес Шулц, посвещава на ефекта му по­вече от 80 страници в книгата си „Автогенен тренинг“. Тя излиза през 1932 г. Той пише за ефекта върху средностатис­тическия пациент – на първо място поставя постигането на спокойствие. Е студиите това посочва, че с автогенния тренинг могат да се засилят някои усещания, да се понижи чувствителността към болка и дори да се подо­бри паметта. Известният ле­кар Алберт Швайцер обичал да споделя как благодарение на метода се нуждаел само от четири часа сън и въпреки това работил пълноценно до дълбока старост.

Ето още три други пре­димства на автогенния тренинг – не отнема много време, може да се практикува почти навсякъде и е много лесен за прилагане. Програмата за т.нар. първа степен се състои от 7 упражне­ния. Не се правят на гимнас­тическия матрак, а мислено, и то за по-малко от 10 минути. За начинаещи се препоръчва т.нар. поза на кочияша – седи­те на стола, леко приведени напред, лактите са подпрени на бедрата. Така е по-малка опасността да заспите по вре­ме на тренировка. По-напред­налите могат да тренират без проблеми и в други пози или дори легнали.

Когато намерите под­ходящата за вас поза, започва самовнушение­то – повтаряте мислено оп­ределена формула, например „Сърцето ми бие спокойно и равномерно“. При това в тялото започват процеси на обмяна на веществата. Тази самохипноза действа върху автономната (т.е. неподчинена на мисленето) нервна система – симпатикусът, който повишава мускулното напрежение и сърдечния ри­тъм, се потиска, а се тонизира парасимпатикусът, неговият антагонист.

По този начин в тялото се от­делят повече хормони, които успокояват обмяната на веще­ствата. Това се усеща. Особено силен е ефектът при формула­та за топлината – повтаряйте си наум „Дясната ми ръка се затопля“. Скоро ще усетим как цялото ни тяло се загря­ва. Причината: кръвонос­ните съдове се разширяват, циркулацията се активира и телесната температура наис­тина се повишава. Промени настъпват не само в органи­те, постепенното отпускане потиска негативните усеща­ния като стрес и страхове. Това отново действа върху тялото, защото проблемите със стомаха, главоболието и сърдечните оплаквания често са симптоми на психическа неуравновесеност. Тук важи правилото, че повторението е майка на знанието. Колкото по-често имаме приятни пре­живявания при автогенния тренинг, толкова по-добре мозъкът ни запаметява тази позитивна взаимовръзка. Ако овладеете основните уп­ражнения, можете да разви­вате и свои – да си внушавате например вяра в едно по-до­бро бъдеще или да опитате по-горната степен, при която чрез автогенна медитация се постига по-дълбоко себепознаване.

Какво трябва да имате предвид? Автогенният тре­нинг е признат за полезен при много проблеми, но не трябва да разчитате само на него. Ос­вен това е важно да тренирате правилно – ако внезапно пре­къснете упражнение, могат да се появят страхови състояния. Не всеки е в състояние да усе­ща добре тялото си, особено астматици и сърдечноболни в началото не се чувстват добре. Затова е полезно да започнете не самостоятелно да се учите по книга, а да посещавате курс по автогенен тренинг с опитен учител. Той ще ви преподава по едно упражнение всеки път, а вие ще го упражнявате у дома. При следващия урок ще обсъждате какво сте по­стигнали. В група се учи по- лесно.

Ето основните формули на автогенния тренинг

Това са седем последо­вателни упражнения. Мислено многократно повтаряте формулата на всяко от тях.

  • Упражнение за спокой­ствие – „Аз съм съвсем спокоен“.
  • Упражнение за тежест – „Лявата (дясната) ми ръка е натежала“.
  • Упражнение за загрява­не – „Дясната“(лявата) ми ръка се затопля“.
  • Упражнение за диша­не – „Дишането ми е спокойно“.
  • Упражнение за сърце – „Сърцето ми бие спокой­но и равномерно“.
  • Упражнение за тяло – „Тялото ми се загрява“.
  • Упражнение за чело – „Челото ми е приятно прохладно“.

 

Преборете стреса и напрежението – всичко е по силите ви!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *