Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От недостиг на сън се напълнява!

Постоянното недоспиване е свързано със склонност към напълняване, показва ново проучване. Промените в метаболи­зма на организма могат да предизвикат повишаване на теглото. Според учените това би могло да обясни защо с напред­ване на възрастта някои хора са склонни към напълняване, понеже имат проблеми със съня, както и защо работата, свър­зана с нощни смени, увеличава риска от наднормено тегло.

Изследователи от Бостън проследили качеството на сън на 21 доброволци в продължение на шест седмици. В начало­то участниците спели приблизително 10 часа на нощ. Постепенно продължител­ността на съня намалявала до по-малко от пет часа и половина, които добровол­ците си осигурявали по различно време от денонощието.

Учените открили, че при недостатъчен сън метаболизмът намалява с 12%. При забавен метаболизъм се изразходва по-малко енергия или калории, което води до увеличаване на теглото. Те изчислили още, че когато доброволците спят по-малко от пет часа и полови­на, изгарят по-малко от 120 калории в конкретния ден.

Според изследователите това може да обясни защо хората, които работят през нощта, са с увеличен риск от зат­лъстяване и диабет. Проблемът с нарушения метаболизъм поради недоспиване идва и от повише­ното отделяне на хормона грелин, който стимулира апетита. От друга страна, синтезът на лептин – хормона, огра­ничаващ апетита, се потиска. Затова осигуряването на достатъчно сън е важно за здравето, а най-полезният е този, получен през нощта.

сп. „Здравен журнал”

 

 

10 златни правила за добър сън

 
Ако имате проблеми със съня, стреса, умората и главоболието – НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *