Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Базедовата болест винаги носи изненади

  • Щитовидната жлеза е важен хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена и работата на нервната система. Нарушенията в работата й са обусловени не само генетично – те могат да се отключат и от фактори на външната среда: стрес, инфекции, загар, недостиг на йод и други.

Абонат сън на в. „Доктор“ от първия му брой. Събирала съм го в папки като енциклопедия на здраве­то. И никога не съм мислила, че ще ми се наложи да се обърна към вас. Но сега имам проблем – базедова болест. Знам, че сте писали стотици пъти за това заболяване, но искам да получа синтезирана в няколко реда информация, за да не ровя по страниците на вестника.

Еленка Тодорова – с. Каенаково, Димитровградска община

Тази картина е позната на доста жени – не са болни, но не се чувстват добре. И не знаят каква е причината. А проблемите ту са на сто­маха, ту на сърцето или на бъбреците. Отговорът на въпросите, свързани с тези проблеми, не е еднозначен. Но в повечето случаи причи­ната е една – нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Нейната активност и съответно нивото на хормоните в кръвта могат както да се нама­ляват, така и да се повишават.

МЕТОДИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕ СА РАЗЛИЧНИ

Какъв точно метод ще прило­жите за лечение на базедовата болест, от ко­ято страдате, зависи от вашия лекуващ лекар. Методите на този вид лече­ние са различни в зависимост от „маските“, зад които често се скрива болестта. А те са:

    • Цветът на кожата: ако е станала жълтеникава или с прасковен цвят, първо­то, което ще си помислите, е, че това е жълтеница. Понякога лекарите поста­вят диагнозата хепатит, забравяйки, че този цвят на кожата е характерен и при недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидоза. Недостигът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на жълтия пигмент на каро­тина във витамин А, което се извършва в организма на здравия човек. В случая се предписват липсващите хормони.
    • Склонност към запек: можете да си мисли­те, че имате проблеми с храносмилането, но това също така може да бъде признак на хипотиреоидоза. Камъните в жлъчката са една от характерните „маски“ за недостига на хормо­ни в щитовидната жле­за. Изключително ва­жно е вашият лекуващ лекар да ви предпише адекватно лечение.
    • Наболява ви сър­цето: недостигът на хормони влияе на работата на сърцето и може да пре­дизвика заба­вяне на сър­дечния ритъм (под 60 удара в минута), сър­дечна недостатъчност, по­нижено или повишено кръвно налягане. Хипотиреоидозата често е съпроводена от недостиг на желязо и фолиева киселина. Лечението се обуславя на набавянето на желязо в организма чрез таблетки.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *