ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всичко за алергиите в 16 важни въпроса

За 20 години броят на страдащите от алергия се е увеличил двойно. Всеки пети човек познава неприятните й симптоми: течащ нос, парене в очите, сърбежи по кожата…

Зачестяването на случаите на алергия се дължи на съвременния начин на живот и зачестилата намеса на медицината още от ранна детска възраст в имунната ни система. Имунната система започва да реагира неадекватно към храни, към които не би реагирала, ако не бяха й се бъркали с вкарването на „антитела“ в организма.

1. Какво е общото между всички видове алергии?

Алергията с прекалено силна реакция на организма по отношение на някакво чуждо вещество – алерген, погрешно възприет като враг.

В тялото се изработват защитни антитела, които провокират алергичната реакция. Някои хора са предразположени повече от други към подобна реакция.

2. Има ли значение наследствеността?

Съществува известно семейно предразположение, но това не означава, че детето на алергични родители непременно ще страда от същите симптоми. Рискът да развиете алергия е 15%, ако няма такива заболявания в рода ви, 40%, ако единият от родителите е засегнат, 60% при двама алергични родители и 75%, ако има и трети член ни семейството, склонен към алергии. Предава се чувствителността на орга­низма, а не самият вид алергия, така че при децата може да имат значение алергени, към които родителите не проявяват реакция.

3. На каква възраст се проявява алергията?

Тя може да се прояви още през третия месец от живота на бебето под формата ни екзема като реакция към определе­на храна или ваксина. Симптомите постепенно отшумяват за няколко години. Понякога на мястото на екземата се появяват респираторни алергии – астма, алергичен ринит. Юношеството е другата рискова възраст, но често се случва алергията да се появи много по-късно в живота.

4. По какво да различим обикновената от алергичната хрема?

Ако симптоми като запушен или те­чащ нос и непрестанно кихане се поя­вяват винаги в един и същ сезон и не преминават за няколко дни, става дума за алергична хрема. Тя се придружава от парене на очите и сърбежи в носна­та лигавица. Важно е да се забележи при какви обстоятелства (географско положение, момент от годината) се проявява алергичната реакция, за да се установи кой е алергенът.

5. Можем ли да се предпазим от алергичната хрема?

В „чувствителния“ период избягвайте разходките из гората, както и косенето на трева, когато времето е сухо, слън­чево и ветровито. Затваряйте прозорците на дома си в късната утрин и по средата на следобеда, когато въздухът е най-натоварен с полени. Ако алер­гията ви е причинена от котки, акари или домашен прах, помислете за това какво можете да промените в дома си – изолирайте животните, сменете завивките, пренаредете мебелите, така че да може лесно да се почиства подът, премахнете малките предмети, по кои­то най-много се трупа прах.

6. За какво служат тестовете?

Чрез кожните проби става ясно дали човек е чувствителен към определен алерген. Кръвните тестове измерват концентрацията на имуноглобулин Е, специфичен за определени алергии и така диагностиката става по-прецизна.

7. Астмата винаги ли е вид алергия?

Това хронично възпаление на бронхи­те е с алергичен произход при 80% от засегнатите деца, но само при двама от всеки трима възрастни. Това е така, защото съществуват и други фактори за появата на заболяването като тютюнопушенето, повтарящите се бронхити или приемането на някои лекарства. Астматичните кризи могат да бъдат провокирани както от някой алерген, така и от замърсител на въздуха или голямо физическо усилие при студено и сухо време, от респираторна инфек­ция, стрес и др.

8. В какво се състои лечението на астмата?

Лекарствата позволяват овладяването на симптомите – трудно дишане, задъхване, „свирене“ на гърдите, каш­лица – но бронхите запазват своята свръхчувствителност. Препоръчва се спортуването, защото чрез него се „дисциплинира“ дишането и се затруднява отключването на кризите.

9. Опасна ли е хранител­ната алергия?

Тя може да има драматични последици и дори да доведе до смъртен изход в случаите на остър пристъп на астма, едем на ларингса с невъзможност за поемане на въдух или при анафилактичен шок. За щастие най-честите симп­томи на хранителна алергия са далеч по-безопасни. При кърмачетата може да се стигне до храносмилателни про­блеми и кожна реакция като екзема или уртикария. При деца над 5 години са възможни и респираторни смуще­ния. Възрастните развиват предимно кожни реакции като сърбеж, подуване на устните и на лигавицата на устата, както и респираторни като ринит, ко­нюнктивит, астма и др.

20% от алергичните ринити са съпроводени от астма.

10. Как да бъдат хранени бебетата, за да не развият алергия?

Най-добре е бебетата да бъдат кърмени до навършването на четвъртия месец. Ако това е невъзможно, трябва майчината кърма да бъде заменена със спе­циално адаптирано мляко. От шестия месец нататък храната може да бъде разнообразявана с постепенното въвеждане на нови елементи (нико­га две нови храни наведнъж). При забелязана алергична реакция към някой продукт той трябва да изчезне от менюто на детето за една година, след което да бъде отново въведен с постепенно нарастващи дози.

11. Какво представлява кръстосаната алергия?

При нея се появяват сходни алергич­ни реакции от различни продукти. Това се обяснява с подобната иден­тичност на антигенната структура на различни алергени. Забелязано е, че при алергия от шоколад тряб­ва много да се внимава с кафето и кока-колата. При алергия към краве мляко не е изключено да възникне алергична реакция и към говеждо­то месо. Алергията към латекса пък трябва да ви направи бдителни към авокадото, кестените и кивито.

12. Как да различим алергията от непоносимостта към опреде­лена храна?

В случай на алергия организмът ре­агира на протеините на определена храна, например на протеините на млякото, като освобождава възпа­лителни фактори, които отприщват незабавна или малко по-късна реак­ция – от няколко минути до няколко часа след консумирането на продукта. Непоносимостта към някоя храна има друг механизъм. Ако говорим за млякото, обикновено организмът не пона­ся млечната захар, тъй като не успява да я асимилира. Симптомите приличат на алергична реакция, но са много по- слаби и се развиват бавно – от няколко часа до няколко дни след консумация­та на мляко.

16% от децата имат алергия към краве мляко.

13. Как се лекува екземата?

Тя се изразява в неприятни чер­вени петна, сърбежи и много суха кожа. Може да бъде пре­дизвикана от хранителни или респираторни алергени и да се появи като следствие на гастроентерит или пък ко­гато на бебето му никнат зъбки. Отстраняването на „виновната“ храна обикно­вено не е достатъчно, освен в случаите на хранителна алергия. Най-често се нала­га лечение с дермокортикоиди под формата на кремове и лосиони, които изглаждат кожата до 10 дни. При нови прояви на екземата трябва да се започне същото лече­ние. Необходимо е и да се подбере подходяща козмети­ка, която не изсушава и не дразни кожата.

14. Ефикасна ли е десенсибилизацията?

При тежки форми на астма или алергичен ринит може да се помисли за десенсибилизация, тоест инжектиране на все по-големи дози алерген с цел постепенното привикване на организма. Освен инжекциите вече все по-често се практикува поставянето на някол­ко капки от алергена под езика всяка сутрин в сезона на полените. В скоро време се очаква и появата на хапчета. Десенсибилизацията се отнася за възрастни и деца над 5 години. Тя може да ограничи вероятността от чувствител­ност към нови алергени и от появата на астма.

15. Има ли „професионални“ алергии?

Те са много често срещани, осо­бено в строителството (алер­гия към хрома и кобалта, съ­държащи се в цимента, към прах и разтворители), при лекарите и медицинските сестри (алергия към антисептичните медикаменти и латскса), при хлебарите и във фризьорството. Ако принадлежите към някоя от тези професии, посетете лекаря – той ще ви препо­ръча средства за предпаз­ване.

16. Обречени ли сме за цял живот на алергията?

Ако сме предразположени към алергии, това ще про­дължи цял живот. Но проявите на болестта могат да бъдат контроли­рани – често се случва те да стават все по-слаби или напълно да изчезнат с те­чение на годините. Достатъчно е вни­мателно да избягваме алергените или да проведем десенсибилизация. Съвре­менните лекарства позволяват все по-добър контрол над симптомите.

 

 

Живеем сред стотици фактори, провокиращи алергия

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *