Характерът избира… болестта

Мрачните мисли развалят и настроението, и физическата форма. Обидчивите ги промушва в сърцето, нервните – в стомаха, а избухливите – в черния дроб. Какво да направим, за да избегнем не­приятните бодежи? Просто трябва да се научим да се радваме!

Има такъв раздел от медици­ната – етиология – наука за причините на болестите. Тя обяснява разпространение­то на грипа като диверсия от страна на вирусите, а рака – като резултат от срив в имунната система, при кой­то се унищожават клетки с погрешно разчетена информация. Само че дори в разгара на грипната епидемия много хора си остават здрави, а колкото до онкологичните болести – за щастие не всички се сблъскват с тях. Съществуват многобройни теории, според които нравът на човека е пряко свързан с болестите му. За егоиста на­пример има много по-голяма опасност да се разболее от алергия или рак, от­колкото за алтруиста. Ако се отнасяте враждебно към околните, клетките на вашето тяло постъпват по същия на­чин – започват да изработват антитела против себеподобните или се разраст­ват за сметка на всичко останало, как­то това се случва при формирането на туморите.

Микроскопичните агресори обаче мо­гат да бъдат приведени в ред с мислено усилие. Това се потвърждава от исто­рията на 9-годишния американец Бен Даскин, победил страшната болест лев- коза с помощта на компютърна игра.

Виртуалното лечение
Сюжетът на играта е разработен по специална поръчка: момчето унищо­жавало нарисуваните от уебдизайнера ракови клетки, размножили се по виртуалните кръвоносни съдове и при това аномалните левкоцити изчезвали и в неговата собствена кръв! Учените не напразно уподобяват главния мозък с биологичен компютър, подсъзнание­то – с виртуалния свят на електронна­та игра, а нея самата (при условие, че играчът е напълно отдаден на процеса) смятат за своеобразна форма на мисле­но самокодиране. Този метод на лече­ние вече се прилага при 35 000 болни от левкоза.

Мислите разболяват и лекуват
Популярна сцена от филм: душата на героинята страда и всичко вътре в тялото й е готово да излезе навън. Така е – ако пътят към сърцето мина­ва през стомаха, то вярно е и обра­тното – когато на сърцето му е тежко, на добро храносмилане не може да се разчита. На езика на тялото често срещаното гадене е израз на вътрешен протест срещу създалата се ситуация.

Какво всъщност става в организма?
Органите на храносмилателната систе­ма (стомашно-чревният тракт) не оби­чат неприятностите. Те започват или да мързелуват, или работят в ускорен ритъм, ако си мислите нещо лошо. За­ядливият характер е прекият път към язвата на стомаха. Жлъчните мисли водят към проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, а от завистта наистина се позеленява поради срив в работата на слезката. Така смятали още по вре­мето на Хипократ, но и съвременните медици не отричат подобни връзки.

Кръвотеченията. Силно чувстви­телните дами често реагират на преживя­ванията си с носови и маточни кръвотече­ния. Скоростта на образуването на тромб, запушващ кръвоносен съд, зависи от психич­ното състояние. Когато се вълнувате, кръвта се движи по-бавно. Достатъчно е да се успокоите и кръвообращението влиза в норма. Именно за това знахарите така леко „разиграват“ кръвта – с тяхното баене тежките думи излитат от главата и изпълненият с оптимизъм организъм въз­становява нарушените си функции.

Мастопатията. „Гърдите ме болят от мисли!“ – оплакват се на своите лекари героините на Чехов и Достоевски. Те не пре­увеличават – психичният дискомфорт води до хормонален срив в женския организъм, от който страдат млечните жлези (и не само те). Гърдите се уплътняват, стават болезнени – така душевната болка се трансфор­мира във физическа.

Следродилната депресия
През нея минават много жени. Тя може да породи нарушения във функциите на яйчниците и бъдещо безплодие, ако не бъдат прогонени лошите мисли от главата на пациентката и не се запали в душата й искрата на радостта от майчинството.

Учените се вълнуват от въпроса дали болестта избира нас, или ние избираме нея. Оказва се, че изборът, макар и неосъзнат, все пак е на човек.

Старата наука
Това е психосоматологията. Пове­че от 200 години тя изучава влиянието на душевното състояние върху физиче­ското. Нейният основател – немският лекар Йохан Кристиан Хайнрот – пър­ви от медиците сериозно заговаря за психосоматичните разстройства – про­словутите болести от нервите. „Най-много са тези болести, от които най-много се боим“ – така твърди чеш­кият хуморист Лешек Кумор. Ако се страхувате от порязване всеки път, когато белите зеленчуци, или от подхлъзване върху заледения тротоар, именно това ще ви се случи – не по закона на „всемирната гадост“, а по си­лата на самопрограмирането. Упорствайки с някой любим страх, на­пример от тъмнината, височината или от заразяване със СПИН, не е трудно да доведете себе си до паническа атака, напомняща сърдечен пристъп или мо­зъчен инсулт. Но със силата на същото внушение можете да се излекувате от язва, астма и мигрена, като се избави­те от вредните мисли, които поддър­жат тяхното съществуване. Опитайте и непременно ще успеете! Човек създава сам историята на своята болест. Британски учени описват уникален случай, при който „знойна“ жена, коя­то все не успявала да отслабне, веднъж, докато заспивала, ясно си представила как тича по безкраен път и топи из­лишните килограми, а на сутринта се събудила цялата в пот, с учестено сър­цебиене и с пет килограма по-лека!

Фактори на личния риск

 1. Вие сте раздразнителна особа и лесно излизате извън себе си.
 2. Реагирате бурно с повод и без повод.
 3. Зацикляте на отрицателните емоции и винаги намирате за какво да се заядете.
 4. Изпитвате трудности, когато трябва да свикнете с нови хора, мес­та и обстоятелства.
 5. Вие сте затворени, сдържани в проявата на чувствата си, недо­верчиви, тревожни, чувствителни, неуверени в себе си.
 6. Стресирани сте.
 7. Попаднали сте в психотравмираща ситуация в семейството си или на работното място.

Най-честите психосоматични разстройства:

 1. Храносмилателни нарушения – гас­трит, язва, панкреатит, дискинезия на пикочоизвеждащите пьтища
 2. Кожни заболявания
 3. Тикове
 4. Ендокринни проблеми – от над­норменото тегло и диабета до нарушения на менструалния цикъл и безплодие
 5. Мигрена и други болкови синдроми

Колкото повече са утвърдителните отговори, толкова по-голям е рискът от психосоматични разстройства.

Какви болести ни дебнат?
За да си отговорите на този въпрос, не е нужно да ходите при гледачка или да ви съставят здравен хороскоп – доста­тъчно е да поговорите с психолог. Или пък да потърсите в психопортретите на различните болести този, който най- много прилича на вас. Понякога дори баналната простуда ни се лепва, точно когато сме паднали ду­хом – песимистичните настроения на­маляват имунитета. Твърдението, че близките хора не вре­дят, а само помагат, не отговаря наистината. Именно домашните, а не служебните конфликти нанасят най- съкрушителния удар по имунната система.

Вашият портрет
Датският професор Йорн Бекман на­блюдавал състоянието на 374 мъже и жени. Тези, които не били измъчвани от мрачни мисли и комплекс за вина, се отличавали с добър дружелюбен характер, оптимизъм и любов към ближния. Те практически никога не се разболявали от грип и не страдали от хронични заболявания. А инатът, самобичуването, негативно­то отношение към себе си и околните, разочароваността и подозрителността, злопаметността и агресивността, ранимостта и обидчивостта, постоянният страх и неувереност в себе си, излиш­ната възбудимост и нервност, както се оказало, водели до податливост към всякакви инфекции поради двойно на­малените съпротивителните сили на организма.

Излиза, че натискът от негативната енергия нарушава функциите на много органи, чиято задача е да поддържат естествената защита на организма. Американски лекари от университет­ската клиника на щата Охайо прове­доха друго изследване. Те тестваха 50 двойки, живеещи дълго време в брак. Имунологичният анализ на кръвта, проведен нееднократно, показа, че съ­прузите, които се карат по няколко пъти седмично, намаляват съпротиви­телните сили на организмите си. Това увеличава риска да се хване инфекция, да се заболее от рак и съкращава отре­дените от съдбата дни. Особено стра­дат от семейните неразбории жените: тяхната имунна система е много по-ранима от тази на мъжете.

 

 

10 неща, които може да научим от домашния любимец

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *