ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Страничните ефекти на вредните консерванти в храните

Хранителните консерванти са били използвани много дълго време за обработването на различни храни дори и в домашни условия. Напоследък обаче все по-често се използват консерванти, които не са естествени и са вредни за човешкото здраве. Химическите консерванти, които се използват може да имат много вредни странични ефекти от най-обикновено главоболие до сериозни заболявания като рак. Все пак не всички консерванти са вредни, особено важно е те да се използват в допустимите от закона количества в храните.
Тук в тази статия са описани вредните консерванти и техните странични ефекти.
• Бензоати – те се използват като консерванти за храни като: кисели краставички, брашно, маргарин, плодови пюрета, плодови сокове, бира и др. и могат да предизвикат алергии и дори увреждане на мозъка.
• Бромати – те се използват в храни като бялото брашно и хляба и унищожават хранителните вещества в тях. Могат да предизвикат диария.
• Бутилхидроксианизол и бутилхидрокситолуен (БХА и БХТ) са синтетични консерванти, които причиняват рак. Използват се в меса, тестени изделия, зърнени храни, снакс и бира.
• Моноглицериди и диглицериди се използват за съхранение на бисквити, торти пайове, хляб, фъстъчено масло, сухи печени ядки, маргарин. Те могат да причинят различни вродени дефекти и рак.
• Пропил галат – това е консервант, който се използва в местните продукти, кисели краставички, масла, дъвки. Може да предизвика различни вродени дефекти, както и увреждания на черния дроб.
• Сулфати – това са общи консерванти използвани за сушени плодове, консервирани маслини, чушки, царевичен сироп, царевично нишесте, винен оцет, и вино. Може да предизвикат нежелани реакции като главоболие, болки в ставите, сърцебиене, алергии и рак.
• Малеинов хидразид, един от най-вредните консерванти използва се за предпазване на картофите от покълване. Води до ракови заболявания.
• Пропилен гликол и карбоксиметилцелулозата се използват за направата на сладолед, също така за направата на дресинги за салати, сирена за мазане течен шоколад. Доказано е, че води до образуването на тумори.
• Натриев нитрат – често се използва за консервирането на шунка, бекон, наденици. Той се преобразува в организма в азотна киселина и води до рак на стомаха. В страни като Германия и Норвегия е забранен и е обявен за токсичен.
• Лимонена киселина – произведена е изкуствено чрез използване на сярна киселина. Страничните му ефекти са астматични пристъпи и алергични реакции.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *