ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Десислава Атанасова: ще взимам решенията си в диалог с всички, засегнати от тях!

–          Министър Атанасова, кога реално ще започне да се пести от въведените мерки?

–          Предполагам, че голяма част от промените, които сега обсъждаме, ще могат да се ре­ализират в кратък срок, защото това са промени в подзаконовата нормативна уредба. Тоест трябва да се изчака регламентирания, 14-дневен срок, в който проек­тите за промени да са качени на сайта на МЗ, и тогава министърът може да ги подпише. Знаете, че Наредба 10 (регламентираща механизъм за заплащане на лекарства от НЗОК) по закон трябва да ни бъде предложена от Надзорния съвет на Касата. Експертите вече са подготвили текстовете, които трябва да се променят, за да може Касата да договаря отстъпки за всички ле­карства, които плаща, а не само за тези, които покрива на 100%. Очаква се тези текстове да бъдат приети на следващото събрание на Надзора и веднага след това да бъдат предложени на минис­търа. Ние ще я коригираме, ако това е необходимо, и наистина смятам, че в рамките на месец това може да се реализира.

Колкото до промените, ко­ито предлагаме в Закона за лекарствените продукти в ху­манната медицина и в Закона за здравно осигуряване, те могат да се предложат в рамките на следващата седмица, но зако­нодателният процес е по-дълъг. Но както знаете, Касата вече договаря отстъпки.

–          Казахте, че цените на лекарствата у нас вече ще се сравняват с повече страни, не само досегашните 8. От скандала преди два месеца разбрахме, че в съседни стра­ни някои произведени в Бълга­рия лекарства са по-евтини, отколкото тук. Предвижда ли се да сравняваме цените си и със съседни държави, които не са в ЕС?

–          Този въпрос са ми го зада­вали вече. Не смятам, че е въз­можно, съгласно европейското законодателство.

–          След като Касата ще договаря отстъпки за всички медикаменти, ще го усетят ли и пациентите, които в момента доплащат лекар­ствата си?

Да, имаме идеи в тази посока. С представителите на фармацевтичната индустрия об­съждахме варианта спестените от Касата пари да се вложат в по-висок процент реимбурсиране на тези лекарства, които НЗОК в момента плаща частично. Така сумата, която пациентите до­плащат, ще намалее. Освен това говорим и за пропорционално разпределяне на договорената отстъпка между Касата и паци­ентите.

–          А с какъв процент пред­лагате да се намалят надцен­ките на дистрибуторите на лекарства и на аптеките?

–          Този въпрос ще бъде обсъ­ден с представителите на бранша и тогава ще ви информираме. Аз казах още в началото, че ще взи­мам решенията си в диалогичен режим, с взимане предвид на интересите на всички участници в процеса.

Цената на здравето – 1 част

 

Лекарствата за касата поевтиняват след месец, за пациентите – догодина!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *