ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарствата за касата поевтиняват след месец, за пациентите – догодина!

До месец Касата ще може да договаря отстъпки в цените на всички лекарства, които плаща напълно или частично. За обикновения пациент поевтиняването ще позакъснее, тъй като се налагат по-сериозни промени в законодателството. Досега Касата е договаряла отстъпки само за 188, от всички 1570 медикамента, които плаща. Само от тях са спестени около 4,5 млн. лв. Очаква се след промените икономиите да са още по-значителни.

Новият здравен министър Десислава Атанасова изложи идеите си за промени в лекарствената регулация и се споразумя по част от тях с производителите на медикаменти; През тази седмица й предстои да се срещнех; представителите на аптеките и на търговците на едро с лекарства. Атанасова ще поиска те да свалят надценките си, в замяна на което Здравната каса да започне да се разплаща с тях в по-кратки срокове. Тази мярка може реално да свали – макар и с малко – цените на всички лекарства, които плащаме от джоба си. Ако от бранша се съгласят да намалят печалбите си, пациентите от своя страна може да започнат да плащат по-малко за медикаменти още през тази година.

Междувременно министерство, каса и парламент ще подготвят промени в няколко закона. Десислава Атанасова предлага в бъдеще комисията, която проверява подадените от фирмите цени, да стане постоянно действаща държавна администрация. Генеричните лекарства ще трябва да струват определен процент от цената на оригиналните. Тази мярка се налага, тъй като скандалът лекарствата избухна заради десеторно увеличение в цените на няколко медикамента от 2010 до 2011 г. Всички проблемни лекарства са генерични. Общият брой на медикаментите с неколкократно завишение на цените е 36, но парите в повече, които са платени за тях, са над 6 млн.лв.

Затова и основните мерки, за които МЗ и браншът се дого­варят в момента, трябва да повлияят най-вече върху разходите за лекарствена НЗОК.

Според експертите най-голям ефект върху обикновения . потребител би имало, ако се рещи ДДС върху лекарствата да бъде намален, тъй като в момента той е една трета от цената им не е на дневен ред.

На дневен ред обаче е вдигането на заплатите в спешната помощ, което – пак според Атанасова – трябва да се случи в най-кратък срок. Здравният министър е готова, ако трябва, да спре ремонтите в болниците и със спестените десетина милиона да вдигне заплатите на спешните медици с 10-20%. На първо време, обаче ще се опита да уговори финансовия министър Симеон Дянков да й отпусне нужните пари със специален трансфер от Държавния бюджет. Друга спешна промяна е премахването на таксата за избор на екип. Очаква се съвсем скоро Върховният административен съд да отмени като незаконна наредбата, с която цените за изборна лекар бяха определени. След като това се случи, здравното-министерство ще търси механизъм, с който да замести плащането на ръка, но да запази възможността пациентът да си избере кой да го лекува.

 

Цената на здравето – 2 част

Десислава Атанасова: ще взимам решенията си в диалог с всички, засегнати от тях!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *