Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактичните прегледи – досада или разумна грижа за себе си

Оказва се, че доста хора никога не са посещавали личния си лекар, когато са здрави – за да си направят профилактичен преглед. А тази възможност би трябвало да се използва от всяко здравно- осигурено лице. Какво не знаем за профилактичните прегледи, задължителни ли са, как трябва да бъдем информирани и може ли личният лекар да ни откаже такъв преглед – това са въпросите, на които получихме отговор от Пресцентъра на НЗОК.

Право на преглед
Според приложение №13 на Национа­лен рамков договор 2012 за медицински дейности здравноосигурените лица над 18 години (независимо дали са диспан­серизирани или не) имат право на еже­годен профилактичен преглед. Той се провежда от личния лекар и включва: изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на остротата на зрението, измерване на артериалното налягане, електрокарди­ограма, изследване на урина и опре­деляне на кръвна захар при наличие на рискови фактори. За жените над 30 години всяка година се прави и мануално изследване на млечните жлези, а за възрастта от 50 до 69 г. – мамография на млечни жлези веднъж на 2 г. Пълна кръвна картина на лица от 30 до 45 г. се полага веднъж на 5 г. Над 65 г. се прави пълна кръвна картина ежегод­но, а веднъж на 5 години се проверяват холестеролът и триглицеридите.

Пълният списък, включен в При­ложение №13, можете да намерите на интернет адрес http://www.nhif.bg/web/guest/204.

Риск и консултация
Ако личният лекар прецени, че попада­те в определена рискова група (опре­деля се рискът да се развият сърдечно­съдови заболявания, злокачествени заболявания или захарен диабет), се провеждат необходимите изследвания и/или консултации със специалист по профила на заболяването за уточнява­не на диагнозата и определяне на лече­нието. Т. е., ако личният лекар прецени, че жената попада в рискова група за развитие на злокачествено заболяване, той задължително я насочва за консул­тация със специалист по профила на риска (акушер-гинеколог).

Допълнителни възмож­ности.
Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева предложи от средата на 2012 г. като част от профилактич­ния преглед отново да бъде въведено цитологичното изследване за рак на маточната шийка. Изследването ще се прави всяка година на жени на възраст от 25 до 60 години, ако има промени в нормативната база.

Задължения и нарушения
Пациентът. По закон всеки здравноосигурен не просто има право, а е длъжен да се явява на профилактич­ни прегледи. При неявяване се налага глоба от 50 до 100 лева. При повторно нарушение глобата е 200 лв. Контролът се осъществява от Министерство на здравеопазването, а НЗОК контролира дали е изпълнен обемът на прегледа.

Лекарят. Всеки личен лекар е длъжен да постави информация на достъпно място за това какви са задължителните прегледи и с каква честота се правят. Но всеки пациент сам трябва да се яви на преглед.

Ако личният лекар ви откаже профилактичен преглед, имате право да подадете оплакване в съответната районна здравноосигурителна каса.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *