БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Апендицит без болка няма!

  • Най-често болезнените усещания в началото са около пъпа и под лъжичката

Отначало болките ня­мат ясна локализация, но най-често се появяват под лъжичката и около пъпа. След това се преместват в дясната част на корема, близо до слабинната кост. Характерът на болката в корема може да е различен. Най-често тя е ярко изра­зена, особено при младите хора. При възрастните е по-слаба, понякога незна­чителна. С течение на времето болките в коре­ма могат да се изменят – да се засилват или да намаляват. Характерна особеност за болката при остър апендицит е това, че веднъж появила се, тя остава, дори й да намали своята интензивност, тя никога не изчезва напълно.

Болките в корема могат да се засилят при ходене или кашляне, което принуж­дава болния да се привежда леко напред и да се опитва да ограничи движенията в болезнената зона. Или се стреми да легне на дясна­та страна. При явно нара­стване на възпалителните изменения в чревообразния израстък болките могат да намалеят. Така се случва при гангрена на израстъка, когато нервите му отмират. При спукан апендицит болките в корема рязко се засилват, все едно „про­бождат с нож“.

При остър апендицит могат да се появят обща слабост, неразположение, сухота в устата, усещане за горещина и в същото време треска, загуба на апетита, прилошаване, еднократно (много рядко и многократно) повръщане. Повишава се и температу­рата на тялото.

Ако чревообразният израстък е разположен до пикочния мехур, може да възникнат и дизурични нарушения. Ако патологич­ният процес протича близо до правото черво, болният получава диария. Колкото по-близо разположен е въз­паленият апендицит към предната коремна стена, толкова по-силно изразени са симптомите, показващи нарушения в коремната кухина. И докторът тряб­ва да умее да ги определи. Характерно например е Щова, че понякога много отчетливо се забелязва асиметрия на корема. Това е следствие от изразено напрежение в мускулите от дясната половина на коремната стена. При пер­фориран апендицит пред­ната коремна стена може въобще да не взема участие ‘в дишането, т.е. да не се движи.

Докторите ‘знаят, но за ваше сведение, опипва­нето, т.е. палпирането на корема се извършва с топ­ли ръце. Грубата палпация може да предизвика лъж­ливо неволно напрежение в мускулите. Болезнената зона над дясната слабинна кост може да бъде опреде­лена без силно натискане на корема. Най-често този симптом се открива при преглед през бельото на болния, което се опъва при натиск.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *