ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се спася от хроничната кашлица?

Здравейте, на какво може да се дължи упоритата продължителна кашлица. Имам я от една година и как ли не се опитвах да се излекувам от нея. Въпреки че изпих няколко шепи лекар­ства против кашлица, тя не иска да си отиде. Явно става въпрос за някакво по-сериозно заболяване. Ще ми кажете ли какво може да бъде то? И как да го лекувам?

Христо Мавродиев – Велико Търново

Кашлянето е начин ор­ганизмът да се освободи от чужди тела или секрет от горните дихателни пътища или дробовете. Може да се появи също и като реакция от дразнене на дихателните пътища.

Има различни видове кашлица, чието разли­чаване е от значение за намиране на точната при­чина. Кашлицата е само симптом, който наред с останалите показва един или друг вид болест.

Продуктивна каш­лица: За такава се при­ема кашлицата, която в ежедневието си наричаме мокра или влажна. Тя се отличава с отделянето на секрет или храчка. Сек­ретът може да обхване носа и синусите и да се стича по гърлото, с кое­то да затруднява дишане­то и да наруши работата

на белите дробове. Този вид кашлица не бива да се потиска, напротив. Обик­новено средствата, кои­то се изписват, целят да спомогнат процеса на от­деляне на секретите. По този начин организмът се чисти от причинителите на заболяването.

Най-тривиалната при­чина за появата на кашли­цата е заради наличието на обилни секрети от носа, които се стичат към гърлото. Особено при малките деца кашлицата е задължителна при на­стинка и хрема.

Най-често мократа кашлица се дължи на ре­спираторна вирусна ин­фекция от типичните за студения сезон микро­организми, причиняващи обичайната простуда или грип. Кашлицата обикновено е свързана с възпаление на гърло­то. Следваща причина по честота са най-вече бактериалните инфек­ции на белите дробове или горните дихателни пътища, като пневмония, бронхит, синузит и дори туберкулоза.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е състояние, ко­ето се характеризира с продължителна кашлица с отделяне на секрет. Състоянието се влошава значително при инфекция. Разпознава се по изявата му през две поредни годи­ни, когато се наблюдава постоянно в продължение на минимум три месеца за всяка.

ВПРОЧЕМ!

Най-често кашлицата е  в резултат на вирусна или бактериална инфек­ция. За правилното поставяне на диагноза и съответно лече­ние е важно да се проследи развитието на симптомати­ката и се обърне внимание на останалите признаци. Оплак­вания като болезнено гърло, напрежение в синусите, болка в ушите дават съществена информация за вида на заболя­ването и правилно поставяне на диагнозата и съответно лечение.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *