Д-р Светлана Буканова: Диабетът при децата се дължи на генетичен дефект на имунната система!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Специалисти смятат, че почти половината болни търсят медицинска помощ твърде късно именно защото не подозират, че са сериозно заболели.

Възможно ли е да се защитим от това коварно заболяване? Отговорът е – трудно, но можем. Най-ранният показател за появата на болестта е високото наднормено тегло и най- вече натрупаните излишни килограми в област на корема и талията. Ако обиколката на талията е повече от 80 см при жените и 94 см при мъжете, това е сериозен и доста висок риск да заболеем. Неправилно избраните диети и честото гладуване по различни причини могат само да усложнят ситуацията. Няма да отслабнем, но ще си докараме проблеми не само с панкреаса, но и с други жизненоважни органи и системи.

БОЛЕСТТА И ДЕЦАТА

При децата обикновено се открива диабет тип 1. Това, е генетичен дефект на имунната система: антитела разрушават клетки на панкреаса, приемайки ги за чужди. Именно този орган произвежда инсулина – хормон, който помага на глюкозата чрез кръвта да достигне до всички клетки на организма. А именно глюкозата е онова „гориво“, необходимо за нормалната работа на организма. Когато инсулинът не достига, глюкозата остава непреработена, попада в кръвта, нарушава обмяната на веществата и така различни органи в човешкото тяло опазват да работят по един или друг начин. Болните деца, за да регулират кръвната си захар, си поставят инсулин. Това е детският диабет тип 1.

При тип 2 панкреасът изработва достатъчно инсулин, но клетките на организма не могат да реагират навреме и правилно и глюкозата постъпва в кръвта. Този тип диабет се среща при възрастни пациенти, които по правило са с наднормено тегло. При деца диабет тип 2 се среща много рядко.

ГЕНИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ?

По наследство не се предава самата болест, а предразположеността към нея. Ако например майката има диабет 1, рискът да се разболее детето й е около 3-4%, ако бащата е с диабет, рискът е 7-8%, а при двама родители с диабет-над 15%.

Впрочем ако някой от близките на детето е с диабет тип 2, то когато порасне, някъде около 40-50-годишен, рискува да стане жертва на заболяването. Но рискът „детски диабет“ е свързан не толкова с лошата наследствена генетика, колкото с други опасни фактори.

ОПАСНИТЕ ФАКТОРИ

Когато са повишени стойностите на кръвната захар по време на бременността. Ако плодът се развива в такива условия, панкреасът е под голямо напрежение и има вероятност като възрастен да заболее от диабет.

• Изкуствени храни за кърмачета. Повечето изкуствени храни са на основата на кравето мляко. Белтъкът на този продукт по своята молекулярна структура е сходен с белтъка на клетките на панкреаса. Не е изключено имунната система на новороденото да започне да изработва чужди антитела и така да унищожава собствените си панкреасни клетки.

Особено опасен за появата на детски диабет е грипът. По време на боледуването организмът претърпява интоксикация. Видоизменят се бета-клетките, които изработват инсулин, и стават неразпознаваеми за собствената си имунна система. Тогава антителата започват да ги разрушават. Затова, ако вирусното заболяване при малките деца е протекло тежко, след оздравяването непременно трябва да се направи изследване на кръвната захар. Това спомага да не се пропусне диабетът още в ранната му форма.

• Стрес. Силната уплаха или страх при децата, психологическата травма при развод на родителите и други неприятни преживявания отслабват неустойчивата имунна система не по-малко от инфекциите и могат да доведат до развитие на диабет.

КОВАРСТВОТО НА БОЛЕСТТА

Пикът на заболеваемост от диабет при децата е във възраст 7-10 г. В последните няколко години обаче се проявява в още по-ранна възраст. Обикновено при децата диабетът се открива съвсем случайно – когато детето попадне в болница след усложнение на вирусна инфекция, обикновено му се правят кръвни изследвания. И тогава диагнозата се появява като гръм от ясно небе! Точно в това е и коварството на диабета – той добре „се е научил“ да се прикрива. Класическите симптоми като жажда, често уриниране, повишен апетит се проявяват тогава, когато собствената ни имунна система вече е унищожила повечето количество бета-клетки на панкреаса.

За повечето родители първите тревожни признаци, за диабет при детето им са позната. Най-често се повишава необходимостта от сладко. Всички деца обичат сладки храни, но когато потребност от тях е увеличена, трябва да се потърси мнението на специалист. Появява се и характерното главоболие, свързано с нарушаването на режима на хранене. Понякога 1-2 часа след храна детето усеща слабост. Ако се установят тези симптоми, не трябва да се отлага посещението при детски ендокринолог. Особено ако детето е в рискова група. Лекарят ще назначи изследвания, които да докажат или отхвърлят диагнозата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *