ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Операцията е спасение при рефлукс

Здравейте, предстои ми антирефлуксна операция, но не зная нищо за нея. Моля да ми обясните от какви специалисти се прави и къде? Какви усложнения може да предизвика и какви рискове крие операцията?

Виолета Янчева – Стара Загора

Отговорът е на д-р Димитър Хри­стов, специалист по лапароскопска хи­рургия във Военномедицинска академия, София:

– Ако страдате от пареща болка зад гръдната кост, Вашият хирург може да би предложи лапароскопска антирефлуксна операция, за да прео­долеете това състояние – гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Въпреки че „пареща болка зад гръдната кост“ често се използва, за да опише разнообразни нарушения на гастроинтестиналния тракт, това всъщност е симптом на ГЕРБ. При това състояние стомашната киселина се връща от стомаха в хранопровода. Паренето зад гръдната кост се описва като остро, изгарящо усещане в областта между ребрата или точно под брадичката. Усещането може да ирадиира през гръдния кош към гърлото или шията. Много възрастни хора се оплакват от това неприятно, изгарящо усещане поне веднъж в месеца. Други симптоми могат да бъдат повръщане, трудно преглъщане и хронична кашлица или хриптене. Някои хора са с вродено слаб сфинктер. При други обаче маз­ните и пикантни храни, някои видове лекарства, стегнатите дрехи, пуше­нето, пиенето, тежкото физическо натоварване или промяна в позицията на тялото (навеждане напред или ля­гане) може да предизвика релаксация на сфинктера, водейки до рефлукс. Хиаталната херния (широко разпрос­транено название за ГЕРБ) може да се диагностицира при много пациенти, които боледуват от ГЕРБ, но тя не предизвиква сама по себе си парене зад гръдната кост. ГЕРБ се лекува в три последователни стъпки:

Промяна в начина на живот:

  • При много пациенти промяната на диета­та или приемането на антиацидни средства може да намали честотата и силата на симптомите.
  • Намаляването на телесната маса, огра­ничаването или спирането на тютюнопу­шенето и приема на алкохол, промяна на хра­нителните навици и навиците при сън също могат да помогнат.
  • Лекарствена терапия: ако симп­томите продъл­жават след про­мяната в начина на живот, може да се наложи използ­ването на лекар­ствена терапия. Антиацидните средства намаля­ват стомашната киселинност, а инхибиторите на протонната помпа намаляват количеството на синте­зираната стомашна киселина. И двата вида лекарствени средства могат да намалят симптомите. Предписването на лекарства намалява раздразнение­то на хранопровода и облекчава симп­томите. Тази терапия трябва да бъде обсъдена с вашия хирург.
  • Хирургично лечение: пациенти, които не се повлияват добре от промените в начина на живот и лекар­ства или тези, които имат нужда от постоянно приемане на лекарства, за да контролират симптомите си, трябва или да се примирят със своето заболяване, или да се подложат на оперативно лечение. Хирургията е много ефективен начин за лечение на ГЕРБ.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ, УСЛОЖНЕНИЯТА, НЕДОСТАТЪЦИТЕ?

Понякога се появява затруднено гълтане, невъзможност за повръщане и оригване. Това води до подуване на корема, задръжка на газове или болки. Друго усложнение е дъмпинг синдрома, изразяващ се в слабост, замайване, зачервяване, изпо­тяване, възможно гадене и повръщане, подуване на корема и диария. Наблюдава се при операции на стомаха и теориите за появата му са различни.

АПРОПО!

Антирефлуксна операция, фундопликация, е оперативна намеса, прилагана при гастроезофагеална рефлуксна болест. Най-често се извършва чрез лапароскопия. Прави се увиване и зашиване на фундуса (дъното) на стомаха около долната част на хранопровода и долния езофагеален сфинктер. Налягането в тази част се повишава и се предотвратява връщането на стомашно съдържимо. При съчетание с хиатална херния стомахът се връща в коремната кухина и с шевове се фиксира в нея, като допълнително се стеснява и отворът на диафрагмата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Операцията е спасение при рефлукс

  1. Н. Йорданова каза:

    Здравейте! След извършена лапароскопска операция на жлъчката на майка ми, се оказа, че половината жлъчен мехур е оставен. Това беше установено година и половина след операцията. В рамките на този период, вследствие на некачествената интервенция е получила ГЕРБ и диафрагмална херния. Наложи се извършването на повторна операция, при която беше отстранена останалата част от жлъчката и едновременно с това беше извършена и фундопликация по Нисен. Оттогава досега минаха две години, като през това време майка ми спазва непрекъснато диети, храни се здравословно. Въпреки това има периоди, в които се появяват болки в стомаха, а от известно време насам, има усещане за нещо като „топка в стомаха“, което не отминава. Моля Ви, кажете ми дали това е нещо сериозно, на какво се дължи и какви изследвания трябва да направим, за да се види дали всичко с операцията е нормално и въобще нормални ли са тези симптоми и болки. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *