Помощ от природата при лечението на запек

В природата съществуват голяма група растения, които притежават добре изразено разхлабващо действие и намират широко ефективно приложение за лекуването на запек в ежедневната медицинска практика. Според съдържащите се в тях активно действащи вещества с лаксативен ефект, растенията се подразделят на няколко под групи. Това обособяване е свързано и с различията в механизма на действие на съставките, осъществяващи разхлабителния акт.

Зърнастецът, бителната зърника, африканската сена или майчин лист, сиротицата, луличката, христовият кръст спадат към най-многобройния и най-често използвания клас лечебни растения. Те всички съдържат сродни по характер химически продукти, които действат пряко на съдовите структури в стената на дебелото черво, като активират мускулатурата и повишават перисталтиката му. По този начин се осъществява желаният очистителен ефект. Необходимо е единствено да се съблюдава разликата в дозите за възрастните и за децата, съобразно телесното им тегло.

Друга група билки, чиито представител е културният лен, действат, като набъбват в чревния лумен /празната част на дебелото черво/ от течността в него. По този начин те увеличават обема на съдържимото в червото, омекотяват консистенцията му и дразнят перисталтиката, което пък води до облекчаване на дефекацията.

Билки от рода на сладкия корен са представители на междинна група растения, която обединява механизмите на действие на предните две групи. Тази група растения усилват многократно чревната перисталтика и улесняват значително проблемите с дефекацията, като действат чрез усилено извличане на течности от чревната стена. Това води до дразнене на перисталтиката чрез голямото увеличение на течното съдържимов червата и до силно разреждане на консистенцията му. Такова растение е рицинът.

За запек е добре да се употребяват и растения едновременно със спазмолитичен, газогенен и противовъзпалителен ефект, които дават възможност за комплексно овладяване и лекуване на причините за възникване и поддържане на това страдание. Такива са лайката, мащерката, ментата, резенето, кимионът, копърът и анасонът.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *