ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Уголеменото сърце е риск за живота

  • Ангината и скарлатината причиняват разширяване на сърдечните камери. Освен, разбира се, класическата причина – хипертония.

Преди известно време младо 17-годишно момче почина внезапно при секс с проститутка. След това съобщиха, че страдало от уголемено сърце и това се оказало фатално. На пръв поглед изглеж­да като прецедент, свикнали сме подоб­ни инциденти да се случват на хора в по-напреднала възраст. В днешния брой на в. „Доктор“ ще се опитаме да посочим причините за такова състояние, както и да обясним симптомите, лечението, профилактиката. Разбира се, с помощта на нашите специалисти.

Още повече, че в редакцията се получи писмо от наш читател на 53 години страдащ от диагнозата уголемено сърцe.

Само за сведение ще посочим, че като норма мъжкото сърце тежи около 330 г, женското – около 253. Ако сърцето започне да се увеличава, това се е случва или заради разрастване, т.е. хипертрофия на миокарда, или заради разширяване на сърдечните камери.

Днес са известни много сърдечно съдови заболявания, които съпровождат това състояние, но класическа в това отношение остава хипертоничната болест. Защото при повишено кръв­но налягане сърцето получава допълнително натоварване по изтласкване на кръвта. А това се превръща в причина за неговото разширяване. Разбира се, има и други причини, които не бива да се подценяват: например въз­паление на сърдечния мускул – кардиопатия. А това възпаление най-често възниква след пре­карана ангина или скарлатина. Изтощеният от болестта сър­дечен мускул става по-грапав, а камерите му се разширяват. Клинично това състояние се про­явява със задух при физическо натоварване, а също и с отоци – основно по краката.

Другите симптоми cа сърцебиене и различни нарушения на сърдечния мускул.

BHИMAHИE!

Основни провокатори за раз­ширяване на сърдечния мускул са: първо – прекаляване с ядене­то и пиенето, особено с алкохол; второ – редовната физическа преумора; трето – постоянни­те нервни претоварвания.

Ако са ви поставили диагнозата уголемено сърце, сте длъжни да се съобразявате с някои ограничения

  • Ограничете физическите натоварвания.
  • Понижете калоричност­та на продуктите, с които се храните.
  • Веднага откажете всякак­ви алкохолни напитки. Големите дози алкохол са токсични не само за черния дроб, както повечето смятат. Не по-малко опасен е алкохолът и за ми­окарда, защото се нарушава неговата работа и в крайна сметка се стига до разширяване на сърцето.
  • Много е важно наистина да свикнете да спазвате огра­ниченията в храненето. Изклю­чете от менюто си животинските мазнини с много холестерол, откажете се от излишните въглехидрати и наблягайте на растителните масла – особено зехтин и ленено масло. Много полезна за вас е рибата, както и пресните плодове и зеленчуци. Най-полезни за сърцето са кайсиите, пъпешите, сливите, патладжа­ните, прасковите, краставиците, боровинките, зелето, орехите, ябълките, нарът. Непременно ограничете солта до 2 г на ден, а течностите – до един литър, най-много 1,2 л – особено ако получавате и отоци. По-добре вместо вода пийте валерианов или ментов чай.

ВНИМАНИЕ! В резултат на разширяване на вътрешните камери на сърцето в него могат да се образуват тромби, а също и в големите вени. Ако само един от тези тромби се откъсне и с потока кръв попадне в бе­лите дробове, възниква много сериозното и смъртоносно със­тояние, наречено белодробна тромбоемболия. В 35-40 на сто от случаите това състояние приключва със смърт. Най-до­бре е да не се стига до там.

Лечението се назначава и следи от специалист

За ваша информация, на първо място се предписват диуретици, които понижават обема на циркулацията в кръвоносните съдове. На второ място – инхибитори. Тези препарати не само понижават кръвното налягане, но и намаляват налягането и в самия сърдечен мускул. След­ват т.нар. сърдечни гликозиди, които подобряват съкратителната способност на сърдечния мускул. На четвърто място идват антиаритмичните препарати и на пето – антикоагулантите – точно те предотвратяват образуването на тромби. Ще подчертаем, че лекуващият лекар е този, който ще прецени какви точно лекар­ства да предпише в зависимост

Накрая ще ви предложим една рецепта от народната медицина, горещо препоръчва­на и от лекарите: смелете и смесете по 50 г лайков цвят, съцветия от имортела, глого­ви плодчета, жълт кантарион и брезови пъпки. Залейте една супена лъжица от сместа с чаша гореща вода и сложете сместа на водна баня за 15 минути. Оставете да изстине един час, прецедете и приемай­те по четвърт чаша три пъти на ден. Лечебният курс е един месец. Проведете 4-5 курса с прекъсвания от по 10-15 дни.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *