Микробът, който причинява менингококовата инфекция бързо загива извън организма на човека!

Пневмококьт u хемофилната пръчица също не притежават висока устойчивост във външната среда. Бактериите умират бързо и под действието на ул­травиолетовите лъчи от слънче­вата светлина. Затова редовно проветрявайте помещенията, а достатъчно осветената от слън­цето стая ще позволи бързо да се избавите от тези микроби във въз­духа. Най-обикновените хигиенни процедури също предотвратяват заразяването с вирусен менингит. Измивайте редовно ръцете си със сапун, непременно обилно измивай­те плодовете и зеленчуците – най- добре с преварена или бутилирана вода. И още едно предупреждение, въпреки че става дума за летни плодове – дините и пъпешите. Тях ги измивайте с четка и никога не си

позволявате да изрязвате парченце „да го опитате“, когато купувате такива плодове. Повярвайте, виру­сите няма да пропуснат случая да проникнат вътре и вече ще е невъз­можно да се избавите от тях.

При епидемично покачване на заболеваемостта от серозен (ви­русен или туберкулозен) менингит използвайте преварена вода и за измиване ръцете на детето, и на плодовете. Имайте предвид, че избухването на огнища от това заболяване често е свързано с во­допроводната вода.

Основното лечение на бактери­алните менингити са антибиоти­ците. Изборът на конкретното ле­карство зависи от чувствителността към конкретната бактерия и от това дали антибиотикът е способен да про­никне в гръбначномозъчната теч­ност. При своевременно започване на антибактериалното лечение шансовете за оздравяване са много добри.

АПРОПО!

В заключение ще припомним, че менингококовата инфекция по някаква закономерност, засяга по-здравите деца. Защото болнавите (с хронични инфекции, с прекараш) Възпаление на белите дробове и много други болежки) имат изработе­ни антитела против стрептококите, пневмококите и стафилококйте. А тези антитела са способни да потискат до известна степен и менингококите.

Запомнете – менингококовата инфекция не търпи бавене!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.