Дефицит на селен: рак, фатални усложнения от грип и ковид

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

През последните години дефицит на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор за повечето сърдечно-съдови заболявания

дефицит на селен

Смята се, че между 500 милиона и 1 милиард души страдат от дефицит на селен и тези числа се увеличават всяка година. Ето защо е много важно да знаете симптомите на дефицит на селен и как да избегнете този дефицит.

Дефицит на селен в организма повишава риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания, отслабва имунната система, влияе негативно на сперматогенезата и може да доведе до безплодие и психични разстройства.
Недостатъчните нива на селен често се свързват със заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб и кожата.

Селенът не само предпазва от рак, той е тайната защита на организма, според лекарите

За да предпазва от рак селенът трябва да е в нормални количества в организма. В България има дефицит на селен. Не че не може или няма откъде да се закупи – голям е броят на хората, които имат дефицит на селен. Изследването за нивата на селен в организма струва около 30 лева и може да се направи в която и да е лаборатория. Нужна е само серумна кръв и урина. Такова изследване може да ви спести куп притеснения и напразно похарчени пари. След като се изясни какви са стойностите на селен, тогава вече може да се предприемат следващи стъпки на лечение. Защото наличието на дефицит на селен причинява много сериозни здравословни проблеми, за които съвсем не се подозира, че може да са факт заради липсата на един микроелемент.

Не си мислете, че селенът се пие само за красота, или за да подобри работата на имунната система. От него има много повече полза, отколкото можете да предположите.

„Селенът е микроелемент, без който не може да се живее. Щитовидната жлеза, която е батерията на нашето тяло, се нуждае от него. Селенът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Няма ли селен, всичко страда, нищо не работи, нямаме сили и се получава хипотиреоидизъм”, обяснява кардиологът Херман Ганделман.

Дефицит на селен ( хипоселеноза )

Дефицит на селен е хипомикроелементоза, която води до метаболитни, хормонални, имунни и когнитивни нарушения. Дефицитът на селен е в основата на развитието на много патологични състояния: болест на Кешан, заболявания на пикочните пътища, хипотиреоидизъм и кретинизъм, репродуктивни нарушения, имунна недостатъчност и онкопатология. Нивата на селен се изследва чрез определяне на концентрацията на микроелемента в биологични среди (урина, кръв), кожни придатъци (коса, нокти). Корекцията на дефицита на този микроелемент включва диетична терапия и предписване на хранителни добавки.

Рискови фактори при дефицит на селен

Групата с повишен риск от развитие на хипоселеноза включва следните категории от населението:

• бременни и кърмещи жени;
• вегетарианци (особено привърженици на нейните радикални тенденции – веганство, фруктианство, суровоядство);
• лица с хронична дисфункция на щитовидната жлеза, кръвоносната система, хронична бъбречна недостатъчност;
• злоупотребяващи с алкохол;
• пациенти след гастроинтестинална резекция;
• пациенти, получаващи лечение със статини, аминогликозиди, антиепилептични лекарства.

Симптоми на дефицит на селен

дефицит на селен
И исхемичната болест на сърцето е сред честите последици от недостиг на селен!

Болест на Кешан

Когато концентрацията на селен спадне под 20 µg/l, настъпва така наречената болест на Кешан. Патологията е идентифицирана за първи път в едноименната китайска провинция през 1935 г., а причината за нея – дефицит на селен – е установена едва през 1973 г. Предполага се, че в условията на дефицит на селен се увеличава кардиотоксичността на вирусите Coxsackie.

Болестта на Кешан се характеризира с развитие на прогресивна дилатативна кардиомиопатия. При остро начало патологията се проявява като неразположение, задух, замайване, последвано от остра сърдечна недостатъчност: кардиогенен шок, фатална аритмия, белодробен оток. При хроничната форма симптомите включват задух, сърцебиене, подуване, кашлица с хемоптиза, тежест в дясната страна. Формират се кардиомегалия и хронична сърдечна недостатъчност. Смъртността достига 7%.

Болест на Кашин-Бек (Kaschin-Beck)

Етиологията на болестта на Кашин-Бек е свързана с дефицит на селен на фона на излишък от други микроелементи (манган, фосфор). Патологията се проявява под формата на множествена артроза. Болестта на Кашин-Бек се характеризира с деформация на големи и средни стави, контрактури , артралгия, къси пръсти и нисък ръст. Развива се спондилоза и системна остеопороза. Трябва да се знае, че още в юношеството започва да се развива това увреждане. Може да се появи и миокардна дистрофия, гастрит с ниска киселинност , колит и анемия.

Други прояви

Дефицитът на селен (Se) е свързан с висок риск от развитие на хипертония, дислипидемия и коронарна артериална болест. Едновременният дефицит на селен и йод е изпълнен с тежка хипофункция на щитовидната жлеза: ендемична гуша, микседем при възрастни, кретинизъм при деца.

Комбинацията от дефицит на селен, витамин С и токоферол е рисков фактор за развитието на катаракта. Катаракта е свързана с възрастта дегенерация на макулата и слепота. При възрастните хора с хипоселеноза, хипоцинкоза, понижени нива на аскорбинова киселина, витамин Е и бета-каротин в плазмата по-често се регистрират загуба на памет и други когнитивни увреждания.

Какви са дневните дози селен:

• деца под 12 години – от 15 до 25 мкг/ден;
• юноши от 12 до 18 години – от 40 до 50 мкг/ден;
• възрастни – 55 мкг/ден;
• за жени по време на бременност и кърмене – от 70 мкг/ден или повече.

Усложнения

Когато съдържанието на Se в кръвната плазма е <50 μg/l, се развива безплодие и се увеличава рискът от онкопатология (рак на простатата, колоректален рак, рак на белия дроб, рак на пикочния мехур).

Вирусната резистентност на организма също намалява. Отбелязано е, че ниските нива на селен са свързани с по-високо разпространение на СПИН, по-тежко протичане на грип А подтипове H1N1 и H3N2, коронавирусни инфекции, включително COVID-19 и висока смъртност от тях.

Бременните жени с дефицит на селен са по-склонни да получат гестационни усложнения: спонтанен аборт, прееклампсия , вътрематочно забавяне на растежа (IUGR), липса на сили при раждане, както и преждевременно раждане. Дефицитът на селен и витамин Е се считат за водещи механизми на синдрома на внезапната детска смърт.

Лечение на дефицит на селен

селенът
Бразилският орех съдържа селен

Корекцията на хипоселенозата се основава на балансирана диета и прием на селенсъдържащи хранителни добавки. Препоръчително е да включите в диетата:

• риба и морски дарове;
• месо от домашни животни и птици; • ядки, зърнени храни;
• броколи, спанак, гъби;
• яйца, млечни продукти;
• чесън.

Дневният прием на Se е 50-70 mcg.

Добавките със селен се предписват като моно препарати или (при наличие на съпътстващ дефицит на други микроелементи и витамини) – под формата на витаминно-минерални комплекси. Един от подходите за премахване дефицита на селен в ендемичните райони е обогатяването на хранителни продукти (трапезна сол, мляко, хляб и др.) и питейна вода със селен. Китай, откъдето тръгват повечето неприятни заболявания, е ендемичен район, в който живеят голям брой хора с недостиг на селен.

Дефицит на селен: прогноза и профилактика

Умереният дефицит на селен не води до фатални последици за здравето и може лесно да се коригира с балансирана диета и хранителни добавки. При критично понижаване на нивото на Se могат да настъпят необратими последици (костни и ставни деформации, сърдечна недостатъчност, умствена изостаналост), водещи до намаляване на качеството и продължителността на живота.

Профилактиката на хипоселенозата включва наблюдение на концентрацията на селен (Se), профилактичен приемане на хранителни добавки и обогатяване на основни храни със селен. Особено внимание трябва да се обърне на най-уязвимите групи от населението по отношение на дефицит на селен: деца, бременни жени, пациенти с хронични патологии.

Две важни ползи от селена

Защита от рак

Ракът е злокачествен тумор. Селенът предотвратява развитието на рак, казва имунологът Андрей Продеус. „Оказва се, че селенът предотвратява развитието на рак на стомаха, простатата, гърдата, белия дроб и дебелото черво. Доказано е, че без селен рисковете от рак са най-големи. А когато има достатъчно селен, рисковете от рак са ниски”, допълва още имунологът.

Хранa за очите

В ретината има определени части, които отговарят за доброто зрение, отбеляза офталмологът Михаил Коновалов. „По-специално, това е макулата – малка точка, която отговаря за зрителната острота. Селенът предпазва нервните клетки от разрушаване. Затова всички хранителни добавки, които офталмолозите предписват на пациентите с дистрофия на централната част на ретината, включват селен”, казва д-р Коновалов.

Предимството на селена е, че може да се набави от храната. А шампиони по съдържание са бразилските орехи, свинските бъбреци и рибата тон. За да попълните дневната нужда от селен, имате нужда само от 3 грама бразилски орехи на ден, можете да ядете 28 грама свински бъбреци или 50 грама риба тон. Това е количеството от тези продукти, което съдържа дневната нужда от селен.

Токсичен ефект на селена

Дълги години селенът се смяташе за отрова поради изразените токсични свойства. Към днешна дата, благодарение на многото изследвания, които са направени, токсичният ефект на селена вече е добре проучен. Най-типичните симптоми на селеновата токсикоза са увреждане на ноктите и косата, както и жълтеница, лющене на кожата, увреждане на зъбния емайл, артрит, анемия и нервни разстройства. Излишъкът от селен в диетата води до симптоми на алопеция, дистрофия на ноктите, придружени от дъх на чесън, емоционална лабилност и апатия. Тези състояния се развиват, когато приемът на селен в организма надвишава препоръчителната норма 5-6 пъти.

Причини за излишък на селен

Излишъкът от минерала в организма може да възникне в резултат на неоправдана консумация на големи количества хранителни добавки със селен. Преди да използвате такива продукти, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Отравянето със селен обикновено се причинява от повишени нива на елемента в околната среда и на работното място (напр. професионална експозиция в минната, стоманодобивната и стъкларската промишленост).

Източници на селен – важни предпоставки за прием на добавки със селен

Селенът се усвоява най-добре заедно с протеини и витамини А, С, Е. Усвояването на елемента се увеличава при недостига му в организма. Високите нива на сяра и тежки метали в храната намаляват неговото усвояване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *