Лятната летаргия е признак на изтощение на бъбреците

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Прочетете, за да научите страхотни съвети и масажи от китайски лечители, които ще дадат сила не само на бъбреците, но и на цялото тяло

бъбреците

Мъдростта на източната медицина е незаменима при болки и различни заболявания на бъбреците. Това става ясно от статията, в която събрахме най-добрите съвети, които ще помогнат да дадете сила на целия организъм.

Лятото е чудесно време за подмладяване и прочистване на организма. Разнообразието от сезонни зеленчуци, плодове и билки ще ви помогне да се запасите със здравословни витамини и минерали.

Според китайската медицина лятото е време, през което се обединяват небесните и земните енергии. Нашето тяло натрупва енергията на Слънцето – „енергията на Великата сила“ за цялата следваща година, придобивайки сила, красота и издръжливост.

Лятото е подходящо време да се отървем от лошото здраве и болестите не само на бъбреците

През лятото получаваме възможност да хармонизираме дейността на тялото, да укрепим имунната, нервната и ендокринната система, да се отървем от различни вегетативни неврози, неврастения, синдром на хроничната умора и други разстройства. Така може значително да се облекчи хода или да се отървем от много хронични заболявания, заради недостатъчно добри функции на засегнатите органи.

Лятото е подходящо време за борба с дегенеративните заболявания: артроза, гръбначна остеохондроза, атеросклероза, затлъстяване и др. А също и за подобряване на зрението, слуха, паметта, мозъчната дейност, кожата, косата, ноктите. Да, лятото е чудесно време, но не винаги имаме сила и енергия. Не излизаме навън, защото е горещо, поне това извинение звучи правдоподобно. Истината е, че сме летаргични, а може би и малко апатични – и от жегата, и заради лошото състояние на бъбреците и надбъбречните жлези.

Лятната летаргия е признак на изтощение на бъбреците

На Изток наричат края на лятото „Сезонът на Изсъхващото слънце“. Външната топлина отнема телесните течности, които осигуряват вътрешно охлаждане и хранене на органите. Заедно с течностите, тялото напускат и микроелементите, от които то има нужда.

Това може да доведе до:

• забавяне движението на кръвта, лимфата и други телесни течности;
• може да причини съдови проблеми; да доведе до изсушаване на дихателните пътища (и честа кашлица заради това);
• нарушена бъбречна функция;
• отслабен имунитет;
• развитие на различни възпалителни заболявания;
• храносмилателни разстройства;
• увреждане за кожата и косата, познато още и като „слънчево стареене“.

Продължителното излагане на летните горещини може да доведе до развитие на синдром на лятната летаргия:

• загуба на апетит;
• безсилие;
• липса на желание;
• дискомфорт в корема и гърдите;
• неясни оплаквания от общо лошо състояние;
• сънливост през деня и трудно заспиване вечер.

Някой може да нарече това състояние мързел, но не е, поне не и винаги. Наличието на лятна летаргия е признак на изтощение на бъбреците.

Как да помогнем на бъбреците в жегата?

За да предотвратите това е много важно през горещия период да спазвате правилата за намаляване загубата на телесни течности: да се скриете от жегата, да носите леки, широки дрехи, удобни отворени обувки, да избягвате сложни прически, козметика и използването на синтетика дезодоранти. Трябва да поддържате вътрешно спокойствие и да формирате радостно възприемане на живота: „когато има мир в душата, не ви пука за топлината“.

Принципи на сезонното хранене

Правилната организация на лятното хранене може значително да помогне на тялото.

 

Въвеждаме в диетата така наречените „горчивки“, които имат свойството да разсейват вътрешната топлина: цикория, листа от глухарче, коприва, малини, касис, горски ягодки, синя боровинка.

Приготвяме запарки от свежи билки и разнообразни салати

 

Попълваме загубите на течности. Помним, че пиенето на чиста вода не възстановява загубените микроелементи. Пием плодови чайове, компоти, плодова или зеленчукова вода и всякакви видове сокове, разредени с вода. Добавяме мед, малко количество сол, канела, листа от мента и смлян черен пипер към горещите напитки, преди да ги охладим до стайна температура.

Попълваме ресурсите на вътрешните органи, като използваме принципа на подобието

Яденето на круши най-добре допринася за възстановяване на белите дробове, сливи – за червата, череши – за стомаха, праскови – за панкреаса, кайсии – за сърцето, дини – за пикочния мехур, дрян – за бъбреците, ябълки – за кръвоносните съдове, грозде – за жлъчния мехур и черния дроб.

Намаляваме производството на вътрешна топлина, ядем храни, които са хладни по природа (хладната природа на храната не означава нейната температура, а способността й да контролира производството на вътрешна топлина). В нашата диета въвеждаме ориз, просо, картофи, моркови, всички видове плодове, горски плодове, грах, боб, птиче месо, риба, меки сирена и кисело-млечни продукти. Белият и зеленият чай имат специална роля, особено ако са леко изстудени.

Помагаме на храносмилателните органи да се справят с лятното изобилие

Използваме частично хранене, приготвяме леки супи, печем, варим, бланшираме зеленчуците, използваме подправки, за да улесним производството на храносмилателни сокове. Лятото е идеалното време за сладки и кисели ястия, пикантни зеленчуци с изкусителни аромати.

Отказваме се от студените храни и напитки от хладилника. Студът убива храносмилателния огън и провокира образуването на застояла храна, което затруднява храносмилането.

Ограничаваме консумацията на животински мазнини, животински протеини, сложни кулинарни ястия, сладкарски изделия, консерви, колбаси и др., чието усвояване изисква натоварване на храносмилателната система.

Предпазваме бъбреците от хипотермия, сърцето от прегряване

Избягваме локално охлаждане на долната част на гърба (долната част на гърба се нарича „дворец на бъбреците“ и неговото локално охлаждане, например поради излагане на течение, може да се превърне в допълнителен фактор за изчерпване на бъбреците).

Затопляме областта на пъпа (например, поставете ръката си и я задръжте за 10-15 минути) след хранене (пъпната област е дворец на хранителна енергия).

Въздействаме на биологично активните точки на тялото, за да се предпазим от външната топлина

VG14 – точката понякога се нарича „енергиен аспирин“;
VG4 – опорна точка на бъбреците;
TR5 – контролната точка за енергията Ян в трите основни енергийни центъра на тялото.

И точките, които предпазват сърдечно-съдовата система от излишната топлина:

GI11 – точка за отстраняване на излишната топлина;
MC8 е точката на защита на сърцето от излишната топлина.

Тези точки могат да се масажират независимо с помощта на техниката „убождане с пръст“:

• намира се желаната точка (не е задължително с точност до милиметър, достатъчно е да се определи зоната на нейното местоположение);
• натиска се върху нея с палец или показалец, докато се появи лека болка;
• след това, без да се спира натиска, се правят ротационни движения, без се да мести пръста от точката, 10 пъти по часовниковата стрелка и 10 пъти обратно на часовниковата стрелка.

Общата продължителност на масажа е 5-10 минути.

Този масаж може да се извършва няколко пъти на ден. Можете също така да прилагате лечебни мехлеми или гелове върху точките, например Спондигард.

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Източник: www.sunstar.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *