ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета след отстраняване на жлъчния мехур (рецепти и план)

Веднага след отстраняване на жлъчния мехур ще трябва да спазвате задължителна диета

отстраняване на жлъчния мехур

Няколко месеца след това спазването на специални ограничения, въведени след отстраняване на жлъчния мехур, може да отпаднат.

Заедно с експерта Екатерина Казачкова обсъдихме какво може и не може да ядете след операцията, какви резултати могат да се постигнат по време на диетата и за кого е подходящo диетичното меню.

Холецистектомия се нарича операцията за отстраняване на жлъчния мехур. След хирургичната интервенция жлъчката, както и преди, продължава да се отделя от черния дроб, но вече не влиза в жлъчния мехур. В отстранения вече жлъчен мехур тя се е очиствала от вода и соли и е ставала по-концентрирана. За да бъде успешно възстановяването след операцията, е необходимо не само да се вземат лекарства, но и да се коригира начинът на живот, както и да се спазва терапевтична, лечебна диета.

Екатерина Казачкова

Може да живеете добре и без жлъчен мехур. Всъщност повечето хора, които са претърпели холецистектомия(отстраняване на жлъчния мехур) не изпитват никакви дългосрочни ефекти.

Един от най-честите проблеми след отстраняване на жлъчния мехур е рискът от диария

Това пречи на тялото да усвоява важни хранителни вещества. Диета, предназначена за новите нужди на организма, може да помогне за овладяване на тези симптоми.

Няма стандартни хранителни предписания, които трябва да следвате след операцията на жлъчния мехур. Целта е да се ограничи количеството мазнини, които приемате, защото ролята на жлъчката е да ги разгражда, така че да се усвояват по-лесно. Промяната на храненето позволява на жлъчката, която остава, да работи по-добре в тънките черва.

В първите дни след операцията ограниченията са доста строги, но по-нататъшното възстановяване едва ли ще ви създаде сериозни затруднения.

Целите на диетата след холецистектомия са прости:

▪ Чрез намаляване приема на мазнини ограничавате слабителния ефект на свободно течащата жлъчка.

▪ Чрез ограничаване на киселините в изпражненията вие облекчавате работата на червата, което води до по-редовно изхождане и по-малко чревни спазми.

▪ Чрез редуциране на определени мазнини ще можете по-добре да усвоите (вместо да блокирате) хранителните вещества.

Хранителният режим трябва да бъде балансиран в съотношение 1:1:2. Това означава, че в около ¼ от диетата трябва да има висококачествени растителни мазнини и пълноценни протеини, а половината трябва да се дава на сложни въглехидрати. Храненето след холецистектомия се основава на диета номер 5, предназначена за хора със заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Към днешна дата са въведени някои нови храни към иначе класическата медицинска диета.

Какво трябва да се яде веднага след отстраняване на жлъчния мехур?

Веднага след холецистектомия, вероятно ще трябва да бъдете на бистра течна диета. Това ще помогне за предотвратяване на гаденето, повръщането и запека. Може да консумирате:

▪ Бистър зеленчуков бульон;
▪ Желирани кремове;
▪ Прясно изцеден зеленчуков и плодов сок (без лимони, портокали или мандарини);
▪ Сладолед за диабетици, без мляко, ледени близалки;
▪ Вода, чай.

През следващите няколко дни ще преминете към BRAT диета, която включва храни при повръщане, диария или други стомашно-чревни проблеми. Тази диета позволява използването на хляб, бял ориз, ябълково пюре, сухари или бисквити за нежно свързване на хлабавите или течни изпражнения. Ако обаче имате нормални изпражнения, може да не е необходимо да се спазва BRAT диета.

На хората с тежки симптоми след отстраняване на жлъчния мехур е възможно да им се наложи да ограничат приема на млечни продукти, мазни меса, кофеин, пикантни храни и алкохол. Методът проба-грешка ще ви помогне да разберете кои от тези храни може да ядете, без да си причинявате неприятни усещания заради грешки в храненето.

Това, което не трябва да правите, е да изключите всички хранителни мазнини. Мазнините са от съществено значение за поддържане растежа на клетките, обработката на хранителните вещества, защитата на органите и производството на хормони.

Здравословните полиненаситени и мононенаситени мазнини, особено омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибата, могат да ви помогнат да достигнете препоръчания хранителен прием на диетични мазнини. Това значително ще намали риска от диария с жлъчна киселина и синдром на раздразнените черва (IBS).

Може да се препоръчат и други промени във вашата диета

Възможно е да се наложи да увеличите приема на фибри, които могат да се свържат с излишната жлъчка между движенията на червата и да предотвратят появата на гастрит.

Продължителност на диетата след отстраняване на жлъчния мехур

Като общо правило, диета с ниско съдържание на мазнини трябва да се използва от всеки, който е претърпял холецистектомия. Важно е да се спазва, независимо от вашата възраст, пол или здравословно състояние, поне един месец след операцията.

Не всеки, който има отстранен жлъчен мехур, ще трябва да се придържа към строга диета с ниско съдържание на мазнини до края на живота си. Но това почти винаги ще подобри функцията на червата, както и цялостното здраве.

След около месец може да преминете пак към нормален прием на мазнини и захар. Някои хора е възможно дори да успеят да се върнат към същия начин на хранене, който са имали преди операцията. Важно е само да преобладава умерено здравословен начин на хранене.

Ако все още се борите с проблематично храносмилане, може би имате постхолецистектомичен синдром (PCS)

Характеризира се с:

▪ Разстройство;
▪ Диария;
▪ Гадене;
▪ Подуване на корема;
▪ Метеоризъм (газове);
▪ Повръщане.

Устойчивият PCS може да изисква продължителна или постоянна употреба на диета с ниско съдържание на мазнини.

Списък на разрешените продукти:

Зеленчуци:

– моркови, карфиол, броколи, тиква, цвекло, варени картофи, зеленолистни, краставици, брюкселско зеле, авокадо, зелени чушки, сладки картофи;

Плодове:

– банани, круши, сладки ябълки, кайсии, праскови, горски плодове, сини сливи;

Ядки и сушени плодове:

– бадеми, орехи, кашу, стафиди и сушени кайсии, нахут;

Месо:

– диетично телешко, заешко, пуешко и пилешко месо;

Риба с ниско съдържание на мазнини:

– сьомга, треска, камбала;

Супи:

– местни супи, приготвени от втория бульон, бистри зеленчукови супи;

Каши:

– пиле фрикасе, каша от елда, ориз и овесени ядки;

Морска храна:

– миди, скариди и други – до 2 пъти седмично:

Хляб:

– пълнозърнести и от трици – само не пресен хляб, крекери и бисквити;

Млечни продукти:

– извара, нисък процент кисело мляко, кефир, нискомаслени и несолени видове сирена;

Масло:

– качествено масло, разрешава се до 30-50 грама седмично. Към това добавяме и качествен зехтин, масло от тиквени семки, ленено масло и други;

Други храни:

– ябълково пюре, печени ябълки, фасул, бобови растения и леща, яйчен белтък, овес, ечемик, ориз, семена от чиа, ленени семена, тофу и темпе.

Какво да не се яде след отстраняване на жлъчния мехур

Храните с високо съдържание на холестерол остават под забрана след операцията, тъй като провокират удебеляване и застой на жлъчката. Простите въглехидрати също причиняват застой на жлъчката, така че употребата им е сведена до минимум. Необходимо е да се изключат от менюто продукти, които дразнят стомашно-чревния тракт. На първо място, това са сурови зеленчуци и плодове с високо съдържание на етерични масла и оксалова киселина: спанак, киселец, цитрусови плодове. Забраната включва мариновани и пушени храни, както и всички видове туршии.

Списък на забранените продукти:

Брашно:

– бяло рафинирано брашно (включително хляб и тестени изделия), сладкиши, заводски сладкарски изделия, пици, мекици, понички и други подобни;

Бульони, супи:

– богати бульони от месо и риба, супи на тяхна основа;

Месо:

– тлъсто месо и домашни птици (гъска, патица, агнешко, свинско, свинска мас и месни консерви), бекон, наденица и салами;

Риба:

– мазни видове риба (сом, скумрия, есетра, рибни консерви);

Зеленчуци:

– гъби, горчиви и кисели видове (киселец, спанак, зелен лук, млад и стар чесън, репички, зимна ряпа);

Яйца:

– пържени и жълтъци;

Зърнени храни:

– грис.

Млечни продукти:

– мазни и сладки млечни продукти (заводско плодово кисело мляко, извара, високомаслено мляко, заквасена сметана, кремове с масло, пудинг, бита сметана и сладолед);

За пиене:

– газирана вода, силен чай и кафе, какао, готови сокове, алкохол, енергийни напитки.

Други:

– подправки (съгласно поносимостта), чипс и пуканки с масло, замразени ястия и десерти, шоколад, бонбони, свинска мас.

Някои особености на храненето с отстранен жлъчен мехур

Плодове и зеленчуци

Разтворимите фибри в сладките картофи и броколите могат да помогнат за предотвратяване на диарията. Ако установите, че цитрусовите плодове, като портокали и грейпфрути, са твърде кисели, придържайте се към ябълки, банани, авокадо и горски плодове. Зеленчуковите супи са питателни и лесно смилаеми. Може би е по-добре да избягвате кремсупите, поне за кратко.

Млечни продукти

Пълномаслените млечни продукти може да са твърде трудни за разграждане от тялото, особено по време на възстановяване след операция. Нискомасленото кисело мляко и сиренето е възможно да се понасят по-леко, ако ги ядете умерено. Опитайте да замените обикновеното сирене с тофу.

Зърнени храни

Когато започнете да се връщате към нормалната диета, фокусирайте се върху увеличаване приема на фибри от пълнозърнести храни. Те включват кафяв ориз и ечемик. Домашно приготвените бисквити и крекери могат да бъдат полезни, когато се възстановявате след операция, но в крайна сметка ще трябва да замените онези, направени от рафинирано бяло брашно, с пълнозърнести продукти.

Пицата, кифлите и други храни, приготвени с бяло брашно, са трудни за смилане. Може да направите по-лека пица без млечни продукти, приготвена с тортили (арабски хляб) от брашно, заместители на сиренето или такова без лактоза и пресни зеленчуци.

Протеин

Не се нуждаете от жлъчен мехур, за да усвоите протеина. Това означава, че храните с високо съдържание на протеини няма вероятност да ви причинят проблеми, освен ако не са прекалено мазни. Избягвайте говеждо и свинско месо, което изглежда като „мраморно“, и изрежете излишната мазнина от пилешкото, свинското и другите меса.

Ядките, семената и ядковите масла са добри източници на растителен протеин, но са с много високо съдържание на мазнини. Фасулът (особено ако е белен) и изобщо бобовите растения и соевите продукти са здравословен избор, стига да не причиняват храносмилателни симптоми.

За пиене

Първоначално може да се наложи да избягвате газираните напитки и алкохола след отстраняване на жлъчния мехур. Най-добре е да не пиете напитки с високо съдържание на захар, като подсладени сокове и концентрати. С течение на времето може да откриете какво работи най-добре за вас.

Млечните кафе напитки, като лате, приготвени с пълномаслено мляко, може да са твърде трудни за смилане. Вместо това потърсете варианти с ниско съдържание на мазнини или без млечни продукти, направени със соево или бадемово мляко. Билковите чайове, особено ментата и лайката, могат да бъдат много успокояващи за храносмилателния тракт.

Ако не желаете да изключите напълно алкохола, избягвайте сладките коктейли и бири с високо съдържание на въглехидрати. Дори по-сладките вина, като порто и шери, могат да причинят проблеми.

Десерти

Десертите с високо съдържание на захар и трансмазнини са особено трудни за смилане. Сладолед, торти, бисквитки, пудинги и шоколад трябва да се консумират само от време на време и в умерени количества.

На рафтовете на хранителните магазини има някои добри десерти с ниско съдържание на мазнини и без млечни продукти, но внимавайте за изкуствени подсладители като сорбитол, които могат да увеличат риска от диария.

Резюме

В рамките на няколко седмици след отстраняването на жлъчния мехур, трябва да увеличите количеството и гамата от ястия, които може да си позволите. Експериментирайте с различните групи храни, за да видите как реагира тялото ви. Като си водите дневник на храните, може да следите кои ви причиняват най-много проблеми и кои не.

Важни особености на храненето след отстраняване на жлъчката

Може да се наложи да промените времето за хранене. Без жлъчен мехур, който да подпомага храносмилането, четири до шест малки хранения на ден ще работят по-добре от три обилни, с които е възможно да сте свикнали.

Ако сте в движение, имайте под ръка дребни закуски с ниско съдържание на мазнини. Това може да ви помогне да не преядете, когато най-накрая седнете да се нахраните.

След хранене си дайте време да усвоите храната. Подхващането веднага на някаква физическа дейност със сигурност ще увеличи риска от лошо храносмилане.

Ако се храните на открито, избягвайте да седите твърде дълго под горещото слънце. Прегряването на тялото може да увеличи риска от диария. Намерете малко сянка и пийте много вода, за да останете хидратирани.

Съвети за готвене

Колкото и да ви харесва свежата, хрупкава салата, зеленчуците се свързват по-лесно с жлъчната киселина, когато са обработени на пара, вместо да ги ядете сурови.

Можете също така да приготвите риба на пара или да поширате пилето, вместо да ги пържите в тиган. Ако имате нужда от мазнина за скара или печене, използвайте бутилка със спрей, за да покриете леко храната с растително масло, вместо да я поливате обилно.

Като общо правило избягвайте готвене с масло, свинска мас, маргарин и хидрогенирани растителни масла.

Вместо да правите дресинг на маслена основа, опитайте да овкусите салатите като ги поръсите с бял балсамов оцет и пресни подправки. Можете също така да замените дресингите с майонеза с такива, приготвени с обезмаслено кисело мляко, оцет, чесън на прах, горчица и свежи подправки.

Докато подправките като кайен, къри и канела могат да бъдат тежки за стомаха, други като джинджифил или куркума ще му подействат успокояващо. Като правило, винаги започвайте с най-малкото количество подправка, за да видите как реагира стомаха ви. Пикантните храни могат да предизвикат лошо храносмилане и диария.

Примерно 7-дневно меню за първия месец след операцията

Ден 1

Сутрешна закуска: сандвич с извара, забъркана със ситно нарязани маслини и краставица, чай от мента;
Закуска: 50 гр. бисквити + чаша компот (без захар);
Обяд: супа от пюрирана тиква с крутони, пуешко филе, запечено във фолио;
Следобедна закуска: цедено кисело мляко с настъргана ябълка, печени орехи и малко мед;
Вечеря: салата с морски дарове, прясна краставица и зеленчуци, подправена с масло от тиквени семки и една малка филийка по-сух бял хляб.

Рецепта за пюрирана тиквена супа с крутони:

За 4-5 порции

• Тиква – около 1 кг;
• Картофи – 2-3 бр.;
• Лук – 1 бр., малка главичка;
• Моркови – 2-3 бр.;
• Зеленчуков бульон – 1 литър;
• Сол на вкус;
• Наситнена зелена подправка на вкус – магданоз или копър, джоджен или малко джинджифил – по време на сервиране;
• Зехтин – по време на сервиране;
• Крутони – също по време на сервиране.

Как се приготвя?

▪ Почистете тиквата от семките и обелете. Нарежете на малки кубчета.

▪ Обелете картофите, лука и морковите и ги нарежете на кубчета.

▪ Загрейте зеленчуковия бульон в тенджера с дебело дъно и добавете към него приготвените зеленчуци.

▪ Гответе зеленчуците на среден огън, докато бульонът заври. След това намалете котлона до минимум, покрийте с капак и пригответе зеленчуците до готовност.

▪ Когато зеленчуците могат лесно да се надупчат с вилица, изключете котлона и оставете супата да изстине.

▪ Превърнете охладения бульон със зеленчуци на гладко пюре с помощта на пасатор или кухненски робот.

▪ Поднесете готовата супа в малки купички, гарнирана с наситнената зелена подправка, щипка джинджифил, шепа домашни крутони и няколко капки зехтин.

Ден 2

Сутрешна закуска: варена каша от елда с масло, бисквити с ниско съдържание на мазнини;
Закуска: печена круша с извара
Обяд: ориз със зеленчуци, пилешки гърди, запечени във фолио;
Следобедна закуска: плодово желе, чай;
Вечеря: телешки кюфтета, пюре от карфиол.

Ден 3

Сутрешна закуска: омлет от белтъци със зеленчуци, предварително запечени на фурна, бисквита с масло и чай;
Закуска: един банан;
Обяд: задушено филе от бяла риба или някаква друга нетлъста риба, салата от зеленчуци;
Следобедна закуска: пюре от извара с прясна краставица и подправки по ваш вкус;
Вечеря: задушени рибни котлети, задушено зеле с домати, бисквита.

Рецепта за салата от печени зеленчуци

Трябва да имате:

• Тиквички – 2 бр.;
• Домат – 3 бр.;
• Зелена чушка – 1 бр.;
• Лук (малка главичка) – 2 бр.;
• Сол на вкус;
• Зехтин – за подправяне.

Как се приготвя?

▪ Загрейте фурната до 200 градуса.
Измийте и подсушете добре зеленчуците.

▪ Сложете обеления лук в една тава за печене. Време за готвене приблизително 45 минути.

▪ Във втората форма се подреждат чушките, доматите и тиквичките. Време за готвене приблизително 25 минути.

▪ Извадете запечените зеленчуци от фурната и ги оставете да изстинат.
Като станат удобни за работа, нарежете ги и ги овкусете с нарязаните подправки, солта и зехтина.

Ден 4

Сутрешна закуска: овесена каша със сушени кайсии и натрошени бадеми, крекер и варено яйце;
Закуска: плодов чипс от ябълка, круша или банан;
Обяд: рибена чорба, салата от краставици и моркови, подправена със сусамово масло, бисквити;
Следобедна закуска: сандвич със сирене и варено яйце, предварително намачкани и намазани върху филия сух бял хляб, чаша айран.
Вечеря: салата от цвекло със сини сливи и ядки, постни пълнени чушки.

Ден 5

Сутрешна закуска: чийзкейк, изпечен на фурна с плодово пюре, чай от шипка;
Закуска: кефир, шепа предварително накиснати сурови лешници;
Обяд: ориз с морски дарове, салата с листни зеленчуци и печено цвекло, подправена със зехтин;
Следобедна закуска: домашен компот с от кайсии или друго, няколко солени бисквити;
Вечеря: направете си домашен пастет от пилешки дробчета и го намажете върху две-три солени бисквити, чаша сок или айран.

Ден 6

Сутрешна закуска: оризова каша с печена тиква, крекер с поширано яйце;
Закуска: няколко солени бисквити със сирене;
Обяд: зеленчукова яхния, филе от минтай, запечено във фолио с подправки и масло;
Следобедна закуска: домашно желе с бисквити;
Вечеря: зеленчуков гювеч с постно месо, задушени зеленчуци, чаша айран.

Ден 7

Сутрешна закуска: оризов пудинг с плодов сос, крекер с пуешки пастет;
Закуска: кисело мляко с плодове – ягоди, боровинки, банан;
Обяд: телешко варено, крутони, лятна салата;
Следобедна закуска: банан, шепа бадеми, предварително накиснати през нощта;
Вечеря: филе от щука или друга риба, запечено със зеленчуци с доматен сос, сух бял хляб, парче нискомаслено сирене.

Рецепта за оризов пудинг с плодов сос

Необходими продукти:

• Ориз – 250 гр.;
• Овесено, бадемово мляко – 100 мл;
• Яйце – 2 бр.;
• Праскова – 2 бр.;
• Ябълки – 2 бр.;
• Захар – 3 супени лъжици.

Как се приготвя?

▪ Сварете ориза според указанията на опаковката.

▪ Налейте мляко в тенджера с дебело дъно и прехвърлете сварения ориз в нея. Загрейте млякото и ориза за няколко минути.

▪ Отстранете тенджерата с ориза от котлона и оставете да изстине.

▪ Добавете жълтъците към охладения ориз и разбъркайте. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят и към ориза.

▪ Изсипете оризовата смес в тава за печене. Печете около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

▪ Измийте и обелете плодовете за соса. След това се нарязват на кубчета и се варят в тенджера със захарта за няколко минути. Оставете да изстинат и ги претрийте през цедка.

▪ Сервирайте оризовия пудинг, нарязан на малки парчета, полети с плодов сос.

Резултати от диетата

Терапевтичната диета след холецистектомия позволява на пациентите да се възстановят по-бързо след интервенцията и да нормализират начина си на живот.

Много пациенти отбелязват, че терапевтичното хранене не носи дискомфорт: менюто е балансирано, няма чувство на глад. Придържайки се към правилата за хранене, можете да се отървете от болката в стомашно-чревния тракт.

Популярни въпроси и отговори

Как да се храним веднага след отстраняване на жлъчния мехур, обсъдихме с Екатерина Казачкова, ендокринолог и диетолог.

Диетата след отстраняване на жлъчния мехур – за цял живот ли е?

– Трябва да се спазва стриктна диета през първите 3-4 месеца след хирургичното лечение. В зависимост от темповете на възстановяване (а те са много индивидуални), с течение на времето дневното меню може постепенно да се разшири. Въпреки това, трябва да запомните, че е нужно да въвеждате нови продукти постепенно, в малки количества, като не забравяте да наблюдавате реакцията на тялото. Промените в храненето е добре да се обсъждат предварително с лекар.

До какво може да доведе липсата на диета през първия месец след операцията?

– При неспазване на препоръчаната диета се увеличава рискът от следоперативни усложнения, като следоперативна диария, дисфункция на сфинктера на Оди, което води до болка и храносмилателни разстройства.

Възможно ли е образуването на камъни след отстраняване на жлъчния мехур?

– Да, това се случва, но е изключително рядко да се образуват камъни в жлъчните пътища. За да предотвратите тази ситуация, се препоръчва постоянно да се придържате към диета, подобна на тази, описана по-горе.

Източници: gastro-ufa.ru, aparoskopiya.ru, expert-clinica.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Диета след отстраняване на жлъчния мехур (рецепти и план)

  1. Стоянка Зашева каза:

    2години след операция на жлъчката, с лоша биопсия нямаше кой да ми каже че трябва да подържам диета, в момента съм с силни болки, разстройство и повръщане, как да постъпя,да направя ли диета ви ще има ли ефект

    • Тони Цветкова каза:

      И така не открих инфо как да се храним от първия ден след отстраняването на жлъчката. Това, което ми даваха в болницата беше само кисело мляко от което се подуват червата и стомаха. Колко ще време трябва да се на бистра диета – седмица, месец?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *