Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Родина Нестерова: До 2-3 години подаграта ще се лекува успешно!

За съжаление след коледните и новогодишните празници винаги се увеличава броят на хората с пристьпи на подагра. И то след като знаят, че понякога само една бира може да отключи пристъпа на заболяването.

Това заяви ревматологьт д-р Родина НЕСТОРОВА – секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Тя е специализирала ставна ехография и остеоденситометрия в Италия, франция, Германия, Испания. Преподавател е по сонография към Европейската лига по ревматология, член на Международна фондация по остеопороза.

Д-р Несторова обяснява, че болестта се проявява с остри ставни кризи, които са следствие от отлагането на кристали на пикочната киселина в околоставните меки тъкани, а също и в самите стави и в костите. И веднага пояснява, че минават месеци и дори години преди да възникне подагрената криза. А тя се изявява с повишаване нивото на пикочна кисе­лина в кръвта. „Както при бъбречно болните се из­следва урината, за да се прецени какво е състояни­ето на бъбрека, по същия начин нивото на пикочна киселина в кръвта издава подаграта“ – казва д-р Несторова. Тя припомня, че болестта е остра и хронична и посочва какво ниво на пикочната кисели­на се смята за повишено – 420 микромола на литър при мъжете и над 380 – при жените. Увеличените стойности на пикочната киселина са по-чести при мъжете, а точно това състояние е рисков фак­тор за развитие на пода­грата. Причина за всичко това е нарушение в един от етапите на белтъч­ната обмяна, което най- често е резултат на на­следствени фактори. Д-р Несторова изтъква, че уязвими са и хората с над­нормено тегло, най-вече тези със затлъстяване, хипертониците, както и хората с т.нар. нарушен

глюкозен толеранс – това е състояние, близко до диабета.

НА БОЛНИТЕ С ПОДАГРА СЕ ЗАБРАНЯВА И КОНСУМАЦИЯТА НА

СУБПРОДУКТИ

Става дума за бели бъ­бреци, дробчета, чревца, воденички, сърчица – те са богати на т.нар. пу­рини, а точно те повиша- 6am нивото на пикочната киселина в организма. Д-р Несторова обяснява, че поради тази причина подаграта е известна сред хората като „цар­ската“ или „папската“ болест, защото имено владетелите са консумирали обилни количества от храни с карантии. „Затова на подагриците се забранява да консуми­рат такива храни – казва специалистът. – Месото не се забранява изцяло, защото в него няма толкова пурини, въпреки, че и с него не трябва да се прекалява. Алкохолът, вкл. и бирата, също не са разрешени. Защото именно той възпрепят­ства отделянето на Пи­кочната киселина през бъбрека. Трябва да зна­ете, че дори само една бира може да отключи пристъпа, вино също не се допуска“, предупреж­дава още д-р Несторова.

Болестта е коварна, защото преди да възник­не криза, няма никакви симптоми. А този пери­од може да продължи с години. Затова ревматолозите препоръчват про­филактичните прегледи, за да стане ясно дали човекът е застрашен от развитие на подагрен артрит – обяснява още ревматологът.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *