Кафето в офиса намалява риска от ранна смърт: какво да пиете и как влияе на тялото

Имунологът Владимир Болибок изброи полезните свойства на кафето

кафето

Китайски учени откриха начин, който ще помогне за намаляване на неприятните последици за здравето от заседналия начин на живот. Изследвайки хранителните навици и привичките за работа и свободно време на повече от 10 хиляди американци, изследователите стигнаха до следното заключение.

Офис служителите, които прекарват на бюро по 6 или повече часа на ден, могат да намалят риска от преждевременна смърт с 33 процента, ако пият две до три чаши кафе на ден.

Как кафето намалява риска от ранна смърт?

Става дума за ползите от кафето за намаляване на възпалителните процеси и последствията за кръвоносните съдове (също за сърцето и мозъка) от заседналия начин на живот.

Владимир Болибок

– Кафето е източник на антиоксидантни вещества. Те неутрализират неблагоприятните ефекти на реактивните кислородни видове и поради това имат противовъзпалителен ефект“, обяснява алергологът-имунолог д-р Владимир Болибок.

Само кафето ли помага да се намали риска от ранна смърт?

Всъщност антиоксиданти има в чая, портокаловия, гроздовия сок и мазната риба, като сьомгата например.

И така, каква е тайната на дългия живот с кафе за офис служителите?

– Тайната е, че учените са проучили какъв редовен източник на антиоксиданти може да бъде идентифициран сред работещите в офис. Така стана ясно, че най-обикновеното черно кафе е ежедневен и редовен източник на антиоксиданти, за разлика от други здравословни напитки и храни, които хората могат да консумират от време на време, казва лекарят.

Ще помогне ли вареното черно кафе да изглади щетите от заседяването за дълги периоди от време?

Абсолютно, смята експертът. Има една тънкост в самото приготвяне на кафето. Според съвременните технологии такова кафе първо се приготвя по начина, по който сме свикнали, варено или направено от най-обикновена кафе машина, за черно кафе. След това се замразява, за да се размрази след време. След това кафето се съхранява в херметически затворен буркан; кислородът не бива да прониква там. Това е лиофилизирано кристално кафе.

„Тоест, там полезните за нас антиоксиданти се запазват в същото количество, както в прясно приготвеното кафе“, казва д-р Владимир Болибок.

Моля, обърнете внимание: черно кафе – еспресо, американо без захар ще има максимално полезен ефект. Тъй като кафето с мляко, сметана или каквито и да е други добавки, поради съдържанието на калории, по същество трябва да се счита за храна, а не за напитка. Други проучвания показват положителния ефект на кафето, ако не превишавате доза от 4 чаши на ден.

Какво прави кафето с нас за 60 минути

След 10 минути

Блокира веществата, които ни правят сънливи.

На 20-та минута

Кръвоносните съдове се стесняват и кръвното налягане се повишава.

След 45 минути

Стимулиращото действие на кофеина е максимално. Сърдечната честота се увеличава заедно с енергийните нива.

Между другото, усвояването на кафето в телата на хората се случва много различно. И не става въпрос само за това в каква физическа форма е човек и какво е здравословното му състояние. До голяма степен, как ще подейства тази ароматна напитка, зависи от нашите генетични характеристики.

Важно

По-ранни проучвания показват, че 6 до 8 часа на ден, прекарани пред компютъра, са свързани със сърдечни заболявания и риск от развитие на диабет тип 2 . Ако работим на компютъра, прибираме се вкъщи и лягаме пред телевизора, защото сме уморени, тогава този начин на живот забавя метаболизма и нарушава естествената способност на тялото да контролира нивата на кръвната захар, води до проблеми с кръвното налягане и прокарва път към затлъстяването. Не забравяйте да правите почивки на всеки половин час – просто станете, извървете няколко крачки до прозореца, по стълбите, тоалетната, коридора или където и да е. В идеалния случай направете няколко лесни и изпълними упражнения – клякания, махове с ръце и др.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *