Лекар обяснява как да разпознаем рака и затлъстяването

Наднорменото тегло и затлъстяването са втората най-голяма причина за рак, хипертония, диабет, проблеми с очите и още здравословни проблеми

затлъстяването

Затлъстяването не е само начин, по който изглежда човек. Допълнителната мазнина не просто стои там, тя е активна и изпраща сигнали към останалата част от тялото. Тези сигнали могат да кажат на клетките да се делят по-често, което може да доведе до рак.

Сигналите, освободени от мастните клетки, могат да повлияят на:

• Хормоните на растежа – твърде много телесни мазнини може да доведат до повишаване нивата на хормоните на растежа, което кара клетките да се делят по-често. Това увеличава шанса за развитие на ракови клетки.

• Възпаление – имунните клетки отиват в области на тялото, където има много мастни клетки. Това може да доведе до възпаление, което кара клетките да се делят по-бързо. С течение на времето това може да увеличи риска от рак.

• Полови хормони – след менопаузата мастните клетки произвеждат хормона естроген. Този хормон може да накара клетките в гърдата и утробата да се делят по-често, което увеличава риска от развитие на рак.

Това са основните начини, по които допълнителните телесни мазнини могат да причинят рак, които учените са идентифицирали досега. Но изследванията продължават, за да открият повече.

В тази връзка, колкото по-често човек обръща внимание на начина, по който изглежда и се чувства, толкова по-вероятно е да се хване някое животозастрашаващо заболяване навреме.

Превантивните грижи могат да бъдат важна част от поддържането на здравето на всеки етап от живота

Като наблюдавате цялостното си състояние, можете да удължите годините, прекарани в добро благосъстояние и да избегнете отрицателни последици за здравето с помощта на подходящ медицински специалист.

Д-р Александър Мясников

Какви параметри на здравето трябва да наблюдава всеки човек, обяснява д-р Александър Мясников. Не е толкова трудно да направите това – редовно се подлагайте на изследвания като част от медицински преглед, наблюдавайте се в огледалото, казва специалистът. Именно мониторингът, който сами правите на вашето здраве, може да бъде много полезен. Помага ви да разберете какво е вашето „нормално“, така че да знаете кога да се свържете с подходящ медицински специалист, ако забележите нещо необичайно. Познаването на „вашите числа“ може също да ви мотивира да имате по-здравословен начин на живот.

Кръвното налягане, сърдечната честота и нивата на кислород са лесни за наблюдение у дома. На пазара има и много достъпни устройства. Общопрактикуващите лекари, както и в повечето аптеки, разполагат с апарати за кръвно и лесно могат да ви го измерят. Има и много приложения и интелигентни устройства, които да ви помогнат да следите сърдечната си честота и нивата на кислород.

Визуална инспекция

Определено трябва да се оцените в огледалото – колко сте симетрични, дали имате нови петна или бенки по тялото. „Оглеждате се от едната страна, след това от другата. Стърчи ли корема повече от предишния път? Трябва да имате шивашки метър – най-необходимият инструмент. Измервате талията, която трябва да бъде не повече от 102 см за мъжете и не повече от 80 см за жените“, обясни д-р Мясников.

Жените по-често са озадачени от въпроса за хармонията и красотата на тялото. Мъжете по-рядко обръщат внимание на такива неща, особено след като смятат, че не са дебели. Всъщност, това е показател, че вече не става дума за красота, а за това, че болестта е наблизо, обясни лекарят. Неглижирането на външния вид е аларма и за двата пола.

Затлъстяването е очевидно, но се потвърждава от индексът на телесна маса

„Това е началната точка, когато рисковете от хипертония и рак рязко нарастват“, добави Мясников.

Потърсете бенки по тялото, особено нови, и следете за промени в размера и формата им. Трябва също да погледнете ноктите; може да има поднокътен меланом. Той е разпознаваем, когато някой от ноктите посинява, но не защото е прищипан.

Не забравяйте да огледате устната кухина за образувания, повдигнете езика и вижте дали всичко там е в границите на нормалното. И без да сте специалист може да видите дали има афти, оцветяване, налепи.

Трябва да се обърне внимание и на гънките – под гърдите, под мишницата. Ако например под гърдите се появи кадифена кафява ивица, кожата става груба – това може да е признак на диабет или може да е признак на онкология. „Трябва да познавате добре тялото си, особено там, където не се вижда – това е скалпът, различни гънки, защото е важно“, предупреди лекарят.

Лабораторни изследвания

„Всъщност това е класика – помним марката на колата, но не сме наясно основните показатели на здравето. Трябва да знаете нивата на холестерола, глюкозата – например цифра 5,7 вече не е норма, а началото на преддиабет, заради което ще е добре да тествате своя гликозилиран хемоглобин. Все още можем да измерим кръвното налягане у дома и да проследим пулса. В днешно време дори по време на боледуване е важно да се измерва кислородът”, предупреди лекарят.

Сърдечен пулс

Лекарят отбеляза, че следенето на пулса трябва да бъде нещо толкова естествено, като скролването във Фейсбук. Трябва да се наблюдава как се връща към нормалното след тренировка или физическо усилие. „Може да имате бавен пулс, но ако се качите до 5-ия етаж, пулсът ви ще бъде 100. При здрав човек след минута ще бъде 80, а след още една – 70. Докато при човек с проблемно все ще е 100. Ще отнеме повече време, за да се върнете към нормалното. И това е важно да се знае, да се наблюдава и да се обсъжда с лекуващия лекар“, обясни д-р Мясников.

Винаги е важно да се грижите за себе си, за да не кажете по-късно, че инфарктът или инсултът са се случили внезапно. Всъщност, човек сам си го докарва, като в продължение на 20 години се храни неправилно, не следи здравословните си параметри и промените в организма, заключи лекарят.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *