Вечерните упражнения понижават кръвната захар повече от дневните

Хората, които извършват по-голямата част от физическата си активност в късния следобед или вечер, имат по-добър контрол на кръвната захар

Вечерните упражнения понижават кръвната захар повече от дневните

За хора с наднормено тегло или затлъстяване физическата активност в късния следобед или вечер е най-добрата за понижаване на кръвната захар, според скорошно проучване, публикувано в списанието Obesity.

Известен факт е, че умерената до интензивна физическа активност подобрява нивата на кръвната захар при хората, които са изложени на по-висок риск от развитие на инсулинова резистентност (състоянието често е предшественик на преддиабет или диабет тип 2). Но това ново проучване открива, че най-големите ползи могат да дойдат от движение по-късно през деня.

„Проучването показва, че не става дума само за количеството физическа активност, но и за времето, в което се извършва тя”, казва съавторът на изследването Антонио Клаверо Химено, кандидат за докторска степен в Изследователския институт за спорт и здраве към Университета на Гранада в Испания .

„Нашите открития подчертават значението на прецизните предписания за упражнения. Сертифицираният спортен и медицински персонал трябва да обмисли оптималното време на деня, за да подобри ефективността на упражненията и програмите за физическа активност, които предписват, особено за хора с по-висок риск от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2“, добавя още Химено.

Антонио Клаверо Химено, съавтор на проучването и кандидат за докторска степен в Изследователския институт за спорт и здраве към Университета на Гранада в Испания

 

Физическата активност вечерта е по-добра за понижаване на нивата на кръвната захар

 

Проучването включва 186 участници на средна възраст 46 години и среден ИТМ 33. Изследователите наблюдават физическата активност и моделите на глюкозата за период от 14 дни, като използват устройство за проследяване на активността на гривна и устройство за непрекъснато наблюдение на глюкозата.

Количеството и времето на ежедневна умерена до интензивна физическа активност са записани и участниците са били групирани според това, кога са били най-активни.

Примери за умерена активност включват бързо ходене, танци и градинарство, а активностите с интензивна натовареност включват бягане, бързо колоездене, бързо плуване и бързо ходене нагоре по хълм.

Изследователите откриват, че физическата активност вечер е свързана с по-голямо понижаване на дневните, нощните и общите нива на кръвната захар.

 

Управлението на кръвната захар е изключително важно за здравето и поддържането на нормално тегло

 

Регулирането на кръвната захар е ключово за много аспекти на здравето, включително контрола на теглото.

Поддържането на стабилни нива на кръвната захар помага на тялото да регулира съхранението и използването на енергия. Високата кръвна захар стимулира отделянето на инсулин, което увеличава складирането на мазнини, а повишената кръвна захар за по-дълги периоди от време може да доведе до инсулинова резистентност.

Инсулиновата резистентност се наблюдава, когато клетките в тялото не реагират добре на инсулина, който е хормонът, който се освобождава, когато кръвната захар се повиши след хранене. Инсулинът понижава кръвната захар и помага на глюкозата (основният енергиен източник на тялото) да навлезе в клетките на черния дроб, мазнините и мускулите.

Когато човек има инсулинова резистентност, е необходим повече инсулин, за да свърши работата. Това не е същото като преддиабет или диабет, но трябва да имате инсулинова резистентност, преди да бъдете диагностицирани с едно от двете.

Инсулиновата резистентност е порочен кръг. Начинът да го подобрите е да отслабнете, но самото състояние затруднява отслабването. Намаляването на инсулиновата резистентност чрез по-добър контрол на кръвната захар помага за свалянето на килограми.

 

Защо упражненията след вечеря са по-полезни?

 

Когато ядем, особено когато ядем въглехидрати, телата ни трябва да преработят тази храна и да изпратят глюкоза в клетките. Заболяванията, свързани с инсулинова резистентност, като затлъстяване или метаболитен синдром, затрудняват глюкозата да отиде там, където трябва.

Упражненията намаляват инсулиновата резистентност и следователно понижават нивата на глюкозата.

Вечерните упражнения са полезни, защото когато спим, тялото ни освобождава глюкоза, за да регулира кръвната ни захар през нощта и ако намалим инсулиновата резистентност чрез движение по-късно през деня, глюкозата отива в клетките, където принадлежи, вместо да остава в кръвния поток.

Ползите може да са свързани и с циркадните ритми и промените в инсулиновата чувствителност през деня.

 

В крайна сметка е най-добре да се движите редовно, без значение по кое време

 

Това проучване и други изследвания показват, че за хората с нарушен глюкозен толеранс е по-полезно да правят упражнения по-късно през деня, но това не трябва да ви спира да спортувате по всяко време на деня.

Трябва да спортувате винаги, когато имате време и възможност, за да увеличите максимално благоприятните ефекти върху здравето. При всеки случай е по-добре да се движите, отколкото да не се движите.

Линк към изследването: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.24063

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *