Как уж обикновеният отит на средното ухо може да доведе до смърт

Риносинузит, отит, отогенен менингит, пареза на лицевия нерв – какво е общото между тях?

отит

Всички тези заболявания могат да бъдат свързани с ухото.

Обикновената болка в ухото може да има фатални последици

Оториноларингологът д-р Богдан Кулешов обяснява колко е важно да предпазите ушите си от настинки и как може да свърши всичко това, ако по една или друга причина се появи болка в ухото.

Д-р Богдан Кулешов

„Ухото изглежда като малък орган, но е толкова сложен! – казва д-р Кулешов. „И баналната настинка при възрастен или дете, за която понякога несериозно казваме „изстинали уши“, може да доведе до нещо повече от тривиални последици. Понякога дори до фатален край.

Не е виновен студът, а бактериите

Не, няма да говорим за необходимостта да се обличате топло и да не забравяте да носите шапка при ветровито и студено време. Въпреки че е важно да се предпазите от хипотермия, това няма да е достатъчно да предотвратите възпалението.

„Да започнем с това, че все още не е научно доказано дали хипотермията влияе върху развитието на болестта“, казва д-р Кулешов. „Да, има няколко изследвания, които потвърждават това мнение, но във всеки случай, за да се разболее човек, е необходим чужд агент – вирус или бактерия.“

Обикновено отитът (възпаление на ухото) се разделя на външен – възпаление на външния слухов проход и медиален – възпаление на малката кухина зад тъпанчето. В допълнение, отитът на средното ухо може да бъде остър или хроничен.

Отит: има ли връзка с аденоидите (сливиците)?

„Тази патология е доста разпространена. Както децата, така и възрастните страдат от възпаление на средното ухо“, казва експертът. – По-специално, заболяването може да възникне и на фона на възпаление на аденоидите – в този случай най-често възниква ексудативен отит. Мнозина са убедени, че ако се подложат на операция за отстраняване на сливиците, отитът ще изчезне сам. Но, за съжаление, това не винаги се случва. Следователно, на деца, които са податливи на ексудативен среден отит под 4-годишна възраст, не трябва да им се отстраняват аденоидите.

Също така, според експерта, възпалението на средното ухо може да бъде причинено от същите патогени, които засягат горните дихателни пътища. Всичко в тялото ни е взаимосвързано – ушната кухина се свързва с носната кухина чрез евстахиевата тръба. Именно през тази тръба инфекцията навлиза в ушите. В практиката на лекаря е имало случаи, при които пациенти с риносинузит след самолечение попадат в болницата с напреднал отит.

И всичко започна с банална настинка

„Като усложнение след настинки отитът на средното ухо е предимно катарален (в този случай възниква възпаление на лигавицата на средното ухо) или бактериален (гноен) – тогава се развива едновременно възпаление на назофаринкса и евстахиевата тръба. Гнойният отит невинаги възниква на фона на напреднал катарален отит, но това си струва да се има предвид“, казва експертът.

А бактериалният отит от своя страна също се разделя на предперфоративен и перфоративен. В последния случай заболяването е придружено от увреждане на тъпанчето, което се „топи“ под въздействието на гной и излиза навън.

Звучи ужасно, разбира се. Но още по-лошо е, ако гнойта остане заключена вътре. В крайна сметка тогава се появява вероятността от развитие на отогенен менингит (появява се точно на фона на отит). При тежко възпаление гной от средното ухо може да премине през горната част на темпоралната кост в лигавицата на мозъка.

„Това е сериозно състояние, което изисква спешно оперативно лечение – антромастоидотомия“, казва оториноларингологът. „Същността на тази отворена интервенция, при която средното ухо се отваря напълно, е да се санира първичното огнище, откъдето е целият проблем. След като УНГ хирургът напълно изчисти хирургичното поле от гнойта, на пациента се предписва бактериално лечение. Максимумът, който УНГ хирургът може да направи по време на тази операция, е да отвори темпоралната кост и да разкрие твърдата мозъчна обвивка. Но ако се развие абсцес или емпием на мозъка, на помощ идват неврохирурзите с краниотомия. За щастие такива случаи са рядкост”, уточнява Кулешов.

Възможна е и пареза на нерва

Друго усложнение поради отит може да бъде парезата на лицевия нерв. Ако консервативната терапия не дава резултати, се извършва саниране на мастоидната кост, тъй като тук се намира каналът на лицевия нерв.

„За съжаление, не всеки разбира колко сериозни са ушните заболявания“, предупреждава експертът. „Много пациенти се опитват да се самолекуват през по-голяма част от заболяването: поставят капки в ушите, прилагат спиртни компреси или горещи грейки, което е изключително опасно при наличие на гнойно възпаление. Във всеки случай, ако сте болни, консултирайте се с лекар. Самолечението в тези случаи много прилича на игра на руска рулетка.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *