Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Опитах се да отслабна и… забременях“: нов страничен ефект от сензационните лекарства за отслабване

People: Бебетата на Ozempic. Жените съобщават за неочаквани бременности, докато приемат лекарството за отслабване – дори ако са се борили с безплодие или използват противозачатъчни

отслабване

Много жени съобщават, че забременяват, докато приемат популярните лекарства Ozempic и Wegovy – дори ако са на противозачатъчни, борят се с безплодие или са по-възрастни и смятат, че са преминали репродуктивната си възраст, пише популярното издание People.

„Тъй като последната ми бременност изискваше дълъг процес на лечение, предположих, че на 40! няма как да се случи. Е, аз съм бременна! Не беше това, което планирахме, а изненада за добре дошла“, сподели потребителна на Reddit в субредит (subreddit е форум, посветен на конкретна тема в уебсайта Reddit) на Ozempic.

И тя не е сама: Subreddit е пълен с подобни истории: „Бях безплодна от 14 години и след 2 месеца прием на OZ вече съм бременна… това е меко казано толкова шокиращо.“

„Борих се с проблеми с безплодието поради триадата поликистозни яйчници-инсулинова резистентност-затлъстяване и въпреки че все още съм с наднормено тегло, най-накрая получих положителен тест!“ сподели друга.

„Бях на противозачатъчни и тази бременност беше крайно непланирана. Имам дълга история на спонтанни аборти и мъртво раждане и реших да спра с опитите да забременея преди две години. През това време започнах Ozempic и отслабнах с 30 килограма“.

TikTok също е пълен с видеоклипове на майки, които споделят своите „Ozempic Baby“ истории

„Благодарение на Ozempic… това премина от план за отслабване до дневник за бременност“, сподели влогърката Рейвън Решел.

Отслабване с бонус

„Всъщност съм виждал няколко мои пациентки, които са дошли след няколко месеца употреба на лекарството за отслабване и изненадващо са имали бебета след изненадваща бременност“, каза пред PEOPLE д-р Иман Салех, акушер и гинеколог и директор по медицина срещу затлъстяването в отделението по бариатрия в Нортуел.

Активната съставка в тези лекарства е семаглутид , който действа на мозъка, за да повлияе на ситостта. Под марката Ozempic, той е одобрен за лечение на диабет тип 2 и е маркиран като Wegovy за лечение на затлъстяване. Това е една и съща активна съставка, която се използва и за двете лекарства. Тя придоби популярност, особено сред знаменитостите, като бърз начин за загуба на тегло.

Но дали лекарството наистина повишава плодовитостта?

Да – по заобиколен начин, казва д-р Салех.

„Дори и загубата на тегло да е с 2-3 килограма, това всъщност може да възобнови овулацията и така пациентките могат да забременеят“, казва д-р Салех пред PEOPLE.

Д-р Иман Салех

„Мастните клетки произвеждат естроген, а естрогенът може да има отрицателен ефект върху яйчниците по отношение на намалена или дисфункционираща овулация. Може да има и отрицателни ефекти върху лигавицата на ендометриума“, казва д-р Салех.

Изглежда, че сензационното лекарство за отслабване е едно от лекарствата, които намаляват ефективността на противозачатъчните хапчета

Докладите за жени, които забременяват след „инжекциите за отслабване“, са толкова широко разпространени, че производителят на лекарствата, Novo Nordisk, създаде одобрен от FDA регистър на бременността Wegovy. В него пациентките могат да споделят подробности за бременността си, докато приемат лекарството.

ВАЖНО

Новият страничен ефект от използването на Ozempic и Wegovy, за които пише PEOPLE, от една страна, дава надежда на тези, които досега не са могли да имат деца поради затлъстяване. От друга страна, в момента лекарите призовават да се избягва зачеването, докато се приема лекарството. Факт е, че все още няма данни за ефекта на медикаментите върху здравето на нероденото дете. Такива проучвания все още не са провеждани при хора. Но експериментите с мишки показаха, че приема на Ozempic и Wegovy по време на бременност може да навреди на потомството.

Акушер-гинеколозите препоръчват да планирате зачеването на деца не по-рано от 2 месеца след спиране на курса на „инжекциите за стройност“. И при никакви обстоятелства не трябва да използвате лекарството по време на бременност. Може би в бъдеще, въз основа на резултатите от изследванията, препоръките ще се променят.

Източник: people.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *