Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помага ли пиенето на ябълков оцет за отслабване?

Ново проучване дава обещаващи резултати за свалянето на килограми с ябълков оцет

отслабване с ябълков оцет

Пиенето на една супена лъжица ябълков оцет дневно се свързва със загуба на 5 до 7 паунда за три месеца при млади хора с наднормено тегло или затлъстяване, според ново изследване, публикувано в BMJ Nutrition, Prevention, and Health.

Пиенето на между 1 чаена лъжица и 1 супена лъжица ябълков оцет, разтворен във вода, също е свързано със значително намаляване на нивата на кръвната захар, триглицеридите и холестерола.

Констатациите показват, че ябълковият оцет може да бъде „обещаващо средство против затлъстяване, което не предизвиква никакви странични ефекти“, пишат изследователите.

„Промените в теглото, индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията и бедрата и апетита от пиенето на ябълков оцет със сигурност са интригуващи”, казва Кристин Тенекян, диетолог, работещ в Центъра за управление на начина на живот и теглото на Дюк в Дърам, Северна Каролина. „Тези открития предполагат, че със сигурност трябва да разгледаме ябълковия оцет като възможно средство за отслабване и да продължим да го изучаваме“, допълва още тя.

 

Какво представлява ябълковият оцет и как действа?

 

Ябълковият оцет се прави от ферментирали ябълки и активната съставка е оцетна киселина. За да се счита за оцет, Администрацията по храните и лекарствата на САЩ изисква да съдържа най-малко 4 процента оцетна киселина.

„Има някои лабораторни изследвания при мишки, които откриват, че оцетната киселина инхибира ензима, който разгражда захарта и вероятно намалява повишаването на кръвната глюкоза след прием на въглехидрати. И има някои доказателства, които предполагат, че ябълковият оцет увеличава времето, през което храната остава в стомаха, което може да увеличи чувството за пълнота или ситост,” казва Тенекян.

Кристин Тенекян, диетолог, работещ в Центъра за управление на начина на живот и теглото на Дюк в Дърам, Обединеното Кралство
Кристин Тенекян, диетолог, работещ в Центъра за управление на начина на живот и теглото на Дюк в Дърам, Обединеното Кралство

 

Ежедневното пиене на ябълков оцет води до значителна загуба на тегло

 

За да проучат краткосрочните ефекти на ябълковия оцет върху млади хора с наднормено тегло или затлъстяване, изследователи в Ливан са набрали 120 участници (46 мъже и 74 жени) на възраст между 12 и 25 години с ИТМ между 27 и 34.

Всеки участник е разпределен на случаен принцип в една от четирите групи. Тези от първите три групи са били помолени да пият 1 чаена лъжичка, 2 чаени лъжици или 1 супена лъжица ябълков оцет, разреден в 1 чаша вода, веднъж на ден. На тези от четвъртата група е дадена фиктивна (плацебо) течност.

Всички са били инструктирани да пият разтвора сутрин на празен стомах. Времето е избрано така, че да се избегне потенциалното влияние на други храни и напитки и да се види дали това е помогнало за намаляване на апетита.

Участниците записват какво ядат в диетичен дневник и предоставят информация за физическата си активност.

Основните констатации включват:

• В сравнение с тези, които са приемали плацебо, пиещите ябълков оцет са загубили значително тегло и са намалили ИТМ.

• Групата, която е изпила най-високата доза, 1 супена лъжица, е загубила най-много тегло: средното тегло е спаднало от около 77 килограма на около 69 килограма. Средният ИТМ е спаднал от 30 до малко над 27.

• Средното тегло на групата с 2 ч.л. е спаднало от 78 на 71 килограма, а групата с 1 ч.л. от 78 килограма на 73.9 килограма.

Всичките 3 различни количества ябълков оцет също са свързани със значително намаляване на размерите на талията и бедрата и съотношението на телесните мазнини в сравнение с групата на плацебо.

 

В малки дози ябълковият отец не крие рискове за здравето и странични ефекти

 

Трябва да имате няколко неща предвид, ако обмислите да опитате ябълков отцет за отслабване. „Малки дози, лъжица или две, разредени във вода, винаги са добре, но не пийте големи количества“, прдупреждава Тенекян. Може да увредите емайла на зъбите си, така че не го пийте точно преди лягане или изплакнете устата си с вода, след като го изпиете.

 

Резултатите са обещаващи, но са необходими още изследвания

 

Въпреки че са необходими повече изследвания, тези открития предполагат, че ябълковият оцет може да бъде полезен инструмент за подпомагане на загубата на тегло, казва Тенекян.

„За някой, който наистина се опитва да се бори с глада и загубата на тегло, може би си струва да опита”, казва тя. „Бих им казала, че има ограничени доказателства за действието му, но няма лошо да пробват, тъй като не е много рисковано и не е скъпо“, допълва още диетоложката.

Рецепта за домашен ябълков оцет на Валентин Тасков https://lekuva.net/115046/yabalkov-otset-retsepta-valentin-taskov.html: 

Линк към изследването: https://nutrition.bmj.com/content/early/2024/01/18/bmjnph-2023-000823.info

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *