Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Домашен ябълков оцет – приготвяне по рецептата Валентин Тасков

Истинският домашен ябълков оцет е полезен, защото протича двойна ферментация в продължение на 1 година и тогава този натурален продукт получава лечебни свойства

ябълков оцет
За да получим качествен и здравословен ябълков оцет, трябва да изчакаме втората ферментация

Валентин Тасков е бивш военен пилот, а от няколко години е посветил живота си да учи българите как да водим здравословен начин на живот, затова работи като независим консултант по здравословно хранене и нетрадиционна медицина.

Той твърди, че един от съществените компоненти на здравословния начин на живот е натуралният ябълков оцет.

В търговската мрежа предлагат синтетични течности, които служат за подкиселяване, но те нямат нищо общо с качествения оцет, обясни Валентин Тасков в предаването „Мисия здраве“.

Когато използваме оцет в нашето ежедневие, освен да овкусим своята храна, чрез употребата на качествен оцет внасяме в своя организъм полезни вещества, които оказват благоприятно влияние върху стомаха, червата, панкреаса.

Оцетът, който предлагат в нашите магазини се получава от вода, есенция,  боя и оцетна киселина.

От Сърбия и от Украйна внасят оцетна киселина, от която правят и винен, и ябълков оцет. След това от Защита на потребителите заставиха производителите да сложат надпис „кисел продукт“.

 

Истинският натурален ябълков оцет е преминал първична и вторична ферментация.

 

Истинският ябълков оцет е мътен и гъст, обясни Валентин Тасков. След 2 месеца ферментация, истинският ябълков оцет става подходящ за салати и туршии.

Но за да придобие истински лечебни свойства, той трябва да престои 1 година в тиха ферментация, защото именно оцетната гъба дава това многообразие от органични киселини, които влияят положително – най-различните шлаки в организма се изчистват.

ябълков оцет
Истинският домашен ябълков оцет е гъст, тъмен на цвят и вкусен

Натуралният ябълков оцет трябва да съдържа органичен пектин. При дегустация има приятен вкус на ябълка, а прилича на ябълков нектар.

 

Качествен домашен ябълков оцет се приготвя по следния начин:

 

Първична ферментация – както при виното и при ракията. Ябълките трябва да бъдат добре узрели. Не трябва да бъдат пръскани с вредни препарати. В противен случай не са полезни за здравето или най-малкото трябва да се белят, което е огромно усложнение при получаване на домашен оцет.

Валентин Тасков коментира, че неговият дядо използвал натурален начин за пръскане на плодните ябълкови дървета. Той използвал 1 кг люти чушки и 1 стиска коприва, които се счукват в дървена чутура.

Получената смес се поставя в 10 литра вода. Кисне около 24 часа и след това се прецежда. С тази течност се пръскат не само ябълковите дървета, но всякакви посеви, защото лютивият вкус дразни червеите и те отказват да влизат в плодовете. От добре узрелите ябълки се почистват гнилите сегменти. Ябълките трябва да се смелят, защото така се отделя органичният им пектин. При целите или нарязаните не може да се образува.

Съотношението е 4 части ябълкова каша,  5 части вода и 1 кг мед.

 

  • Оптималната температура е 24 – 26 градуса.
  • В продължение на 3 седмици всеки ден трябва да се разбърква консистенцията в бидона или в другия съд.
  • Отгоре трябва да бъде покрит с тензух, за да не се праши, но и да може да диша.
  • За 3 седмици първичната ферментация е готова.
  • Материалът пада на дъното, а течността се избистря и леко нагарча.
  • Тогава трябва да бъде източена течността, а сокът от кашата да бъде изцеден с помощта на преса, за да се усвои максимално.
  • Тази течност се налива в чист съд, за да тече вторичната ферментация.
  • Най-добре е да бъде пресечена с ябълков оцет, защото може да се получи ябълково вино.
  • Съдът отново се покрива с тензух.
  • На всеки литър от течността се добавя по 100 гр. домашен мед и по този начин отлежава в тиха (вторична) ферментация.
  • По време на тази ферментация се образува оцетната гъба. Тази гъба дава огромно многообразие от органични киселини.
  • Творецът така е създал тази гъба, че тя се сраства със съда и не позволява полезните вещества от ябълковия оцет да изветряват.
  • По този начин въпросният оцет отлежава 1 година.

Полученият ябълков пектин се свърва с жлъчната течност и отнема вредния холестерол, докато го нормализира. Насладете се на полезен и вкусен домашен ябълков оцет.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Домашен ябълков оцет – приготвяне по рецептата Валентин Тасков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *