Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Широки кости и бавен метаболизъм: вредни митове, които ни пречат да отслабнем

Познавате ли хора, които се оплакват от бавен метаболизъм, и как уж почти нищо не ядат, но въпреки това наддават на тегло?

метаболизъм

 

Или сте срещали такива, които явно имат бърз метаболизъм, тъй като могат да ядат каквото си поискат и очевидно не страдат от излишни килограми? Със сигурност всеки от нас познава по един от двата типа. Но, вие не сте нито от едните, нито от другите, тъй като все има нещо, което ви пречи да отслабнете…

Факт е, че всяка година има все повече хора с наднормено тегло. Статистика не е нужна, достатъчно е да огледаме хората, с които се разминаваме по улицата.

София Елиашевич

„Често пациентите не ходят на лекар заради различни митове за затлъстяването“, казва София Елиашевич, диетолог.

Експертката ще анализира различни митове за отслабването, бързия и бавен метаболизъм и широките кости, в които сме свикнали да вярваме. И ще обясни защо не е добра идея да им се доверяваме.

Мит Номер Едно: Имам подкожни мазнини, малко са в повече, но не е опасно

Това съвсем не е така. Най-опасна е висцералната мазнина, разположена по корема. Тя може да обгърне вътрешните ни органи и да провокира възпалителни процеси. Смята се, че „равномерното“ затлъстяване, тоест подкожно разположената мастна тъкан, е „по-здравословна“ версия на затлъстяването.

– Всъщност, съвременните клинични изследвания опровергават това погрешно схващане: прекомерното развитие на подкожни мазнини е свързано с различни сериозни усложнения. Например, с риск от развитие на сънна апнея (спиране на дишането по време на сън), което означава липса на кислород. Подкожната мазнина също така служи като основен източник на свободни мастни киселини в кръвта. Високото им ниво води до развитие на атеросклероза, хипертония и инсулти, обяснява диетоложката София Елиашевич.

Няколко научно доказани факти за висцералната мазнина:

• Висцералната мазнина е известна още и като токсична мазнина.
• Освен сериозни здравни предизвикателства като хипертония, висцералната мазнина може да причини и здравословни проблеми като диабет и някои видове рак.
• Висцералната мазнина се причинява от прием на повече калории, отколкото можем да изгорим, и недостатъчно движение.

Мит Номер Две: Просто имам бавен метаболизъм

Всъщност, случаи на истинско забавяне на метаболизма могат да възникнат при определени хормонални нарушения, но те са доста редки. Затлъстяването няма нищо общо с това. По-често е свързано с факта, че отделяме малко време за обикновена рутинна физическа активност.

Отчасти истина и отчасти мит е, че метаболизмът е ключът към теглото

Нарастващата вълна от затлъстяване в световен мащаб не може да бъде обвинена изцяло в наследствена склонност към бавен метаболизъм. Гените не се променят толкова бързо. По-скоро е свързано с околната среда – особено с промени в диетата и твърде малко движение. Възрастта също може да бъде фактор, въпреки че нови доказателства сочат, че метаболизмът достига своя връх по-рано в живота и се забавя много по-късно, отколкото се смяташе досега.

Реалността е, че за повечето хора наднорменото тегло не се дължи само на лош късмет, проблеми с щитовидната жлеза или някакъв друг необясним, неконтролируем външен фактор. За повечето от нас входящите и изходящите калории оказват силно влияние върху промените в теглото през целия ни живот.

Независимо дали нашият метаболизъм е бърз или бавен, тялото е проектирано така, че да съхранява излишната енергия в мастните клетки. Така че, ако вкарваме повече калории, отколкото изразходва тялото, ние ще наддаваме на тегло.

Повече движение за по-бърз метаболизъм

Например, работете изправени 10-15 минути. Или правете леки упражнения на всеки 2 часа. Дори обикновената домакинска работа – прахосмукачка, бърсане на под и прах – е отлично облекчение от заседналата работа. Можете да използвате специална подложка на стола, която се движи, а тялото трябва да улови ритъма – това коригира стойката и в същото време тренира тазовите органи.

– Изчислено е, че при хора с еднакво телесно тегло нивото на енергийния разход за термогенеза без упражнения може да се различава с до 300–500 kcal на ден! – казва София Елиашевич. – Затова не пропускайте да имате поне час активно движение, да ходите пеша до работата и да правите леки упражнения сутрин.

И между другото, колкото по-висока е степента на затлъстяване, толкова по-голям е обемът на вредни мазнини в тялото, толкова по-висок е и енергийният разход за ежедневна физическа активност. Лошото е, че затлъстелите хора просто предпочитат да не се движат толкова, колкото е здравния минимум.

Мит Номер Три: Имам широка кост – това не е мазнина

„Масата на костната тъкан в един и същ човек варира през целия живот“, обяснява експертката. – Тя достига своя максимум на 25 години. Да, при здрав човек плътността на костите може да се увеличи с увеличаване на мускулната маса и повишена физическа активност. Но по-често това, което се счита за „масивна кост“, е излишна телесна мазнина. Лесно е да се провери: има методи за проверка на процента на костната тъкан в тялото – денситометрия и биоимпедансометрия.

„Важно е да се осъзнае, че затлъстяването като заболяване увеличава рисковете от развитие на диабет тип 2, хипертония, инфаркти и инсулти, и в същото време е модифицируем рисков фактор“, казва София Елиашевич.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Хората с „тънки кости“ са по-малко склонни към затлъстяване

Учени от Холандия преди много години изследваха физиката и склонността към затлъстяване на 120 души от Сингапур, Пекин и Холандия. Оказа се, че набитите и високи хора в Холандия имат най-висок индекс на телесна маса (ИТМ). А дребните китайци с тънки китки и глезени от Пекин имат най-нисък ИТМ.

Така че митът за „широката кост“ все още не е напълно мит.

Източник: ayzdorov.ru

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *