ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Затлъстяването при жените причинява рак на матката

Днес затлъстяването често е причина за повече заболявания, отколкото високото кръвно налягане. Поради тази причина го наричат чума на съвремието

затлъстяването
Затлъстяването може да е причина и за активирането на туморните клетки

Според резултати от редица изследвания половината от жителите на развитите страни трябва да се справят със затлъстяването, което не се е появило като страничен ефект от някое заболяване или заради приема на различни медикаменти. Лекарите по цял свят обръщат внимание на наднормените килограми, които човек е натрупал, заради заседналия начин на живот или поради лакомия.

Повечето хора третират излишното телесно тегло само като козметичен дефект. Затлъстяването обаче е важен рисков фактор за други сериозни заболявания: захарен диабет, сърдечно-съдови, ставни заболявания и други, казват специалистите.

Наскоро се оказа, че наднорменото тегло влияе и върху развитието на онкологични патологии. По-специално, онколозите започнаха да говорят за нарастващия риск от развитие на рак на ендометриума при жените. Алексей Полстяной, гинеколог, обяснява защо това се случва .

Алексей Полстяной, гинеколог
Алексей Полстяной, гинеколог

 

Връзката между излишното тегло и активирането на туморните клетки

 

„Ракът на тялото на матката е хормонозависимо заболяване. Развитието му зависи от концентрацията на женските полови хормони – естрогени – особено от техния дисбаланс и излишък. Естрогените обикновено се произвеждат при всички жени в яйчниците; те са много важни и необходими хормони. Освен репродуктивната функция, те регулират метаболизма на калция, участват в регулирането на сърдечно-съдовата система, регулират работата на матката и са отговорни за състоянието на кожата (както и на косата и ноктите). Всичко е наред, когато естрогенът е в умерени количества. Когато жената развие заболявания на репродуктивната система, обменът на тези хормони се нарушава и започва тяхното прекомерно производство. Причината може да е аборт, неконтролирано използване на контрацептиви, както и затлъстяване“, казва гинекологът.

Връзката между затлъстяването и развитието на онкологични проблеми на женската репродуктивна система се крие в хормоналния фон.

При затлъстяване нивата на естроген се повишават, тъй като тези хормони се синтезират от липиди (мазнини, намиращи се в мастната тъкан). При висока степен на наднормено тегло, производството на естроген се случва извън яйчниците. Според данни от проведени наскоро изследвания, наднорменото тегло от 15-25 кг. увеличава риска от развитие на рак на ендометриума три пъти. Когато излишното тегло е над 30 кг. това може да увеличи десетократно риска от развитието на онкологично заболяване на матката“, казва Алексей Полстяной.

Това обаче не е единствената опасност. Наднорменото тегло може да причини и други проблеми, като спонтанен аборт, извънматочна бременност или дори безплодие.

 

Симптоми на рак на матката: 

 

Рискът от развитие на злокачествен тумор в матката се увеличава, ако прекомерната концентрация на естроген остане в женското тяло за дълго време, казва специалистът. Това означава, че онези дами, които са изложени на риск, трябва внимателно да следят подозрителните симптоми. Първият признак е маточно кървене.

Маточното кървене може да бъде под формата на обилни менструации, кървене по време на цикъла или епизоди на кървене. При първите такива симптоми спешно трябва да отидете на лекар. Жените в менопауза трябва да бъдат особено внимателни“, казва Алексей Полстяной.

Той също така дава пример с една от пациентките, която е имала подобни симптоми в продължение на няколко години, но на ултразвука, който е претърпяла, не са открити аномалии. Съответно, тя не е имала причина да се притеснява. Но когато направили подробен преглед, се оказало, че тя има рак на тялото на матката 1 степен. Ранното откриване помогнало да се проведе успешно лечение.

 

Намалете риска от рак на матката със следните съвети:

 

Лекарите отбелязват, че днес има няколко препоръки за намаляване на риска от развитие на рак заради наднорменото тегло.

Първата препоръка е да започнете контрол на теглото, за да намалите нивата на естроген.

Първо, трябва да се консултирате с ендокринолог, за да коригирате теглото и да определите контрола на инсулиновата резистентност. Резултатът от посещението при специалист трябва да бъде стабилна и постепенна (това е важно!) загуба на тегло. Трябва също и да спортувате повече, отколкото вие самите смятате за възможно. Ясно е, че не бива да се стремите към бързо отслабване и постигане на целта. Хората с наднормено тегло се съветват да правят йога, пилатес и да плуват. Можете да започнете да бягате само след като сте отслабнали ”, казва Алексей Полстяной.

Също така, лекарят съветва жените да се подлагат на редовен преглед при гинеколог (поне веднъж годишно). В същото време списъкът на необходимите изследвания трябва да включва:

• Ултразвук на гениталиите;
• Ултразвук на млечните жлези;
• Колпоскопия + намазка за атипични клетки;
• Коагулограма (кръв за хемостаза);
• Подробен кръвен тест;
• Химия на кръвта.

Задължителният контрол ще позволи да се правят правилни прогнози и да се започне терапия навреме, ако е необходимо.

Източници: http:www.oncology.ru; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *