Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителните тайни на тибетските лекари за запазване на дълголетието

Според тибетските лекари, ако преяждате вечер – това е лоша карма. Лама от Бурятия разкрива как, според източната философия, можем да бъдем в добро здрави и на 100 години

Освен това, от бурятския лама научаваме и какви са свойствата на продуктите, според тибетските лекари и лечители.

Игуменът на будисткия храм в Бурятия назовава свойствата на продуктите, както и основните правила за хранене според тибетския медицински трактат „Чжуд-ши“

„Тибетската медицина и будистката тантра казват: човек може да живее до 100-120 години, но чрез неправедно поведение и лошо хранене скъсяваме живота си“, обяснява игуменът на будисткия храм „Гандан Ше Дивлин“. ” в Бурятия Олег Намжилов или, за вярващите, Йеши Намджил Лама. Известният духовен блогър сподели знанията на източните лечители, които в продължение на много векове търсят формула за здраве и дълголетие. Според тях тайните на всички проблеми и болести се крият в главата, тоест в начина на живот, който избираме. Например, всеки продукт, който ядем, има специална енергия и свойства. Освен това храната ще излекува един човек, но на друг може да навреди.

Съгласни ли са представителите на традиционната медицина с подхода на тибетските лами? Своята гледна точка изрази и гастроентероложката д-р Нурия Дианова, с 19 години опит като диетолог и психолог по хранително поведение.

Пет основни правила за хранене според тибетските лекари и „Чжуд-ши“

Йеши Намджил Лама и д-р Нурия Дианова, диетолог

1. Подбирайте храна според вашия тип тяло

Основният трактат на тибетската медицина „Чжуд-ши“ описва принципа на хранене според типовете конституция на тялото, които според лекарите са три: „Вятър“, „Жлъчка“ и „Слуз“. Всеки от тях има свои собствени здравословни характеристики и затова се препоръчва специфична диета.

„Най-често един човек може да се причисли към два типа наведнъж, единият от които ще бъде доминиращ“, казва Йеши Намжил Лама. – Вие сами можете да определите кой сте, но тибетският лекар ще даде по-точен отговор. Такива специалисти има в почти всеки регион.

„Вятър“: Тези хора обикновено са прегърбени, слаби и бледи. Обичат песните, смеха и дългите разговори. Те не понасят добре студа. От храната предпочитат сладко, кисело и люто. Въпреки това не могат да бъдат изключени проблеми, дължащи се на лошо храносмилане. Лекарите ги съветват да не се глезят с „благини“ и да обърнат внимание на закуската: тя трябва да е топла и течна.

„Жлъчни“: „Жлъчните“ личности често се характеризират с ексцентричност и остър ум. Те се стремят към успех и помнят оплакванията дълго време. Имат отличен апетит, като са особено алчни за сладко и пикантни храни, поради което често страдат от силна жажда. Този тип има средно или нормално телосложение. Според предписанията на „Чжуд-ши“ те трябва да пият повече студена вода, да ядат повече сурови храни и да се откажат от пържени и пикантни храни.

„Слуз“: кръгла форма, светла кожа, едро телосложение. Те са с естествено добър нрав и нямат почти никакви проблеми със съня. Навикът да пият топла вода сутрин ще бъде полезен за тях. Основното нещо е да не прекаляват с течността. Трябва да избягват тежки, мазни храни и различни сосове.

Мнение на диетоложката

– Определянето на телесната конституция не е достатъчно, за да се създаде пълноценна и балансирана диета. Хранителните навици се влияят от много фактори: възраст, хронични заболявания, начин на живот, наличие на храна, вкусови предпочитания и др. Освен това хората дори не са наясно с някои от здравословните си проблеми. Затова, за да е пълна картината, първо са им необходими резултати от изследвания, които лекарят ще им предпише. И след като ги получи, той ще предпише подходящо меню, необходимите витамини и лекарства. Всеки случай е индивидуален, така че не бих препоръчал да се разчита на общи теории.

2. Лакомията и диетите са забранени

Златната среда е тайната на здравето, според тибетските лекари. Това означава, че всичко трябва да бъде умерено.

– Когато се приемат разумно, храната и напитките поддържат тялото и живота. А при излишък, дефицит или неправилна комбинация те пораждат болести, водещи до преждевременна смърт, предупреждава Йеши Намджил Лама.

Мнението на диетоложката

– Не мога да не се съглася – не трябва да преяждате или да се измъчвате с глад. Слушайте собственото си тяло. Важно е да се храните разнообразно и да попълвате ежедневно необходимото количество мазнини, протеини и въглехидрати. Принципът „Харвардска чиния“ може да помогне с това (вижте края на статията, „Важно“). Оптималният брой хранения на ден е четири: закуска, обяд, лека закуска и вечеря.

3. Зеленчуци и плодове – само от вашия регион

– По-добре е да не ядете непознати храни, а ако се консумират, то нека бъдат в малки количества. Зеленчуците и плодовете, отглеждани на земята, където сте родени и живеете, са от голямо значение за здравето. Те винаги ще бъдат не само по-вкусни, но и по-здравословни.

Мнение на диетоложката

– И тук има здрав разум. Колкото по-далеч и по-дълго пътува продуктът до рафта на магазина, толкова по-голяма доза консерванти съдържа. Разбира се, това не означава, че трябва да ядете всичко само от вашата градина. Но е по-добре да се даде предпочитание на пресните и естествени плодове и зеленчуци. Също така не трябва да се прекалява с някои „уникални“ екзотични плодове, зеленчуци и плодове от чужбина. Същите витамини могат да бъдат намерени в родните боровинки, горски ягоди, череши и морски зърнастец.

4. Късната вечеря е руши здравето

Последното хранене, според „Чжуд-ши“, трябва да бъде не по-късно от два часа преди лягане. В противен случай това може да доведе до наднормено тегло. Трябва да се пие около тридесет минути преди хранене или два часа след това. Пиенето по време на обяд също съсипва фигурата ви.

Мнението на диетоложката:

– Напълно съм съгласна. Факт е, че храната, изядена късно вечер или през нощта, няма да има време да се смила до сутринта. Това означава, че сутрин човек ще се чувства тежък и поради липса на апетит ще откаже закуската. Но в същото време той ще огладнее много преди обяд. Такова постоянно преливане от глад към преяждане може да причини различни заболявания на стомашно-чревния тракт.

5. Алкохолът и бързото хранене са наркотици

– Или по-скоро протоплазмена (действаща на клетъчно ниво) отрова. Всяка зависимост, физическа или психологическа, утежнява кармата. Затова се препоръчва да се премахнат всички лоши навици.

Мнението на диетоложката:

– Алкохолът наистина е токсин. Но тук ви призовавам да не изпадате в крайности и да не демонизирате излишно. Алкохолът няма да навреди, ако го пиете много рядко и в микроскопични дози. Алкохолът не може да се използва като решение на проблемите. Бързото хранене, наред с преработените храни, е най-вредната храна за сърдечно-съдовата система. Първо, съдържа много сол и захар. Второ, най-често е пържено и много мазно, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако забележите, че сте пристрастени към бързото хранене, опитайте се да намерите алтернативи. Например, не поръчвайте пържени картофи в кафене, а ги изпечете във фурната у дома.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Свойства на продуктите според източната медицина

Месо

Говеждото има добър ефект върху благосъстоянието на хората с тип „жлъчка“. Подпомага изграждането на мускулна маса и подобрява съня.

Свинското месо е лесно смилаемо. Полезно е да се използва по време на лечение на язви, рани, изгаряния.

Агнешко – възбужда апетита, укрепва организма, спомага за здрав сън. Хората с тип конституция “Вятър” и “Слуз” трябва да го консумират с повишено внимание. Този вид месо ги потиска.

Пиле – смята се, че влияе добре на мъжкото здраве.

Морска храна

Морско зеле (келп) – трябва да се опирате на него при заболявания на щитовидната жлеза и проблеми с гърлото. Когато го използвате, ще помогне да усвоявате всяка храна много по-добре.

Риба – показана при стомашни заболявания, възбужда апетита, но влияе негативно на хора с „лигавичен“ тип конституция.

Зеленчуци

Картофи – когато се хапват с мярка, облекчават отока. Използват се и при стомашни спазми и запек. Струва си картофите да се сведат до минимум в диетата при хора, принадлежащи към типа на тялото „Слуз“, ако имат заболявания, както и от тези, които страдат от затлъстяване, астма, диабет и заболявания на гениталните органи.

Моркови – помагат за възстановяване на кръвта и укрепване на черния дроб. Също така трябва да се включи в диетата, ако имате лошо зрение. Не се препоръчват при слабо храносмилане.

Домат – препоръчва се за употреба при заболявания на кръвта. Смята се, че намаляват жаждата, помагат при смилането на храната и подобряват зрението. Когато се обработват термично, могат да навредят на хора с конституция тип „Жлъчка“.

Краставица – успокоява силната жажда и също така изглажда преждевременните бръчки. Противопоказана при обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, ентерит, колит, нефрит, както и уролитиаза.

Бяло зеле – препоръчително е да се яде повече от него при натрупване на храчки и белодробни инфекции. Смята се, че трябва да се въведе в диетата по време на заздравяването на рани и язви. Вредно за хора, които имат лошо храносмилане и диабет.

Плодове

Ябълка – яжте с повишено внимание при панкреатит, ентерит, гастрит с повишена киселинност и бъбречни заболявания.

Портокал – полезен за хора със „слузест“ тип конституция. Не се препоръчва на болни от язва и диабет.

Банан – успокоява жаждата и глада. Препоръчва се да се използва с повишено внимание при деца и хора с диагнози, свързани със сърдечно-съдовата система.

Лимон – ще помогне за намаляване на гаденето. Действа стимулиращо при хора с тип конституция „Жлъчка” и успокояващо при „Слуз” и „Вятър”.

Маслото от прасковено семе се използва в лекарства за очи. Може да причини хранителни алергии.

Напитки

Вода – препоръчително е да се пие много хладка течаща вода при умора, световъртеж, гадене и отравяне. Помага за отслабване.

Прясно преварената вода е помощник при настинка (при първите симптоми) и инфекциозна треска в началния етап. Врящата вода и водата от хладилника се считат за отровни.

Мляко – кравето мляко е питателно и здравословно, дава сила на човека и събужда страст в него. В същото време суровото мляко е „тежко“ и може да причини паразити. След кипене става „леко“.

Черен чай – тонизира и укрепва

Зелен чай – препоръчва се при висока температура и жажда, регулира изпотяването, дава усещане за лекота в тялото.

Кафе – произвежда енергия, предизвиква уриниране и подобрява кръвообращението. Противопоказно при учестен пулс, болки в гърдите и безсъние.

Мнение на диетоложката:

– Без значение с какви витамини са пълни определени храни, те не могат да ви „лекуват“ отвътре, като вълшебно хапче. Винаги всичко работи в комплекс, който трябва да бъде строго индивидуално разработен от специалист.

ВАЖНО

1. Зеленчуците и плодовете трябва да заемат видно място в повечето ястия (1/2 от чинията ви). Без картофи.

2. Добавете пълнозърнести храни (1/4 от вашата чиния)

3. Здравословен протеин (1/4 от вашата чиния) – риба, пиле и други птици, боб, ядки.

4. Гответе със здравословни масла (в умерени количества) – масло от рапица, екстра върджин зехтин, слънчогледово.

Източник: ayzdorov.ru

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *