Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Препоръчано от кардиохирург: 3 основни правила за стабилно здраве и дълголетие

Всеки иска да има добро здраве и дълголетие, но знаем ли как да ги постигнем без много усилия?

дълголетие
Николай Амосов

Днес науката и технологиите са ключ към нашето дълголетие и смърт. Цялото ни съществуване на тази планета е нож с две остриета. Но, времето е запазило една мъдра мисъл, според която: „една унция превенция струва колкото половин килограм лечение“.

Живеем в епоха, в която информацията е сила, а мозъкът е центърът на нашето съзнание и успех. Всеки от нас се стреми към бистър ум и продуктивна мисъл.

Но как начина, по който се храним може да повлияе на нашия мозък, да го направи по-гъвкав , способен на творчество и анализ, като великия гениален кардиохирург Николай Амосов?

Днес ще разгледаме три основни правила за хранене, които ще ви помогнат да постигнете максималния потенциал на вашия ум и тяло.

Принципи на храненето според д-р Амосов, с които се постига стабилно здраве и дълголетие

Д-р Амосов смята, че затлъстяването, което се проявява след навършване на 40 години, е индикатор за лошо хранене.

„Закуската ми е обилна, непретенциозна и нискокалорична: 300 грама пресни зеленчуци или наситнено и намачкано зеле, два варени картофа или хляб и чаша кафе с мляко.“

Закуската е основното хранене за деня. Защо е толкова важна за нашия мозък? Има много изследвания, които показват, че първото хранене сутрин оказва огромно влияние върху нашата продуктивност и когнитивна функция през целия ден.

Точно това е моментът, в който мозъкът ни се нуждае от енергия, за да е максимално активен през целия ден. Не забравяйте за плодовете и зеленчуците. Овесената каша за закуска със сигурност е добра, но не трябва да пренебрегвате витамините.

Освен това не пропускайте и Омега-3 – мазнините, които са много важни за правилното функциониране на мозъка.

Омега мазнините подобряват паметта и ни помагат да се концентрираме по-добре върху дадена задача.

Американската лекарка Лиза Москони казва:

Д-р Лиза Москони

Изследванията показват, че Омега-3 могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер и да подобрят паметта.“

Какво казва украинският кардиохирург за останалите хранения през деня?

Обядът ми е нередовен – случва се по различно време. Ям салата, без хляб, без мазнина, с малко варено или печено месо или риба, кефир, чай или сок за десерт. Общо взето – аскетично и скромно.

Вечерям чай с малко захар. Хлябът ми се струва вкусен, като торта, добавям извара, малко колбас или сирене. Повече сезонни плодове. Общо взето съм сит вечер.

2. Умереността в храненето е ключ към здравето

Колко пъти сте се чувствали „тежки“ и сънливи след обилен обяд или вечеря? Преяждането не само ни кара да се чувстваме като „тюлени“, но „отпуска“ и мозъка.

Не забравяйте, че храната трябва да бъде ваш приятел, а не враг. Преяждането вреди не само на физическото, но и на психическото здраве.

Тялото се нуждае от време, за да смели изяденото. През това време изразходва повече енергия, което може да причини „сънливост на ума“ и дори апатия. Заради това може напълно да забравите за продуктивната работа в продължение на няколко часа (или дори повече).

3. Водата е източник на дълголетие за нашия ум

Водата е неразделна част от живота на всеки човек. Много от нас дори не се замислят колко важна е тя за нашия централен орган на „мислите и емоциите“.

Благодарение на водата нашият мозък непрекъснато получава кръв през съдовете, което помага да се осигури на този орган необходимото количество кислород и хидратация. В допълнение, „чудотворната“ течност може да ограничи прекомерното „насилие“ над мозъка по време на ежедневните стресови ситуации.

Пиенето на зелен чай е не по-малко важно. Има много проучвания, които подкрепят важността на тази напитка.

Д-р Мишел Ламбърт

Зеленият чай може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на мозъчната функция. Например д-р Мишел Ламбърт казва:

Зеленият чай помага да се поддържат нивата на допамин и серотонин в мозъка, подобрявайки настроението и концентрацията.“

Освен всичко изброено – медитация

Всекидневната медитация помага да се справяме със стреса и безпокойството.

Основното нещо е да изберете за себе си метод, който ще ви бъде най-удобен. Отделете време да прочетете информация от поне няколко източника, преди да започнете.

Д-р Рейчъл Гарднър, невропсихолог, заявява:

Д-р Рейчъл Гарднър

Медитацията помага за намаляване на стреса и подобряване на емоционалното благополучие, което от своя страна може да има положителен ефект върху хранителните навици.
Хората, които медитират, са по-склонни да избират здравословна храна и имат по-добър контрол върху количеството, което са решили да изядат.“

Правила за хранене според Амосов

• Правилното хранене е необходимо, но не достатъчно условие за здраве. Колкото по-лоши и недостатъчни са другите компоненти на режима, толкова по-строга трябва да бъде диетата . С повече физическа активност, закаляване и спокойна психика може да си позволите малко „грешки“ в храненето.

• Контролът на собствения апетит е основен проблем за храненето на здравия човек. Удоволствията, които осигурява похапването, са допустими само за младите хора.

• Не бива в никакъв случай да се храните между другото.

• Единственият инструмент за измерване в храненето е шивашкия метър, после е кантара. Основен стандарт е нормалното тегло.

• Таблиците с калории са необходими само ориентировъчно – кои храни да избягваме и кои са безопасни.

• Не коригирайте нормалното тегло спрямо възрастта! Това е наистина опасно, дори само защото хората над петдесет са изложени на риск от артериална хипертония и склероза, а те са много свързани с излишните мазнини. Теглото трябва да е в граници или малко по-ниско през по-голямата част от живота.

• Яжте повече сурова храна.

• Постенето е полезно. Гладувайте един ден в седмицата, два или три дни – веднъж месечно и още два поста годишно за две седмици и ще бъдете здрави.

• Метаболитното обучение е обучение на клетките да пестят енергия. Има само един метод – да ги оставим да гладуват. Така те са принудени да „ядат“ всичко, дори и онова, което не е много годно за консумация.

Ето какво още казва известният лекар. Основните врагове на храносмилателната система са: прекалено преработената храна и „стресовата система“ – хипоталамуса и надбъбречните жлези, които реагират на стреса. Меката, натрошена хранителна каша отслабва мускулите на чревната стена и вероятно секрецията на ензими. Продължителният психически стрес и неприятните емоции могат да изкривят нервната регулация на стомаха и дебелото черво – двата отдела, които са най-тясно свързани с централната нервна система. Този фактор е особено изразен при прекомерно хранене с високо преработени храни.

Вредността на всеки продукт е малка, ако телесното тегло не се променя и има достатъчно физическа активност

Витамини. 300–500 г сурови корени, листа и плодове на ден – колкото по-разнообразни, толкова по-добре. Пийте в големи количества различни неподсладени плодови и зеленчукови сокове.

Мазнини. За слабия човек, при спазване на първите две условия, мазнините не са вредни. Ако имате телесно тегло „ръст минус 100“ и ниски нива на холестерол, можете да консумирате животински мазнини.

Белтъчини. Няма нужда от вегетарианска педантичност. Млякото и малко месо (50 г на ден) осигуряват незаменими аминокиселини, които са пряк път за постигане на дълголетие.

Въглехидрати. При нормално телесно тегло просто трябва да запомните, че захарта е по-лоша от хляба.

Сол. По-добре е изобщо да не я използвате! Или, колкото по-рядко, толкова по-добре.

И още мъдрост от великия кардиохирург Николай Амосов

Здравето е нашия най-ценен ресурс и грижата за него започва с това, което слагаме в устата си. Правилното хранене е ключ към дълголетие и успех във всички области на живота.

Следвайте тези лесни правила и мозъкът ще ви се отблагодари. Докато той е здрав можем да се радваме на всяко малко нещо и да даряваме любовта си на другите. Затова се грижете за него от ранна възраст и не го излагайте на излишен стрес.

Източник: dzen.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *