Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оправдана ли е истерията за магнитните бури?

Хората се чувстват зле не заради слънчевите изригвания и магнитните бури, които се случват по същото време

Има начин да се отървете от дискомфорта от почти постоянните новини за магнитните бури.

„Земята беше покрита от мощна магнитна буря“, „Слънцето имаше изригване с безпрецедентна сила“ – такива съобщения се появяват в социалните мрежи и други интернет източници поне няколко пъти на месец. И като правило те са придружени от предупреждение за чувствителните към времето хора: може да се почувствате зле, пазете се. Мотивите изглеждат добри, с грижа за здравето. Но… често именно такива новини и съвети всъщност стават причина за влошаване на благосъстоянието.

Като цяло тук има два отрицателни аспекта за магнитните бури и новините, които ги предхождат

Първо, не е толкова рядко степента на сила на магнитните бури да е безбожно преувеличена. Нека обясним: учените разграничават пет нива, от G1 (слаба буря) до G5 (изключително силна буря). В различни интернет канали дори най-лекият G1 обикновено се описва с ефектния израз „Земята е покрита от магнитна буря“. Звучи впечатляващо, нали? Между другото, астрономите също имат понятието „развълнувана магнитосфера“, което също има впечатляващ ефект върху хората, които не са запознати с космическите явления. В действителност такова състояние е възможно да се случи без да има магнитни бури. Така например в събота, 11 февруари, около 6 часа сутринта беше регистрирано възбуждане на магнитосферата на ниво Kp 4 . Това обаче не достига дори до най-слабата магнитна буря G1. Kp е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9.

Ето я и втората причина за критика на емоционалните изявления за геомагнитните бедствия

Ефектът от реалното, физиологично влияние дори на най-екстремните „слънчеви бури“ върху човешкото тяло все още до голяма степен остава загадка за науката. Има различни хипотези, наблюдателни изследвания, тоест такива, които не доказват пряка причинно-следствена връзка. Много учени и лекари твърдят: ако човек като цяло е повече или по-малко здрав (не е отслабен от сериозни хронични заболявания или старост), тогава е изключително малко вероятно магнитна буря да може да го разстрои.

Но! Повечето невролози изтъкват още един факт – ноцебо ефекта. По същество това са негативни реакции, включително различни заболявания, дължащи се на самохипноза, основана на очакване на негативни последици. Например, отдавна е известно, че подобни реакции възникват при доброволци, участващи в клинични изпитвания на нови лекарства. Някои участници традиционно получават нещо, което прилича на хапче, но не е лекарство, а просто пресовано нишесте. Не след дълго те започват да изреждат почти пълен списък със странични ефекти. На други им се слагат инжекции с истинско лекарство, като им се казва, че това е просто витамин. Имало е случаи, в които част от участниците, на които им е казано, че са приели витамини вдигат температура, но въпреки това те казват, че нищо им няма. Самохипнозата е голяма сила, казват лекарите. Може не само да разболее човек, но и да го излекува, и на тази база има съвсем сериозни изследвания, както и случаи на болни от рак, които дълго време са били в ремисия, защото са си самовнушили разни неща.

Именно ноцебо ефектът обяснява влошаването на благосъстоянието на много граждани след прочитане на новини за „опасни слънчеви изригвания“ и „магнитните бури, обхванали планетата“, смятат невролозите.

Това може да ви е от полза! Лесен начин да се отървете от дискомфорта

Тъй като ноцебоите генерират определени знания (новини за „ужасна“ магнитна буря), опровергаването на плашещата информация може да се използва като противоотрова. Всъщност, в действителност, поне в момента, ако възникнат магнитни бури, те често са слаби. Или геомагнитното смущение изобщо не достига до ниво, в което да стане буря.

Затова, след като прочетете поредната статия за силно слънчево изригване, можете бързо и лесно да проверите какво наистина се случва. Изписвате в Гугъл „Българска академия на науките, Национален институт по геофизика, геодезия и география“. Отваря се страница, на която има графика, показваща силата на магнитните бури, случили се през месеца.

Източник: www.forbes.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *